: Apple iPad mini 4 Wi-Fi + Cellular 128 GB

Ingen större överraskning

iPad mini 4 tar bra betalt för förra årets teknik.

Ljud & Bild tycker

Apples ikoniska design, fast lättare och tunnare än någonsin tack vare helt laminerad skärm, vilket också betyder högre bildkvalitet.
Processortekniken var ny för mer än ett år sedan och det borde synas på priset.
 • Operativsystem: iOS 9.1
 • Skärm: 7,9 tum LCD IPS, 2048 x 1536 (326 ppi)
 • Processor: 1,5 GHz Apple A8 64 bit + M8 motion co-processor
 • Minne: 2 GB RAM/128 GB lagring
 • Kamera: 8 Mp + 1,2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, Glonass
 • Mått: 203,2 x 134,8 x 6,1 mm
 • Vikt: 304 g
 • Batteri: Upp till 10 timmar
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6900 kr

Den första iPad mini hade Apples A5-processor, 512 MB RAM och 7,9-tums skärm med 1024 x 768-upplösning. Den var 7 mm tunn och vägde 310 gram. iPad mini 2 och iPad mini 3 var så när som på en detalj helt identiska med varandra. Båda hade A7-processor med 1 GB RAM kompletterad med Apples M7 motion co-processor. Skärmen var fortfarande på 7,9 tum men hade 2048 x 1536-upplösning. Båda 2:an och 3:an var fortfarande 7 mm tunna men vikten gick upp till 340 gram. Enda egentliga skillnaden mellan dem var att iPad mini 3 hade Apples fingeravtrycksläsare, Touch ID.

Och så till 4:an. Den har samma skärmstorlek och upplösning som iPad mini 2 och 3 och går precis som dem att köpa med 16, 64 eller 128 GB minne. Touch ID har den också. Processorn har däremot uppgraderats till A8 + M8, som även satt i iPhone 6 och 6 Plus, och internminnet är 2 GB RAM. Största visuella skillnaden är att iPad mini 4 bara är 6 mm tunn, vilket beror på att den precis som den stora iPad Air 2 har en helt laminerad skärm eftersom Apple har plockat bort det luftlager som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två skikt har smälts ihop, vilket har stor inverkan på bildkvaliteten, nu ser det ut som om bilden är helt fastklistrad på undersidan av skärmen. Detta betyder också att skärmen är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Ljudkvaliteten är som vanligt i Apples iPadar helt lysande, med massor av volym och sprödhet i hela registret. Och designen? Också som den brukar: ett lätt och tunt unibody-skal gjort av aluminium och med avrundade former som gör surfplattan smidig att hålla i och hantera.

En sak vi inte begriper är varför Apple inte har gått hela vägen och uppgraderat processorn till den allra senaste. iPad Air 2 har redan ett år på nacken men har A8X-processorn som är markant snabbare än den vanliga A8:an, men det är alltså den senare som iPad mini 4 får hålla tillgodo med. Och prestanda är därefter. Visst, iPad mini 4 är ingen snigel, men Geekbench-poäng på 1687 singlecore och 3111 multicore framkallar inga applåder. Åtminstone inte i förhållande till priset – som Apple däremot inte har hållit tillbaka.

 

Slutsats

iPad mini 4 är en produkt av en långsam och organisk utveckling av Apples första mini-surfplatta. Den senaste modellen är tunnare och lättare än någonsin, och design och byggkvalitet ligger på den sedvanliga höga nivån. Bildkvaliteten är bättre än någonsin tack vare den helt laminerade skärmen och enda riktiga klagomålet är egentligen att Apple har satsat på förra årets processorteknik till detta års toppmodell. Det gör iPad mini 4 till ett mindre bra köp än man hade kunnat önska sig.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Lenovo Yoga Tab 3 YT3-850F - Köp föregångaren
  När Lenovo bjuder upp till dans är det uppenbart två steg framåt och ett tillbaka.
  ASUS ZenPad 10 Z300CL - Spara kvittot
  ASUS ZenPad 10 motiverar inte sin prislapp.
  Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G - Lika bra som förra året!
  Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony Xperia 5 II

  Riktpris: 9000 kr Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.