TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljud & Bild tycker
+Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
-Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
 • Skärm: 4,8-tums TFT, 960 x 540 (229 ppi)
 • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 8 GB + microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 8 Mp + VGA
 • Trådlöst: 4G LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Mått: 139,6 x 71,1 x 8,6 mm
 • Vikt: 148 g
 • Batteri: 2300 mAh
 • Pris: 2 300 kr
 • Sonymobile.com/se
Riktpris: 2300

Man skulle nästan kunna tro att utvecklarna bakom Xperia M2 har tjuvkikat på LG G2 Mini. Eller tvärtom. Hur som helst liknar de två telefonerna varandra så mycket att vi kan återanvända en stor del av det vi skrev om LG:s mellanklassmobil när vi ska beskriva Xperia M2.

Precis som G2 Mini är Xperia M2 en besvikelse när det gäller prestanda. Med ett Geekbench 3-resultat på 315 poäng single-core och 1029 poäng multi-core klarar den sig sämre än både LG G2 Mini, Motorola Moto G och HTC Desire 610, vilket också märks när vi till exempel utsätter den för vårt sedvanliga testbatteri av krävande, grafiktunga spel eller navigerar runt och zoomar in och ut på webbsidor i webbläsaren. Upplevelsen är inte katastrofal, men små pauser och lite lagg får man finna sig i. Något Browsermark 2.1-test kunde vi inte göra eftersom webbläsaren gav felmeddelanden.

Skärmen är 4,8 tum stor och har en upplösning på 960 x 540 megapixlar, vilket faktiskt ger en mindre pixeltäthet än i LG G2 Mini, men i gengäld är huvudkameran lite bättre. Det beror främst på Sonys kameraprogramvara som har en massa roliga funktioner (till exempel Augmented Reality och andra bildeffekter). Frontkameran på Xperia M2 är dock närmast att betrakta som ett dåligt skämt. För mer än tvåtusen kronor borde man kunna förvänta sig mer än VGA-upplösning när man tar sina selfies …

För att återvända till skärmkvaliteten så är det ingen nämnvärd skillnad på Xperia M2 och LG G2 Mini. Ikoner och bilder känns en smula oskarpa, och den låga upplösningen retas framför allt när man tittar på video, vilket är lite ironiskt med tanke på hur mycket Sony satsar på mobilen som mediecentral.

Och det är just på den här punkten som Xperia M2 skiljer sig mest från LG G2 Mini och de andra smartmobilerna i detta test. Sonys egna appar för musik, film och spel är ändå en aning bättre än de vanliga Android-apparna, och till den så kallade Walkman-appen för musiklyssning ingår till exempel ett provabonnemang på Sonys egen musikstreamingtjänst, Music Unlimited. Därtill kommer att ljudkvaliteten är mer än godkänd med fin volym och klara toner, vilket gör det desto mer irriterande att bildkvaliteten är så låg.

Designen håller samma stil som vi har sett i toppmodellerna Xperia Z, Xperia Z1 och Xperia Z2, men Xperia M2 är en smula tjockare och tyngre än de dyrare modellerna, och känns därför inte lika elegant. I stället känns den faktiskt lite kantig och klumpig, även om det är bra ordning på byggkvalitet och material.

Slutsats
Sony Xperia M2 är mer medelmåttig än den hade behövt vara i den här prisklassen. Prestanda och bildkvalitet är lägre än vi hade förväntat oss. En riktigt hög ljudkvalitet, kul kamera-programvara och en robust design (även om telefonen känns lite för tung) är ljusglimtar.

Också i detta test:

LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.

Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.

Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.

HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.

Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott.
8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.