Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklare lillebrorsan

Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.

Av / 2023-10-14 - 16:35
Lumie Bodyclock Shine 300
Natasja Broström

Redan när man packar upp Lumie Bodyclock Shine 300 känns den som en plastig version av den större Lumie Luxe 750DAB. Baksidan av Shine 300 är gulaktig i färgen och tyget på framsidan verkar lite slarvigt fastsatt. Men om man kan ha överseende med det så har man en riktigt vettig sängkamrat för sitt nattduksbord.

Lumie Bodyclock Shine 300 har ingen ”shine” över sig. Det är mer passande för en annan testdeltagare, testvinnaren Philips Wake-Up Light HF3654/01. Medan Philips-enheten har ett glänsande yttre på grund av sin släta front, är Lumie Bodyclock Shine 300 matt. Både när den används och när den är avstängd.

Lumie Bodyclock Shine 300 har samma mjuka kupolformade ljus som Lumies Luxe 750DAB. Betjäningen är dock enklare. (Foto: Lumie)

Detta är inte negativt menat, eftersom Lumie Shine 300 ger ett mycket behagligt ljus. Både på kvällen och när man vaknar. Att den dessutom är enklare att använda än den större Lumie Bodyclock Luxe 750DAB gör Shine 300 till ett bra val.

Installation med flera valmöjligheter

Jämfört med Luxe 750DAB kan Shine 300 inte göra särskilt mycket. Man får varken Bluetooth, USB-port eller AUX-ingång. Shine 300 är till för att vakna och somna helt enkelt.

Enheten är kompakt men tar upp plats på mitt lilla, kantiga nattduksbord. Gummiringen under enheten ser till att den hålls på plats. Inte alla deltagare i testet var lika villiga att användas utan att tippa. Jag tänker särskilt på Philips HF3521/01.

Man kan använda Shine 300 som läslampa, men en del av ljuset lyser rakt i ansiktet. (Foto: Lumie)

Knapparna är stora och har pedagogiska pilar eller text på sig. De flesta vet nog vad ”preset” eller ”select” betyder. Denna del av inställningen är tydlig när man bläddrar igenom menyer och gör sina val.

Den medföljande antennen består av en tunn tråd. Dess fäste på undersidan av Shine 300 verkar inte robust eller hållbart. Radioljudet är hyfsat och man kan enkelt förinställa fem valfria stationer.

De ologiska knapparna

Medan 700DAB också har vridreglage, har Shine 300 istället de större knapparna runt om skärmen. Precis som Luxe 700DAB finns det också fyra små och anonyma knappar på framsidan. Ska jag vara ärlig så har jag svårt för dem. Deras funktion ändras beroende på vad jag vill ställa in.

Visst, en knappanel är inte raketforskning, men när jag är sömnig (på kvällen) eller halvvaken (på morgonen) är det lätt att trycka på fel knapp. I värsta fall måste jag ställa in ljud och ljus igen.

Personligen klarar jag mig utan ett Wagner-dån i sovrummet kl. 06.35 för att jag av misstag aktiverade radion istället för att dämpa belysningen. Här kan man med fördel använda den inbyggda snooze-funktionen. Aktivera den med en lätt knackning på lampkupolen. Efter nio minuter startar din inställda soluppgång på nytt.

Kupolen på Lumie 300 Shine är en fördel eftersom den sprider ljuset mjukt i rummet. (Foto: Natasja Broström)

Sammantaget fungerar dock Shine 300 oklanderligt och designen med färre svarta knappar är en vinst. Speciellt när de, som Luxe 700DAB, har olika funktioner för ljus och ljud kors och tvärs. Tips till Lumies designavdelning: Håll ljudinställningarna på ena sidan av skärmen och ljusinställningarna på den andra.

Bättre att använda

Som nämnts är Shine 300 mer avskalad, men i praktiken kommer detta troligen inte att spela någon roll. Även om du bara har hälften så många ljud att välja mellan kommer du förmodligen att hitta några som du använder mer än andra. Jag blev ett fan av cikadaljudet för både insomning och uppvaknande.

Shine 300 har de viktigaste funktionerna för att somna och bli försiktigt väckt. Displayen dämpas på natten (du stänger av den helt längst ner på enheten), ljuset avtar i intensitet och det gör även ditt valda ljud.

På morgonen tänds ljuset och ökar i intensitet under det antal minuter som du har ställt in det för. När tiden når din önskade väckningstid, låt oss säga kl. 06.35, startar din valda ljudprofil. Ja, det blev cikadorna i stället för den imponerande ”Gladiatorernas intåg” på radion.

Slutsats

Lumie Bodyclock Shine300 är en utmärkt wake-up-lampa. Jag saknade inte möjligheten att lägga till externt ljud, till exempel via USB-porten. Installationen är enklare, kanske mer intuitiv, än med den större Luxe DAB700.

Lumie 300 Shine får ett mindre behagligt ljus i slutet av sin väckningscykel (Foto: Natasja Broström)

Materialen känns lite billiga och enheten tar upp större delen av bredden och djupet på ett nattduksbord. Shine300 är inte mobil. Det innebär att den inte kan kopplas ur utan att stängas av. Enheten kommer dock ihåg dina inställningar i 30 minuter om du skulle behöva flytta den.

Shine300 kan användas som läslampa, men jag föredrar en klassisk lampa. Detta beror på att ljuset från Shine300 också sprids uppåt och därmed i ansiktet.

Sammantaget ger lampan dock en behaglig insomnings- och uppvakningsupplevelse. Man får en trevlig pryl i sovrummet som kommer att göra de kommande vintermorgnarna – och kvällarna – mindre jobbiga att ta sig igenom.

Karakter
Lumie Bodyclock Shine 300
Premium

Home tycker

Funktionsmärkning på vissa knappar. Bra dämpning av ljud och ljus. Displayen dämpas beroende på omgivande ljusförhållanden. För många knappar med ologisk placering. Ljudet är dåligt. Svår att flytta runt. Vid lyft behöver du troligen använda båda händerna.

Också i detta test:

4 wake-up lights

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Mjuk och känslig väckarklocka

Skulle du vilja vakna till ljudet av nepalesiska metallskålar eller koklockor i Alperna? Philips lilla, runda väckarklocka gör många saker bra, men allt är inte lika användbart.

Touchpanel med sensor. Behagligt mjukt ljus med långsamt ökande intensitet. Det går att känna kantknapparna med fingrarna.
Verkar instabil på "fötterna". Ingen Bluetooth, ljudutgång eller möjlighet att spara radiostationer.
Läs hela testet

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Djärv och logisk design

Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.

Halkfria fötter. Kompakt och snygg design. Logiska och intuitiva inställningar.
Kan inte dela innehåll med en mobiltelefon eller styras med en app. Har inte stöd för Bluetooth.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungviktare med (för) många knappar

Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.

Dämpar skärmen efter omgivningen. Har flera ingångar och Bluetooth.
Priset. Krångligt många knappar med funktioner på kors och tvärs. Dåligt ljud.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen