Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPad mini 4 Wi-Fi + Cellular 128 GB

Ingen större överraskning

iPad mini 4 tar bra betalt för förra årets teknik.

Publicerad 2015-12-29 - 05:00
Apple iPad mini 4 Wi-Fi + Cellular 128 GB
Peter Gotschalk

Den första iPad mini hade Apples A5-processor, 512 MB RAM och 7,9-tums skärm med 1024 x 768-upplösning. Den var 7 mm tunn och vägde 310 gram. iPad mini 2 och iPad mini 3 var så när som på en detalj helt identiska med varandra. Båda hade A7-processor med 1 GB RAM kompletterad med Apples M7 motion co-processor. Skärmen var fortfarande på 7,9 tum men hade 2048 x 1536-upplösning. Båda 2:an och 3:an var fortfarande 7 mm tunna men vikten gick upp till 340 gram. Enda egentliga skillnaden mellan dem var att iPad mini 3 hade Apples fingeravtrycksläsare, Touch ID.

Och så till 4:an. Den har samma skärmstorlek och upplösning som iPad mini 2 och 3 och går precis som dem att köpa med 16, 64 eller 128 GB minne. Touch ID har den också. Processorn har däremot uppgraderats till A8 + M8, som även satt i iPhone 6 och 6 Plus, och internminnet är 2 GB RAM. Största visuella skillnaden är att iPad mini 4 bara är 6 mm tunn, vilket beror på att den precis som den stora iPad Air 2 har en helt laminerad skärm eftersom Apple har plockat bort det luftlager som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två skikt har smälts ihop, vilket har stor inverkan på bildkvaliteten, nu ser det ut som om bilden är helt fastklistrad på undersidan av skärmen. Detta betyder också att skärmen är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Ljudkvaliteten är som vanligt i Apples iPadar helt lysande, med massor av volym och sprödhet i hela registret. Och designen? Också som den brukar: ett lätt och tunt unibody-skal gjort av aluminium och med avrundade former som gör surfplattan smidig att hålla i och hantera.

En sak vi inte begriper är varför Apple inte har gått hela vägen och uppgraderat processorn till den allra senaste. iPad Air 2 har redan ett år på nacken men har A8X-processorn som är markant snabbare än den vanliga A8:an, men det är alltså den senare som iPad mini 4 får hålla tillgodo med. Och prestanda är därefter. Visst, iPad mini 4 är ingen snigel, men Geekbench-poäng på 1687 singlecore och 3111 multicore framkallar inga applåder. Åtminstone inte i förhållande till priset – som Apple däremot inte har hållit tillbaka.

 

Slutsats

iPad mini 4 är en produkt av en långsam och organisk utveckling av Apples första mini-surfplatta. Den senaste modellen är tunnare och lättare än någonsin, och design och byggkvalitet ligger på den sedvanliga höga nivån. Bildkvaliteten är bättre än någonsin tack vare den helt laminerade skärmen och enda riktiga klagomålet är egentligen att Apple har satsat på förra årets processorteknik till detta års toppmodell. Det gör iPad mini 4 till ett mindre bra köp än man hade kunnat önska sig.

Home tycker

Apples ikoniska design, fast lättare och tunnare än någonsin tack vare helt laminerad skärm, vilket också betyder högre bildkvalitet. Processortekniken var ny för mer än ett år sedan och det borde synas på priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen