Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Tab A

Aj, det gör ont i ögonen!

Samsung Galaxy Tab A lider av en helt otroligt dålig skärm.

Publicerad 2015-09-19 - 05:00
Samsung Galaxy Tab A
Peter Gotschalk

”Var är mina glasögon?” Så känns det nästan första gången man ser skärmen på Samsung Galaxy Tab A. Men jag behöver egentligen inga glasögon, så därför var nästa steg att titta på specifikationerna och se efter om det verkligen kunde stämma att Samsung har utrustat Tab A med kolossalt låg skärmupplösning. Vem vet, det kanske var något fel på testexemplaret?

Men nej, det var inget fel. Specifikationerna går inte att ta miste på. 1024 x 768 pixlar fördelade på 9,7 tum skärmyta. Så låg upplösning hade inte ens Galaxy Tab 10.1 när den kom i början av 2011! Den hade 10,1-tums skärm – alltså lite större skärmyta än Tab A – men upplösningen var 1280 x 800 vilket innebar en pixeltäthet på 149 ppi. Med andra ord hade den en mer högupplöst skärm och högre bildkvalitet än de 132 ppi som Tab A försöker komma undan med mer än fyra år senare.

Detta är ingen liten och obetydlig detalj som vi försöker göra ett stort nummer av. En surfplatta är ju faktiskt i princip en stor handhållen skärm. Och alla dess funktioner – kanske bortsett från ren musiklyssning – kräver att man tittar på skärmen. Och oavsett om man vill läsa e-böcker, spela spel, titta på film eller surfa på nätet så är det helt enkelt inte bra att bilden är så oskarp att man får ont i ögonen av att titta på den.

Det är synd, för på de flesta andra områden är Galaxy Tab A en ganska så förnuftigt prisvärd surfplatta. Det den saknar i rena prestanda tar den igen med längre batteritid än de flesta andra surfplattorna i testet. Till vardags flyter allting på – både krävande appar och själva gränssnittet – och eftersom ljudet också är acceptabelt kunde Galaxy Tab A egentligen ha varit en strålande multimediesurfplatta för hela familjen. Inte minst för att den tack vare en metallram och baksida av hårdplast känns robust och tycks hålla för det mesta.

 

Slutsats

Måhända är det inte riktigt rättvist att avråda från köp av en viss produkt på grund av en enda brist, men den dåliga skärmen på Samsung Galaxy Tab A är ett så stort problem att resten inte spelar någon roll. Det finns andra bra produkter på marknaden som kostar lika mycket och Tab A har ingenting – absolut ingenting – att bjuda på som kan uppväga för den usla användarkänslan man får av en oskarp och lågupplöst skärmbild.

Home tycker

Lång batteritid är det enda positiva som är värt att nämna. Skrämmande dålig skärm med lägre upplösning än de första Galaxy Tab-produkterna som Samsung släppte för mer än fyra år sedan.

Också i detta test:

5 surfplattor i mellanklassen

Apple iPad mini 2

Fortfarande bäst

iPad mini 2 har nästan två år på nacken men kan nog ändå lära de yngre konkurrenterna en sak eller två.

blank
Oöverträffad högupplöst skärm i kombination med tungt ljud, läcker design och massor av muskler.
blank
4G/LTE-modellen är för dyr, och så finns Apple-surfplattan bara med 16 eller 32 GB, som inte går att utöka.
Läs hela testet

Huawei MediaPad T1 10

När ”budget” blir för billigt

Huawei har sparat in på för mycket i sin MediaPad T1 10.

blank
Har 4G/LTE. Vissa användare tycker nog att Huaweis gränssnitt är enklare.
blank
8 gigabyte räcker helt enkelt inte – inte ens när minnet går att utöka. Till vardags är prestanda så dåliga att det är irriterande.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 2

Android-kungen

Lenovo Yoga Tablet 2 är en idealisk mellanklass-surfplatta.

blank
Unik design med fokus på kvalitet. Skärmen är bra, ljudet är ännu bättre och prestanda är som i en mycket dyrare surfplatta.
blank
Inget särskilt.
Läs hela testet

ASUS MeMO Pad 8 ME581C

Kompakt arbetshäst

ASUS MeMo Pad 8 levererar varorna för en liten peng.

blank
Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
blank
Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen