Search
Generic filters

: 4 surfplattor till jul

En surfplatta till jul

Vilken surfplatta ska ligga under granen i år? Vi avslöjar vilken som är vår favorit.

Surfplattemarknaden är inte vad den har varit. Vi brukar testa årets highend-surfplattor i antingen december eller januari, men i år har det helt enkelt inte kommit någon ny highend-modell från de stora märkena (Apple) eller också är den nya highend-modellen nästan helt identisk med föregångaren från förra året (Samsung). En del tillverkare har dessutom valt att inte sälja sina nya surfplattor på den skandinaviska marknaden – till exempel LG som lanserade sin läckra G Pad II på IFA-mässan men som alltså inte släpper den till butikerna i vare sig Sverige, Norge eller Danmark.

 

Tål inte att jämföras

Men så lätt ger vi inte upp, för det har naturligtvis dykt upp andra nya produkter som försöker locka till sig kunderna. Och även om det säljs färre av dem nu för tiden än för bara ett par år sedan så är en surfplatta fortfarande en smart apparat att ha både hemma och på resa.

Men eftersom vi inte kan hitta tillräckligt många surfplattor som passar i highend-kategorin vad gäller specifikationer och pris, så får vi spela med de kort vi fått.

Detta grupptest är därför inget jämförandetest. Det vore som att jämföra äpplen och päron. Vi har med två dyra surfplattor (Apple iPad mini 4 och Samsung Galaxy Tab S2), en från mellanklassen (ASUS ZenPad 10) och en från budgetklassen (Lenovo Yoga Tab 3). När vi betygsätter dem så tar vi med priset i beräkningen och utser vare sig vinnare eller bästa köp.

Vi nöjer oss med att ge vår särskilda rekommendation till den surfplatta som vi tror sprider mest glädje om den ligger under granen på julafton.

 

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en singlecore- och en multicore-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnda anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har också använt Geekbench 3 för att testa och jämföra hur länge batteriet håller.

Som komplement till Geekbench har vi även testat med programmet AnTuTu Benchmark

Vi har också undersökt följande: surfning och webbläsning, media (ljudkvalitet och videouppspelning), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

SETest

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Spara kvittot

ASUS ZenPad 10 motiverar inte sin prislapp.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud som passar till både musik och film.
För de här pengarna är prestanda inte helt otillräckliga, men det är värre med skärmen som har alldeles för låg upplösning och grumlig bild.
 • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
 • Skärm: 10,1-tums LED Backlight IPS, 1280 x 800 (149 ppi)
 • Processor: 1,8 GHz Intel Atom Z3560 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM/32 GB lagring + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, Glonass
 • Mått: 251,6 x 172 x 7,9 mm
 • Vikt: 510 g
 • Batteri: Upp till 9 timmar
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

Vi har testat många surfplattor från ASUS under årens lopp. Bäst hittills är Google Nexus 7 från 2013, men plattor i Transformer Pad- och MeMo Pad-serierna har också imponerat på oss. Det är därför en gåta varför ASUS efter åratal med lyckade konstruktioner helt plötsligt levererar en helmiss som ZenPad 10. Den är en hel del billigare än de dyraste i det här testet, men inte alls billigare än exempelvis ASUS MeMoPad 8, som vi testade för bara ett par månader sedan och som trots prislappen har precis samma processor och minne, fast betydligt bättre skärm och bättre nätverksteknik.

För av någon mystisk anledning har ZenPad 10 bara 1280 x 800-upplösning, trots att skärmen är 10,1 tum stor, och det betyder en grumlig och oskarp skärmbild som är långt under den standard man kan tillåta sig att förvänta sig för pengarna. Det är extra absurt eftersom ASUS till och med framhäver skärmen som en av surfplattans stora fördelar på sin hemsida. Det pratas om ”exklusiv bildförbättrande teknik”, ”dramatiskt förbättrade detaljer” och ”ofattbart verklighetstrogen visningsupplevelse”. Men i verkligheten luktar det förra årets billiga skärmteknik lång väg.

Visst, prestanda är helt OK. Vårt sedvanliga benchmark-test, Geekbench 3, ger ett tillförlitligt resultat på 744 poäng single-core och 2222 poäng multicore, vilket är bra för pengarna, och i praktiken kan surfplattan också köra större och grafikkrävande appar som Asphalt 8. Enda problemet är att de större apparna tar längre tid på sig att starta än vi är vana vid från andra surfplattor med motsvarande konfiguration och prestanda.

Designen är mjuk och rund och byggkvaliteten är faktiskt okej, även om baksidan är gjord av plast. ASUS har verkligen försökt skapa en stilfull och trendig produkt med ZenPad 10, men vi kan bara konstatera att design aldrig har varit det taiwanesiska företaget starkaste sida.

ASUS ska dock ha mycket beröm för ljudkvaliteten, som bygger på så kallad SonicMaster-teknik. Har man ett par ordentliga hörlurar så får man en kraftfull volym och en bra djupbas helt utan förvrängning som belöning.

 

Slutsats

Visst, ljudet är bra. Men resten hade vi försökt byta ut om vi fått den i julklapp. ASUS ZenPad har en rent ut sagt bedrövlig skärm med dålig upplösning och grumlig bild.

Prestanda är tillräckliga för vardagligt bruk, men precis samma konfiguration har ASUS sålt i den betydligt billigare MeMo Pad 8, så vi tycker att man hade kunnat förvänta sig mer för pengarna.

Lenovo Yoga Tab 3 YT3-850F
När Lenovo bjuder upp till dans är det uppenbart två steg framåt och ett tillbaka.
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G
Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.