Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Dell Venue 8 Pro

En riktig minidator

Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.

Av / 2014-09-09 - 05:00
Dell Venue 8 Pro
Peter Gotschalk

Att pressa in en fullversion av Windows 8.1 på en 8-tums skärm är inte direkt världens bästa idé. I skrivbordsläge är touch-skötsel nästan omöjligt om man inte har mycket små fingrar, men då är det tur att Dell Venue 8 Pro faktiskt stöder en aktiv digital penna, Dell Active Stylus, som dessvärre måste köpas till som tillbehör. Å andra sidan betyder den fullständiga versionen av Windows 8.1 (fast bara i 32-bitarsversion) att man får tillgång till alla program som kan köra på en vanlig skrivbordsdator. Samt naturligtvis det växande antal appar till surfplatte-gränssnittet som vid det här laget finns i Windows Store.

Vi tycker faktiskt att det är något av en bedrift att bygga en surfplatta som ger användaren hela programpaketet samtidigt som den är så här kompakt och robust. Venue 8 Pro är naturligtvis byggd av glas och plast, men känns rejäl, och den koncentriska strukturen på den svarta baksidan är både snygg och gör greppet om surfplattan lättare och mindre halkigt.

Precis som en del andra surfplattor i prisklassen har Venue 8 en skärmupplösning på 1280 x 800 pixlar, fast i detta fall är de fördelade på en 8 tum stor skärm vilket gör pixeltätheten större och bildkvaliteten högre än på många av rivalerna. Vi upplever skärmbilden som skarp, med klara färger och bra kontrast.

Ljudkvaliteten är ett kapitel för sig. Även utan att fintrimma ljudet på kontrollpanelen blir vi bortskämda av den kraftfulla volymen och den kristallklara ljudbilden vid alla frekvenser. Vi är förtjusta.

Prestanda är det inget fel på heller. Geekbench 3-resultatet är 785 single-core och 2050 multi-core, vilket i stora drag motsvarar vad ASUS Transformer Pad TF103C presterar. Det är inte så konstigt, för även om de kör olika operativsystem (Android respektive Windows) så sitter det en quad-core Intel Atom-processor i dem båda.

Användarupplevelsen är alltså mestadels positiv, även om ett inbyggt minne på bara 32 GB är alldeles för lite. Minnet går att utöka med ytterligare 64 GB via microSD, men man behöver inte installera särskilt många skrivbordsprogram på surfplattan förrän de extra gigabyten också kommer till korta.

Dell Venue 8 Pro finns även i en version med 3G HSPA+ och 32 GB ytterligare i minne, men den modellen kostar över 1 000 kronor mer än testversionen.

Slutsats
Man är tvungen att använda en aktiv digitalpenna, som är extrautrustning, om man vill sköta Windows i skrivbordsläge på den ytterst lilla skärmen, men det är också den enda nackdelen med Dell Venue 8 Pro. Här är det tal om en helgjuten surfplatta med lysande skärm, höga prestanda och fantastisk ljudkvalitet. Och allt för bara 2 700 kronor. Bästa köp!

Home tycker

Komplett Windows-version i kombination med robust design, utmärkt skärm, enastående ljudkvalitet och fina prestanda till ett pris som absolut är överkomligt, gör Dell Venue 8 Pro till testets bästa köp. Att sköta Windows i skivbordsläge på 8 tum är omöjligt utan en aktiv digitalpenna, som måste köpas som extrautrustning. Saknar dessutom mobilt internet, och så är 32 GB inbyggt minne för lite när operativsystemet och Windows-programmen tar så mycket plats.

Också i detta test:

Surfplattor i mellanklassen

ASUS Transformer Pad TF103C

Muskelknippe utan finess

Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.

Höga prestanda och gratis tangentbord är den här surfplattans största fördel.
Bildkvaliteten är helt enkelt för låg, med matta färger och pixliga bilder. Och så får man klara sig utan mobilt internet.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Inte som alla andra

Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.

Den speciella Yoga-formen och utmärkt byggkvalitet och materialval gör Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ till en lyxprodukt. Ljudkvaliteten är oöverträffad och bildkvaliteten absolut godkänd. Batteritiden är testets bästa.
Prestanda lämnar en smula att önska. Modellen med mobilt internet får nöja sig med 3G.
Läs hela testet

Acer Iconia W4-820

Bra men inte imponerande

Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.

Sammanlagda prestanda är testets näst högsta. Både skärmen och ljudet får godkänt, men är inte pråligt.
Svårt att använda Windows-gränssnittet i skrivbordsläge på en 8-tums skärm. Design och byggkvalitet lämnar en del att önska. Saknar mobilt internet, och 32 GB minne är för litet när surfplattan ska köra en komplett Windows-version.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530

Den gyllene medelvägen

Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.

Designen är tunn och utan krusiduller. Även om upplösningen inte imponerar så är skärmen fin och har varma, skarpa färger. Och så får surfplattan ut maximalt ur den begränsade processorkraften.
Man får klara sig utan mobilt internet. Galaxy Tab 4 finns i en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare. Ljudkvaliteten lämnar en hel del att önska, bortsett från om man använder Samsungs egna appar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen