Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

Publicerad 2010-08-01 - 17:01
JBL ES100
Marius Senaste artiklar:
Marius

ES-serien är ett försök att tillfredsställa dem som både vill ha bra musikupplevelser och fängslande hemmabiounderhållning. Enligt JBL är högtalarelementen gjorda för att tåla mycket stryk och dessutom återskapa detaljer på hög nivå. Allt till ett pris som många kan leva med.
I detta test är vi intresserade av det mest brutala och det betyder att ES100 är den självklara modellen för oss eftersom den har dubbla 10-tumselement och mäter 115 cm i strumplästen.
Detta är testets enda fyrvägshögtalare. Diskantregistret är uppdelat i två delar, ett element tar hand om det nedre diskantregistret och ett annat allt över 12 kHz.
 
Ljudkvalitet
Det är lite märkligt hur JBL:erna omedelbart gör oss besvikna med en betydligt tunnare basåtergivning än man förväntar sig av de två robusta 10-tummarna. Varken Rage Against the Machines ”Killing in the Name” eller Lady Gagas ”Telephone” känns som om de kommer från två så stora högtalare som ES100 faktiskt är.
Men besvikelsen blir kortvarig. Lösningen är nämligen att utöka inspelningstiden till mer än de 50 timmar som högtalarna redan fått – för säkerhets skull dubblar vi JBL-tiden till 100 timmar – samt att driva dem med en kraftigare förstärkare än NAD C375BEE, närmare bestämt Hegel H200.
Då svarar högtalarna med ett stramt och välkontrollerat ljud och en musik som har en härlig skjuts i basrytmerna. Högtalarna går dessutom djupast i basregistret hittills, med en bra markering av de djupaste tonerna på Jill Scotts R&B-låt ”Gettin’ in the Way”.
Run DMC livar upp kåken med ”Walk this Way”, ackompanjerad av Aerosmiths saftiga gitarriff och tuffa trummor. Och JBL-högtalarna tål höga volymer. De spelar inte fullt lika högt som Dynavoice, men i gengäld har de väsentligt bättre fokus och upplösning. Och det bästa med ES100 är att det är hög kvalitet på tonerna. Detta är de enda högtalarna som kan återge Tjajkovskijs ”1812-ouvertyren” någorlunda trovärdigt. Och när kanonerna smäller på slutet, ja då dundrar JBL till för fulla muggar!
Somliga uppfattar nog ES100 som lite ljusa i klangen, särskilt när man spelar våldsamt högt. Och med en svag förstärkare hörs en ful förvrängning i diskantregistret, vilket JBL avslöjar skoningslöst. Så se till att få kraft så det räcker från en kvalitetsförstärkare.

Ljud & Bild tycker

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik. Lite för ”snälla” i detta sammanhang. Priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen