Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Huawei MediaPad T1 10

När ”budget” blir för billigt

Huawei har sparat in på för mycket i sin MediaPad T1 10.

Skrivet av / 2015-09-19 - 05:00
Huawei MediaPad T1 10
Peter Gotschalk

Huawei är märket som har testets billigaste surfplatta. Men ändå. För med en lagringskapacitet på futtiga 8 gigabyte är man nästan tvungen att utöka med ett microSD-kort, och även om ett kort med 16 eller 32 gigabyte inte kostar en förmögenhet (minneskort med högre kapacitet stöds inte), så det är tillräckligt för att priset ska gå upp ett par hundralappar.

Det är dock uppenbart att Huawei har velat sänka priset så mycket som möjligt, för MediaPad T1 10 är avskalad på alla punkter. Skärmen är inte riktigt lika liten som den som sitter i Samsung Galaxy Tab A, men det är inte långtifrån med en matt och ljussvag bild och en upplösning på bara 1280 x 800 bildpunkter fördelade på en 9,6-tums yta, och ljudet påminner en del om det som transistorradions på mormors köksbord åstadkommer. Bra så länge man inte ställer så höga krav, men inte imponerande på något sätt.

Även om MediaPad T1 bygger på Android precis som de övriga andra i testet (utom iPad mini 2) så ser gränssnittet ändå lite annorlunda ut. Huawei har nämligen utvecklat sitt eget gränssnitt för Android, Emotion UI, som MediaPad T1 har i version 3.0. På ett par punkter ändrar det tämligen radikalt på den vanliga Android-designen, främst genom att dra fram alla appar på hemskärmarna. Precis som vi är vana vid på iPad. Det kräver lite tillvänjning om man förväntar sig en standardiserad Android-upplevelse men å andra sidan är MediaPad T1 förmodligen lättare att komma igång med för iPad-användare som inte är vana vid Androids app-startare.
Surfplattan är gjord av hårdplast (bakstycket ska se ut som metall men är alltså gjort av plast), med en tunn metallram runt skärmen för att hålla ihop allting. Sammantaget är kvalitetskänslan okej.
Det är prestanda också. Men inte mer heller. MediaPad T1 lyckas sämst (AnTuTu) respektive näst sämst (Geekbenck) i våra benchmark-tester, och även om ett stort spel som Asphalt 8 körs utan större problem så märker vi av lite hackig pauser när man navigerar runt i menyerna i gränssnittet och i olika appar.

Slutsats

Man ska inte förvänta sig för mycket av MediaPad T1 10. Ja, den är billig, men Huawei har också snålat på alla områden som går. Ett minne på bara åtta gigabyte fylls snabbt och extra minne kostar en del av pengarna man har sparat på att köpa den här surfplattan i stället för någon av konkurrenterna. Det bör dock påpekas att 4G/LTE ingår i priset här.

Home tycker

Har 4G/LTE. Vissa användare tycker nog att Huaweis gränssnitt är enklare. 8 gigabyte räcker helt enkelt inte – inte ens när minnet går att utöka. Till vardags är prestanda så dåliga att det är irriterande.

Också i detta test:

5 surfplattor i mellanklassen

Apple iPad mini 2

Fortfarande bäst

iPad mini 2 har nästan två år på nacken men kan nog ändå lära de yngre konkurrenterna en sak eller två.

Oöverträffad högupplöst skärm i kombination med tungt ljud, läcker design och massor av muskler.
4G/LTE-modellen är för dyr, och så finns Apple-surfplattan bara med 16 eller 32 GB, som inte går att utöka.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab A

Aj, det gör ont i ögonen!

Samsung Galaxy Tab A lider av en helt otroligt dålig skärm.

Lång batteritid är det enda positiva som är värt att nämna.
Skrämmande dålig skärm med lägre upplösning än de första Galaxy Tab-produkterna som Samsung släppte för mer än fyra år sedan.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 2

Android-kungen

Lenovo Yoga Tablet 2 är en idealisk mellanklass-surfplatta.

Unik design med fokus på kvalitet. Skärmen är bra, ljudet är ännu bättre och prestanda är som i en mycket dyrare surfplatta.
Inget särskilt.
Läs hela testet

ASUS MeMO Pad 8 ME581C

Kompakt arbetshäst

ASUS MeMo Pad 8 levererar varorna för en liten peng.

Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen