TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Ljud & Bild tycker
+Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
-LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skärm: 4,7-tums qHD IPS, 960 x 540 (234 ppi)
 • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 8 GB + microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 8 Mp + 1,3 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Mått: 129,6 x 66 x 9,8 mm
 • Vikt: 121 g
 • Batteri: 2440 mAh
 • Pris: 2 700kr
 • lg.com/se
Riktpris: 2700

Toppmodellen LG G2 fick massor av beröm från recensenterna, även här i Ljud & Bild, när den kom ut på marknaden förra hösten. Både skärmen och prestanda låg i topp, och vi gillade den speciella konstruktionen med både av/på- och volymknapp på baksidan av telefonen. Konstruktion och design har LG G2 Mini gemensamt med toppmodellen, men det är en hel del värre med skärm och prestanda.

Vi förväntar oss naturligtvis inte att en telefon som kostar hälften så mycket ska kunna mäta sig med LG G2, så vi är inte oerhört besvikna över LG G2 Mini. Bara lite grand!

G2 Mini har senaste Android-versionen, KitKat, vilket egentligen borde betyda respektabel hastighet och prestanda, men vår upplevelse av telefonen till vardags och prestandatestet visar något annat. Geekbench 3 ger ett resultat på 341 poäng single-core och 1136 multi-core, och Browsermark 2.1-poängen på beskedliga 868 bekräftar att LG G2 Mini surfar långsammare än två tredjedelar av alla Android-mobiler. Båda dessa resultat känner vi igen från våra egna erfarenheter av mobilen. Surfar man på internet måste webbläsaren göra små pauser när man surfar in på sidorna, och mobilens hemskärmar har också små fördröjningar ibland när man bläddrar mellan dem. Mobilens egenskaper kommer speciellt tydligt till korta när man spelar spel, där vi märker små hackningar och avbrott både i stora spel som vår vanliga testuppgift, Shadowgun, och i mycket mindre spel som Subway Surfers, som egentligen borde kunna gå att köra smidigt på nästan vad som helst. Och varför stöder LG G2 Mini bara minneskort på maximalt 32 gigabyte nu när den bara har 8 gigabyte inbyggt från början?

LG Mini är inte den enda mobilen i prisklassen som har en skärmupplösning på bara 960 x 540 pixlar, men det innebär inte att den slipper kritik. Den 4,7 tum stora IPS-skärmen har en snygg bildkvalitet och är behaglig att titta på, men den låga upplösningen kan ses med blotta ögat – framför allt när man tittar på video. Och vi har faktiskt lite svårt att förstå varför LG inte har satsat på vanlig 720p HD-upplösning.

Beröm ska LG G2 Mini däremot ha för sin fina kamera, som tar dugliga bilder, samt för sitt godkända ljud. Därtill kommer 4G/LTE och LG:s egna udda funktioner som Knock Code, som gör att användaren kan öppna telefonen och aktivera skärmen genom att knacka med fingret enligt ett visst mönster. En kul idé som fungerar fint, men som aldrig någonsin kommer att upplevas som oumbärlig.

Slutsats
LG G2 Mini har en bra kamera, ett ganska fint ljud, 4G/LTE samt en rad kul funktioner och LG:s unika design med multifunktionsknapp på baksidan i stället för vanliga knappar på sidorna. Det totala intrycket får dock sig en törn av mindre imponerande prestanda och en skärm som ser snygg ut men som gott kunde ha haft högre upplösning.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.

Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.

HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.

Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott.
8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.

Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.