Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungviktare med (för) många knappar

Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.

Skrivet av / 2023-10-14 - 16:35
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Natasja Broström

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB är en handfull att packa upp och installera, med en vikt på över ett kilo. När 750DAB väl står på nattduksbordet rör den sig inte ur fläcken.

Vid installationen måste jag sitta med 750DAB i knät, huka mig framför den eller ställa den tillräckligt högt för att hela displayen ska synas. De svarta knapparna avslöjar inte vad de är avsedda för. I stället har displayen en menyrad högst upp och fyra ikoner.

Lumies lyxlampa tar plats och kan med fördel placeras någon annanstans än på nattduksbordet. Den kan styras via Bluetooth. (Foto: Natasja Broström)

När Bodyclock Luxe 750DAB väl är konfigurerad vinner dock enheten på att ha betydligt fler funktioner än resten av deltagarfältet.

Installation och konfigurering

Underdelen av 750DAB är täckt av plast. Vårt testexemplar var mörkgrått (Charcoal), men 750DAB finns tillgänglig i färger med ”smakfulla” namn som Sage och Paprika.

När sladden är inpluggad vaknar Lumie Bodyclock Luxe 750DAB. Efter att ha valt språk, datum och tid visas tiden med tjocka siffror som är lätta att se utan att vara överväldigande.

Radions fem knappar på nederdelen är några av de enklaste att använda på Lumie Bodyclock Luxe 750DAB (Foto: Natasja Broström)

Varje funktion är dold bakom fyra ikoner på skärmen. Sedan måste jag scrolla genom menyer som ”Alarm”, ” Soluppgång” och ” Solnedgång” med den stora knappen till vänster. Att välja och aktivera ett val görs genom att trycka på knappen till höger.

Totalt har 750DAB sex svarta knappar och vred, fyra ikoner på skärmen och fem vita knappar nedtill. Jag återkommer till dem.

Blandningen av ikoner och knappar i olika storlekar är krånglig om man inte har ett elefantminne. Längs vägen ändras knapparnas funktion. Vissa ljudinställningar finns på höger sida av skärmen, andra på vänster sida av skärmen.

Väckning och insomning

Väckning kan ställas in per dag eller veckovis. Söndag kanske inte är rätt dag att vakna 6.30 på morgonen. Om man väljer dag för dag måste man komma ihåg att aktivera sin inställda väckning varje kväll, vilket är irriterande.

Ett korrekt formaterat USB-minne fungerar som extra lagringsutrymme för Lumies 750DAB (foto: Natasja Broström)

DAB750 fungerar även som läslampa, men den ger ett skarpt och inte särskilt behagligt ljus. Å andra sidan är det ett plus att skärmen automatiskt dämpar ljuset beroende på omgivningen.

För insomning kan du också välja ljus utan för mycket av det blå spektrumet. Det är till exempel det ljus som kommer från en TV-skärm. Enligt experter är detta ljus en av de saker som gör det svårt för människor att somna.

En bred palett av ljud

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har 33 ljud. Vissa är mer distinkta än andra. Att vakna till ljudet av getter, cirkusorkester, militär drill, racerbilar eller ångtåg fungerade inte för mig. Andra kanske tycker om dem.

I inställningen för solnedgång, det vill säga insomning, har 750DAB ytterligare ljud som kattungar som spinner och ”vitt brus”. Ljudkvaliteten i 750DAB är inte den bästa. Vissa ljud är hårda och platta att lyssna på.

Vissa klipp låter konstgjorda eftersom de är för korta och därför upprepas. Detta inkluderar kattungarna som spinner, piper, blir tysta och börjar spinna igen. Ganska irriterande att lyssna på i det långa loppet.

I slutändan gillade jag cikadorna, eftersom ljudklippet är det mest monotona (och därmed avkopplande) att lyssna på.

Externa valmöjligheter

Som enda deltagare i testet har Lumie Bodyclock Luxe 750DAB möjlighet att överföra externt ljud via Bluetooth och USB. Genom att trycka på knappen bredvid ljudikonen aktiveras en rad alternativ.

Bluetooth är markerat med den välbekanta runsymbolen. Jag hittar sedan ”Lumie Lux” i min smartphones lista över externa enheter. Anslutningen är upprättad när Lumie visar ”BT Parad” på skärmen.

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB är den enda i testet som även fungerar som en jukebox med valfria låtar. (foto: Natasja Broström)

Ett annat alternativ är USB-porten, men den har ett antal specifika krav. Man behöver ett USB-minne med mp3-filer. USB-minnet ska helst vara från SanDisk, vara FAT32-formaterat och ha max 200 mappar eller 2 000 spår.

Otroligt nog hade jag faktiskt ett korrekt formaterat SanDisk-minne liggande i min skrivbordslåda. Nästa morgon kunde jag börja dagen med de nostalgiska tonerna från Depeche Mode.

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har också en AUX-utgång, som man kan använda för att ansluta en smartphone eller MP3-spelare (kanske har du en gammal iPod för detta ändamål?).

Slutsats

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB har ett brett utbud av alternativ när det gäller ljud, ljus och radio. Det faktum att skärmen dimmas beroende på det omgivande ljuset är väl genomtänkt.

Enhetens ljus är mjukt och behagligt. Ett undantag är den starka läslampan som lyser ut i rummet och i ansiktet. Ljudet är platt och kan ge eko mot underlaget.

Lumies 750DAB kan användas som läslampa, men ljuset är varken behagligt eller tillräckligt koncentrerat. (Foto: Lumie)

Själva hanteringen är som på en relik från 1980-talets klockradioapparater. De många knapparna och deras funktioner är svåra att komma ihåg, särskilt när de inte är intuitiva.

Karakter
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Premium

Home tycker

Dämpar skärmen efter omgivningen. Har flera ingångar och Bluetooth. Priset. Krångligt många knappar med funktioner på kors och tvärs. Dåligt ljud.

Också i detta test:

4 wake-up lights

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Mjuk och känslig väckarklocka

Skulle du vilja vakna till ljudet av nepalesiska metallskålar eller koklockor i Alperna? Philips lilla, runda väckarklocka gör många saker bra, men allt är inte lika användbart.

Touchpanel med sensor. Behagligt mjukt ljus med långsamt ökande intensitet. Det går att känna kantknapparna med fingrarna.
Verkar instabil på "fötterna". Ingen Bluetooth, ljudutgång eller möjlighet att spara radiostationer.
Läs hela testet

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Djärv och logisk design

Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.

Halkfria fötter. Kompakt och snygg design. Logiska och intuitiva inställningar.
Kan inte dela innehåll med en mobiltelefon eller styras med en app. Har inte stöd för Bluetooth.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklare lillebrorsan

Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.

Funktionsmärkning på vissa knappar. Bra dämpning av ljud och ljus. Displayen dämpas beroende på omgivande ljusförhållanden.
För många knappar med ologisk placering. Ljudet är dåligt. Svår att flytta runt. Vid lyft behöver du troligen använda båda händerna.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Pålitlig moppare med få problem

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Ljud & Bild
Rulla till toppen