Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Acer Iconia W4-820

Bra men inte imponerande

Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.

Publicerad 2014-09-09 - 05:00
Acer Iconia W4-820
Peter Gotschalk

Det finns inte många tillverkare kvar som tror på Windows RT, surfplatteversionen av Microsofts operativsystem. Det gör inte Acer heller, som med sin Iconia W4-820 i stället har släppt en 8-tums surfplatta med en komplett version av Windows 8.1, vilket innebär att den både kan köra appar från Windows Store plus riktiga skrivbordsprogram. Dessvärre är detta långtifrån optimalt på en 8-tums skärm, som man måste vara försedd med fingertoppar av samma storlek som tändstickor för att sköta. Så små blir nämligen menyer och ikoner när upplösningen är 1280 x 800 pixlar. Och tyvärr erbjuder inte Acer någon form av alternativ skötsel, vare sig i form av en tangentbordsdocka eller en aktiv digitalpenna, vilket skulle ha varit uppfriskande och ett stort steg i riktning mot bättre användarvänlighet.

Hela härligheten bygger på en Intel Atom Z3740 quad-core processor av i stort sett samma typ som sitter i Dell Venue 8 Pro. De två maskinerna får också ut ungefär samma mängd kraft ur processorn. Dell får 785 poäng single-core och 2050 poäng multi-core medan Acer Iconia får 656 respektive 2135 poäng i vårt Geekbench 3-test. Och det innebär faktiskt att Acers surfplatta får näst högst poäng när det gäller totala prestanda. Med andra ord går allting så snabbt som man skulle kunna önska sig och så länge man håller sig till touch-gränssnittet med de för Windows vid det här laget så ikoniska dynamiska panelerna, går styrningen som en dans. Det är först när man rör sig över till det traditionella Windows-skrivbordet som man måste vara begåvad med rikliga mängder tålamod. Så svårt är det nämligen att pricka rätt och rent allmänt att använda gränssnittet.

Skärmen är lyckligtvis helt OK, så det finns inte det minsta problem att se de små bokstäverna och ikonerna. Bara att pricka dem. Vi tycker faktiskt att färgerna är en smula trista och matta, men i övrigt är skärmbilden både skarp och lättläst.

Ljudkvaliteten är också godkänd, även om ljudbilden inte är riktigt lika ren och skarp som i konkurrenterna från Dell och Lenovo. Volymen är det däremot inget fel på, och vi märker inte heller av någon förvrängning i något frekvensregister.

Det största problemet har vi faktiskt med plattans design och konstruktion. Iconia är tämligen tung i förhållande till sin storlek, och med en tjocklek på nästan 11 mm innehar den testets fetmarekord. Därtill kommer att den är ytterst plastig, vilket bland annat märks på en smula knarrande och knakande när vi utsätter den för vridtestet. Det kunde Acer gott ha gjort bättre.

Iconia W4 finns även i en version med 3G HSPA+ och 64 GB minne, men den kostar nästan dubbelt så mycket som vår testmodell.

Slutsats
Vårt samlade intryck av Acer Iconia W4-820 är återhållsamt positivt. Både prestanda, skärm och ljud är godkänt, men imponerar inte. När det gäller konstruktion – både fysisk design och skötsel – kunde Acer gott ha ansträngt sig en smula mer – och byggkvaliteten imponerar inte heller.

Home tycker

Sammanlagda prestanda är testets näst högsta. Både skärmen och ljudet får godkänt, men är inte pråligt. Svårt att använda Windows-gränssnittet i skrivbordsläge på en 8-tums skärm. Design och byggkvalitet lämnar en del att önska. Saknar mobilt internet, och 32 GB minne är för litet när surfplattan ska köra en komplett Windows-version.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen