: JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

ES-serien är ett försök att tillfredsställa dem som både vill ha bra musikupplevelser och fängslande hemmabiounderhållning. Enligt JBL är högtalarelementen gjorda för att tåla mycket stryk och dessutom återskapa detaljer på hög nivå. Allt till ett pris som många kan leva med.
I detta test är vi intresserade av det mest brutala och det betyder att ES100 är den självklara modellen för oss eftersom den har dubbla 10-tumselement och mäter 115 cm i strumplästen.
Detta är testets enda fyrvägshögtalare. Diskantregistret är uppdelat i två delar, ett element tar hand om det nedre diskantregistret och ett annat allt över 12 kHz.
 
Ljudkvalitet
Det är lite märkligt hur JBL:erna omedelbart gör oss besvikna med en betydligt tunnare basåtergivning än man förväntar sig av de två robusta 10-tummarna. Varken Rage Against the Machines ”Killing in the Name” eller Lady Gagas ”Telephone” känns som om de kommer från två så stora högtalare som ES100 faktiskt är.
Men besvikelsen blir kortvarig. Lösningen är nämligen att utöka inspelningstiden till mer än de 50 timmar som högtalarna redan fått – för säkerhets skull dubblar vi JBL-tiden till 100 timmar – samt att driva dem med en kraftigare förstärkare än NAD C375BEE, närmare bestämt Hegel H200.
Då svarar högtalarna med ett stramt och välkontrollerat ljud och en musik som har en härlig skjuts i basrytmerna. Högtalarna går dessutom djupast i basregistret hittills, med en bra markering av de djupaste tonerna på Jill Scotts R&B-låt ”Gettin’ in the Way”.
Run DMC livar upp kåken med ”Walk this Way”, ackompanjerad av Aerosmiths saftiga gitarriff och tuffa trummor. Och JBL-högtalarna tål höga volymer. De spelar inte fullt lika högt som Dynavoice, men i gengäld har de väsentligt bättre fokus och upplösning. Och det bästa med ES100 är att det är hög kvalitet på tonerna. Detta är de enda högtalarna som kan återge Tjajkovskijs ”1812-ouvertyren” någorlunda trovärdigt. Och när kanonerna smäller på slutet, ja då dundrar JBL till för fulla muggar!
Somliga uppfattar nog ES100 som lite ljusa i klangen, särskilt när man spelar våldsamt högt. Och med en svag förstärkare hörs en ful förvrängning i diskantregistret, vilket JBL avslöjar skoningslöst. Så se till att få kraft så det räcker från en kvalitetsförstärkare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Cerwin-Vega XLS-15

När döva väcks till liv

Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!

Massiv ljudbild. Höga ljudtryck. Bra basrespons.
Övertoner saknas.

Fence Audio Boost 212

Fullt ös

Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang.

Dynavoice Finale 10 Tower

Tredelat torn

Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!

Stor och fyllig bas. Spelar väldigt högt. Stor ljudbild.
Lite diffus ljudbild. Billig feeling.

Jamo S 608

Festcharmören

Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?

Bra tonal sammanhållning. Smala och eleganta.
Lite ”snälla”. Behöver kraftig förstärkare.

Magnat Monitor Supreme 2000

Kompakt underhållare

Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.

Priset! Fyllig bas. Spelar högre än de ser ut.
Aningen odefinierade toner. Vi vill ha lite mer mellanregister.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare