TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

forfatter
Publicerad 2010-08-01 - 17:01
Ljud & Bild tycker
Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang. Priset.
Specifikationer
4-vägs basreflex 2x10-tums baselement Impedans: 8 ohm Känslighet: 91 dB Effekttålighet: 125 w (500 w max) Pris: 9 000 kr

ES-serien är ett försök att tillfredsställa dem som både vill ha bra musikupplevelser och fängslande hemmabiounderhållning. Enligt JBL är högtalarelementen gjorda för att tåla mycket stryk och dessutom återskapa detaljer på hög nivå. Allt till ett pris som många kan leva med.
I detta test är vi intresserade av det mest brutala och det betyder att ES100 är den självklara modellen för oss eftersom den har dubbla 10-tumselement och mäter 115 cm i strumplästen.
Detta är testets enda fyrvägshögtalare. Diskantregistret är uppdelat i två delar, ett element tar hand om det nedre diskantregistret och ett annat allt över 12 kHz.
 
Ljudkvalitet
Det är lite märkligt hur JBL:erna omedelbart gör oss besvikna med en betydligt tunnare basåtergivning än man förväntar sig av de två robusta 10-tummarna. Varken Rage Against the Machines ”Killing in the Name” eller Lady Gagas ”Telephone” känns som om de kommer från två så stora högtalare som ES100 faktiskt är.
Men besvikelsen blir kortvarig. Lösningen är nämligen att utöka inspelningstiden till mer än de 50 timmar som högtalarna redan fått – för säkerhets skull dubblar vi JBL-tiden till 100 timmar – samt att driva dem med en kraftigare förstärkare än NAD C375BEE, närmare bestämt Hegel H200.
Då svarar högtalarna med ett stramt och välkontrollerat ljud och en musik som har en härlig skjuts i basrytmerna. Högtalarna går dessutom djupast i basregistret hittills, med en bra markering av de djupaste tonerna på Jill Scotts R&B-låt ”Gettin’ in the Way”.
Run DMC livar upp kåken med ”Walk this Way”, ackompanjerad av Aerosmiths saftiga gitarriff och tuffa trummor. Och JBL-högtalarna tål höga volymer. De spelar inte fullt lika högt som Dynavoice, men i gengäld har de väsentligt bättre fokus och upplösning. Och det bästa med ES100 är att det är hög kvalitet på tonerna. Detta är de enda högtalarna som kan återge Tjajkovskijs ”1812-ouvertyren” någorlunda trovärdigt. Och när kanonerna smäller på slutet, ja då dundrar JBL till för fulla muggar!
Somliga uppfattar nog ES100 som lite ljusa i klangen, särskilt när man spelar våldsamt högt. Och med en svag förstärkare hörs en ful förvrängning i diskantregistret, vilket JBL avslöjar skoningslöst. Så se till att få kraft så det räcker från en kvalitetsförstärkare.

Också i detta test:

Cerwin-Vega XLS-15

När döva väcks till liv

Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!

Massiv ljudbild. Höga ljudtryck. Bra basrespons.
Övertoner saknas.

Fence Audio Boost 212

Fullt ös

Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang.

Dynavoice Finale 10 Tower

Tredelat torn

Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!

Stor och fyllig bas. Spelar väldigt högt. Stor ljudbild.
Lite diffus ljudbild. Billig feeling.

Jamo S 608

Festcharmören

Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?

Bra tonal sammanhållning. Smala och eleganta.
Lite ”snälla”. Behöver kraftig förstärkare.

Magnat Monitor Supreme 2000

Kompakt underhållare

Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.

Priset! Fyllig bas. Spelar högre än de ser ut.
Aningen odefinierade toner. Vi vill ha lite mer mellanregister.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend