Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530

Den gyllene medelvägen

Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.

Publicerad 2014-09-09 - 05:00
Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530
Peter Gotschalk

Det är inte långt från gyllene medelväg till medelmåttighet. Samsung Galaxy Tab 4 balanserar precis på gränsen till medelmåtta, men i slutändan delar vi ut ett positivt, om än återhållsamt, betyg.

Designen är typiskt Samsung. Inga krusiduller, men en lite för glansig ram runt skärmen i fuskmetall samt en svart baksida med en smula struktur i något som ska påminna om läder men som naturligtvis är plast. Byggkvaliteten är respektabel och surfplattan känns tillräckligt rejäl, även om man inte bör använda Galaxy Tab 4 som bordtennisracket!

Skärmupplösningen är icke-imponerande 1280 x 800 pixlar, så både bilder och ikoner känns en smula gryniga på den 10,1 tum stora skärmen om man är van vid Full-HD. Det räcker dock gott och väl för att visa film i HD-format, och både hemskärmar, webbsidor, spel och bilder ser fina ut med varma, starka färger.

Ljudet hade däremot kunnat behöva en liten kraftinjektion. Volymen är visserligen bra nog, men ljudbilden är rent allmänt en smula grumlig och närmast sömnframkallande. Det är dock möjligt att piffa upp de olika frekvenserna med hjälp av en EQ – om man använder Samsungs musik- eller video-app till avspelningen, märk väl, det hjälper inte om man använder andra appar för att till exempel titta på film eller streama musik, som YouTube och Netflix eller WiMP och Spotify. EG:n är nämligen begränsad till Samsungs egna appar.

När det gäller prestanda trillar vi inte heller baklänges av förvåning.  Med en Snapdragon 400 quad-core-processor på bara 1,2 GHz kan vi inte räkna med hur mycket som helst. I vårt sedvanliga prestandatest, Geekbench 3, får Galaxy Tab 4-surfplattan 342 poäng single-core och 1132 multi-core, och det är i den lägre ändan av skalan. Till exempel är den en bra bit under Google Nexus 7 från 2013, som vi testade för nästan ett år sedan – och som är flera hundra kronor billigare än Galaxy Tab 4.

Hur som helst, till vardags upplever vi inga särskilda problem. Även större och grafiktunga spel kör på ganska så fint, vilket tyder på att Samsung i praktiken lyckas utnyttja de begränsade processorkrafterna tillfullo.

Vi har testat wifi-utgåvan av Galaxy Tab 4, det finns också en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare.

Slutsats
Galaxy Tab 4 klarar sig fint med tanke på priset. Samsung har tagit en del genvägar när det gäller skärm, material och processor, men det totala intrycket och den allmänna användarupplevelsen är absolut godkänd. Vill man ha ett bra ljud får man hålla sig till Samsungs egna appar, vilket är lite dumt nu när så mycket mediekonsumtion sker via streaming. Därför delar vi bara ut en trea i ljudbetyg, även om ljudet genom Samsungs appar egentligen är värt en fyra.

Home tycker

Designen är tunn och utan krusiduller. Även om upplösningen inte imponerar så är skärmen fin och har varma, skarpa färger. Och så får surfplattan ut maximalt ur den begränsade processorkraften. Man får klara sig utan mobilt internet. Galaxy Tab 4 finns i en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare. Ljudkvaliteten lämnar en hel del att önska, bortsett från om man använder Samsungs egna appar.

Också i detta test:

Surfplattor i mellanklassen

ASUS Transformer Pad TF103C

Muskelknippe utan finess

Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.

blank
Höga prestanda och gratis tangentbord är den här surfplattans största fördel.
blank
Bildkvaliteten är helt enkelt för låg, med matta färger och pixliga bilder. Och så får man klara sig utan mobilt internet.
Läs hela testet

Dell Venue 8 Pro

En riktig minidator

Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.

blank
Komplett Windows-version i kombination med robust design, utmärkt skärm, enastående ljudkvalitet och fina prestanda till ett pris som absolut är överkomligt, gör Dell Venue 8 Pro till testets bästa köp.
blank
Att sköta Windows i skivbordsläge på 8 tum är omöjligt utan en aktiv digitalpenna, som måste köpas som extrautrustning. Saknar dessutom mobilt internet, och så är 32 GB inbyggt minne för lite när operativsystemet och Windows-programmen tar så mycket plats.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Inte som alla andra

Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.

blank
Den speciella Yoga-formen och utmärkt byggkvalitet och materialval gör Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ till en lyxprodukt. Ljudkvaliteten är oöverträffad och bildkvaliteten absolut godkänd. Batteritiden är testets bästa.
blank
Prestanda lämnar en smula att önska. Modellen med mobilt internet får nöja sig med 3G.
Läs hela testet

Acer Iconia W4-820

Bra men inte imponerande

Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.

blank
Sammanlagda prestanda är testets näst högsta. Både skärmen och ljudet får godkänt, men är inte pråligt.
blank
Svårt att använda Windows-gränssnittet i skrivbordsläge på en 8-tums skärm. Design och byggkvalitet lämnar en del att önska. Saknar mobilt internet, och 32 GB minne är för litet när surfplattan ska köra en komplett Windows-version.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen