: Lenovo Yoga Tab 3 YT3-850F

Köp föregångaren

När Lenovo bjuder upp till dans är det uppenbart två steg framåt och ett tillbaka.

Ljud & Bild tycker

Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
 • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
 • Skärm: 8-tums LCD IPS, 1280 x 800 (189 ppi)
 • Processor: 1,3 GHz Snapdragon 210 quad-core
 • Minne: 1 GB RAM/16 GB lagring + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 8 Mp (roterande)
 • Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mått: 209,8 x 145,8 x 7 mm
 • Vikt: 467,2 g
 • Batteri: 6200 mAh
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2200 kr

Vi blev riktigt förtjusta i Lenovos första Yoga Tablet. Den hade åtminstone något helt nytt i form av sin speciella, kilformade design och det praktiska runda handtaget som både ger plats för ett kraftfullt batteri och gör att användaren kan hålla surfplattan med bara en hand under längre tid utan att bli trött. Handtaget fungerar dessutom som ett stativ, som både gör att användaren kan ställa Yoga Tab på ett bord i 110 graders vinkel och höjer upp skärmen en smula om surfplattan ligger på en plan yta. Byggkvalitet och materiel var också helt i topp och det enda vi tröttnade på var den ganska så dåliga skärmen och plattans långsamma prestanda. Båda dessa problem fixades dock i efterträdarna Yoga Tablet 10 HD+ och Yoga Tablet 2, som höll fast vid den unika designen.

Vi har därför lite svårt att gissa oss till hur Lenovo kan ha tänkt när de lanserade Yoga Tab 3. Det är väl meningen att produkter ska bli bättre med tiden, eller? Uppenbarligen inte hos Lenovo, som i Yoga Tab 3 har en surfplatta som har mer gemensamt med gamla Yoga Tablet från 2013 än med sina närmaste föregångare.

Den eländiga skärmen med en upplösning på 1280 x 800 pixlar är tillbaka. Detsamma är alla låga prestanda, för Intel Atom-processorn i Yoga Tablet 2 har blivit utbytt mot den långsammaste och billigaste Snapdragon-processorn som Qualcomm hade kvar på sitt restlager. Vi är till och med tillbaka på 1 GB RAM – och att Yoga Tab 3 kör Android 5.1 Lollipop hjälper inte upp hastigheten. Där Yoga Tablet 2 fick 771 och 2420 poäng singlecore respektive multicore i Geekbench 3, som är vårt ständiga benchmark-program, får nya Yoga Tab 3 nöja sig med 333 respektive 1150 poäng.

Till råga på allt är en av Yoga Tablet-surfplattornas typiska fördelar, det tunga ljudet, också som bortblåst. Trots ljudförbättrande Dolby Atmos-programvara är ljudbilden tunn och svag, och inte heller från de inbyggda stereohögtalarna kommer det annat än viskningar.

Det enda ljuset i mörkret är den geniala roterande kameran som Lenovo har byggt in i cylinderhandtaget. Den kan vridas nästan 360 grader runt sin egen axel så att surfplattan bara behöver en enda 8 Mp-kamera i stället för två.

 

Slutsats

Vi har testat Lenovo Yoga Tab 3 i en version med 8-tums skärm, medan alla våra tidigare tester har gjorts med 10-tumsmodellerna. Men oavsett skärmstorlek hade Yoga Tablet 10 HD+ och Yoga Tablet 2 högre skärmupplösning och prestanda, och det verkar nästan som om Lenovo har ångrat de senaste två årens utveckling och gått tillbaka till produkterna från 2013. Visst, Yoga Tab 3 kostar inte en förmögenhet, men det gör inte Yoga Tablet 2 i samma storlek heller, och vi föredrar den sistnämnda!

Lenovo Yoga Tab 3 finns också i en version med 10-tums skärm.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  ASUS ZenPad 10 Z300CL - Spara kvittot
  ASUS ZenPad 10 motiverar inte sin prislapp.
  Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G - Lika bra som förra året!
  Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.