Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.
Ljud & Bild tycker
Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows Phone 8 med Lumia Black
 • Skärm: 6-tums IPS, 1280 x 720 IPS (245 ppi)
 • Processor: 1,7 GHz Snapdragon S4 dual-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 8 GB + microSD (max 64 GB)
 • Kamera: 5 Mp + VGA
 • Trådlöst: 4G LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mått: 164,2 x 85,9 x 9,8 mm
 • Vikt: 220 g
 • Batteri: 3400 mAh
 • Pris: 2 800 kr
 • Nokia.se
forfatter

Det är inte så enkelt att jämföra Nokia Lumia 1320 med konkurrenterna om måttstocken ska vara rena siffror, för vårt vanliga prestandaverktyg Geekbench 3 finns inte i någon version till Windows Phone, och efter flera försök var vi tvungna att ge upp försöken med Browsermark-testet i Internet Explorer. Men vad vi saknar i dokumentation har vi lyckats samla ihop i form av övertygande personliga intryck. Och facit är att även om Lumia 1320 som enda smartmobil i testet bara har en dual-core-processor, har den bättre prestanda än de flesta telefoner i prisklassen. Navigering i menyer och på diverse webbsidor gick felfritt och utan pauser, och detsamma gäller körning av stora och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne, som vi kastade oss över när vi inte kunde hitta Shadowgun (spelet vi brukar testa Android-mobiler med) i Windows Store.

Nokia Lumia 1320 är testets enda mobil med Windows Phone-operativsystem och dessutom den enda renodlade phablet-mobilen i budgetklassen vi har testat hittills. Skärmen är hela 6 tum stor men har i gengäld 1280 x 720 pixlar. Sammantaget ger det en lite bättre skärmbild än flera av konkurrenterna, till exempel LG G2 Mini och Sony Xperia M2, men även om upplösningen är högre är skillnaden i pixeltäthet inte enorm. Med andra ord är kvaliteten inte mycket bättre när vi tittar på video och liknande, däremot finns det plats för mer på hemskärmen, plus att vi får plats med mer innehåll när vi surfar på nätet. Bilden är rent allmänt bra och Lumia 1320 fungerar fint även i solljus.

Kameran med 5 Mp är inte överväldigande men från Windows Store får man tillgång till Nokia Collection som bland annat innehåller den fantastiska Nokia Camera-appen och andra bild-appar som tillsammans erbjuder massor av funktioner och möjligheter till kreativitet och på så sätt blir kameraupplevelsen ändå mer än tillfredsställande.

Ljudkvaliteten är strålande och ljudet går att justera efter den personliga smaken, både med hjälp av en inbyggd equalizer och Dolby Headphone-ljudförbättring. Framför allt basen är rejäl, men om man fintrimmar lite får man faktiskt ett fint ljud i hela frekvensregistret.

Lumia 1320 har bara 8 gigabyte minne inbyggt, men klarar däremot microSD-kort upp till 64 gigabyte. Och den har 4G/LTE.

Byggkvaliteten är godkänd, fast designen är en smula tråkig.

Slutsats
Nokia Lumia 1320 är testets enda phablet. Den stora 6-tumsskärmen har högre upplösning än de flesta konkurrenterna, men eftersom skärmen är större är bildkvaliteten inte markant bättre. Nokias kamera-app och en ganska så fin kamera gör däremot Lumia 1320 till en bra och prisvärd kameramobil.

Prestanda är mycket bättre än vad man kan förvänta sig från en dual-core-processor, och en annan positiv överraskning är det strålande ljudet. För de här pengarna behöver man inte tveka att investera i en Lumia 1320.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.

HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.

Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott.
8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.

Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.