Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Mjuk och känslig väckarklocka

Skulle du vilja vakna till ljudet av nepalesiska metallskålar eller koklockor i Alperna? Philips lilla, runda väckarklocka gör många saker bra, men allt är inte lika användbart.

Skrivet av / 2023-10-14 - 16:35
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01
Natasja Broström

Den första natten med Philips är en upplevelse. SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01, som är det fullständiga namnet på denna Philips-modell för väckningsljus, har nämligen sina egenheter.

Den lilla, runda ”väckarklockan” går snabbt att packa upp och installera. Kontrollpanelen är lätt att använda, till exempel för att ställa in tiden. Panelen får poäng för att den är sensorstyrd, vilket innebär att dess ikoner (i form av punkter och symboler) endast tänds när en hand närmar sig. Ganska smart på natten.

Irriterande nog blinkar klockans två punkter när Philips väckningslampa används. Även på natten, när displayen är nedtonad. (Foto: Philips)

Knapparna på kanten är däremot mindre smarta. Om man trycker för hårt tippar väckningslampan.

Det är dock positivt att Wake-Up Light HF3521/01 kan ställas in för att dämpa skärmljuset. Ljuset har ett mjukt sken som långsamt ökar i styrka.

Enkel installation

Wake-Up Light HF3521/01 har inga specialfunktioner eller finesser i form av USB-portar, AUX-ingång, app-kontroll eller något annat avancerat. Plugga bara in enhetens sladd i vägguttaget (optimal placering av lampan är 45 centimeter från huvudet) och du är redo att köra igång.

Första gången behöver man ställa in tiden. Om det skulle behövas kan lampan kopplas ur för att flyttas. Backup-funktionen kommer ihåg den inställda tiden i upp till åtta urkopplade timmar, men inte resten av dina inställningar.

Philips wake-up light är besvärlig att flytta runt. Man riskerar att trycka på kantknapparna eller att den tippar. (Foto: Philips)

Kabeln till radion gör inte mycket väsen av sig: en ultratunn antennkabel. Man söker efter stationer med plus- och minussymbolerna på frontdisplayen. Håll fingret på symbolen för en snabbsökning efter nästa tydliga signal.

För väckning kan man ställa in upp till två profiler som styrs via kantknapparna. Till exempel en profil för väckning på vardagar (tidigt) och en för helger (lite senare).

Därefter väljer man profilens ljudkälla, ljusstyrka och längden på uppvaknandet. Sen blir det riktigt konstigt.

Koklockor och ljudet av Buddha

Enheten har olika ljud att välja mellan plus radio. På engelska är ljuden: Soft Rain, Forest Birds, Buddha, Yoga, Ocean Waves, Nepal Bowls och Morning Alp.

Man kan också använda radio. I mina öron var inte ens ”soft rain” någon succé. Regnet var långt ifrån mjukt att lyssna på, vilket avslöjade det något platta ljudet från SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01.

Philips HF3521 har ett mjukt, men inte särskilt nyanserat ljus. Det finns inte många färgtoner (Foto: Philips)

Jag gillar inte heller att bli väckt av självaste Buddha (egentligen bara en mild melodi) eller ljudet av metallskålar som man slår på. Efter att ha testat olika ljud måste jag erkänna att ljudet av en morgon i Alperna fungerade bäst för mig. En sådan morgon inkluderar ljudet av koskällor, råmande och fågelsång. Förmodligen inte kandidaten för mitt förstahandsval före testet.

För- och nackdelar

Som nämnts har Philips HF3521/01 en tryckkänslig kontrollpanel som reagerar på rörelse genom att tända ikonerna. Dessutom kan man dimma displayens ljusstyrka från nivå 1 till nivå 4. Displayen ”vaknar” automatiskt från nivå 0 (inget ljus) till en dämpad belysning om du rör vid enheten (t.ex. på natten). Det är bra tänkt.

Kantknapparna har små knoppar så att de är lätta att hitta med fingertopparna. Hur smart lampan än är utformad så tröttnar jag på den lika snabbt. Redan ett litet tryck får HF3521/01 att vicka farligt. Ett problem när man vill stänga av radion när man halvsover eller dämpa ljuset under den förinställda snooze-tiden.

Philips lilla runda väckningslampa håller sakta på att väcka sin ägare. Ljuset kan vara för dovt för vissa användare (Foto: Natasja Broström) 

I stället lärde jag mig snabbt att använda nattlampan eller snooze-funktionen. Den första kräver två lätta tryck på ovansidan, den andra kräver ett. Snooze har för övrigt en varaktighet på nio minuter och kan endast aktiveras när ljuset i din inställda profil har nått sin maximala nivå.

Man kan bara spara en förinställd radiostation. Detta gäller både när man ställer in en larmprofil eller om man vill lyssna på radio. Man kan alltså inte spara fem valfria stationer, som t.ex. med Lumie Bodyclock 750DAB.

Om man däremot väljer radio i sin väckningsprofil kan man byta station via kontrollpanelen. När HF3521/01 ”vaknar” visas nämligen två symboler på kontrollpanelen, så att man snabbt kan bläddra framåt eller bakåt på FM-bandet.

Slutsats

SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01 har många bra och genomtänkta funktioner.

Designen är dock mer snygg än funktionell, eftersom väckningslampan gungar när du trycker på kantknapparna. Å andra sidan är den kompakta storleken en fördel för mindre nattduksbord och den matta ytan ger ett behagligt mjukt ljus.

Ljudet är inte det bästa, och snooze kan bara aktiveras när väckningsprofilens inställda ljus är på sin högsta nivå. Då är de flesta förmodligen redan vakna.

Att vakna med HF3521 börjar bra med ett gyllene sken, men ljuset blir snabbt vitt och obehagligt (Foto: Natasja Broström)

Philips HF3521/01 ska ha en eloge för att ljuset i displayen och kontrollpanelen kan dämpas. Speciellt när man inte kan ändra på att de två punkterna mellan siffrorna på klockan konstant blinkar.

Karakter
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01
Premium

Home tycker

Touchpanel med sensor. Behagligt mjukt ljus med långsamt ökande intensitet. Det går att känna kantknapparna med fingrarna. Verkar instabil på "fötterna". Ingen Bluetooth, ljudutgång eller möjlighet att spara radiostationer.

Också i detta test:

4 wake-up lights

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Djärv och logisk design

Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.

Halkfria fötter. Kompakt och snygg design. Logiska och intuitiva inställningar.
Kan inte dela innehåll med en mobiltelefon eller styras med en app. Har inte stöd för Bluetooth.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklare lillebrorsan

Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.

Funktionsmärkning på vissa knappar. Bra dämpning av ljud och ljus. Displayen dämpas beroende på omgivande ljusförhållanden.
För många knappar med ologisk placering. Ljudet är dåligt. Svår att flytta runt. Vid lyft behöver du troligen använda båda händerna.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungviktare med (för) många knappar

Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.

Dämpar skärmen efter omgivningen. Har flera ingångar och Bluetooth.
Priset. Krångligt många knappar med funktioner på kors och tvärs. Dåligt ljud.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Ljud & Bild
Rulla till toppen