TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Fence Audio Boost 212

Fullt ös

Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!

forfatter
Publicerad 2010-08-01 - 17:01
Ljud & Bild tycker
Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang.
Specifikationer
3-vägs basreflex 2x12-tums baselement Impedans: 4–6 ohm Känslighet: 93 dB Effekttålighet: 300 w (600 w max) Pris: 5 995 kr

Fence Audio är ett nytt högtalarmärke. Den norske designern som ligger bakom har dock arbetat i branschen länge. Roar Moen heter han, och har bland annat arbetat med märket Patos och Electrocompaniets Prelude-högtalare. Till skillnad från dessa två ägnar sig Fence Audio uteslutande åt att bygga billiga men prisvärda högtalare som de flesta har råd med. Och de vill inte bli förknippade med ”trist hifi” utan snarare med ungdomlig underhållning som konserter, techno, rock, reggae och modern dansmusik. Det hör också till historien att Bob Marley-mausoleet på Jamaica spelar på högtalare från Fence Audio.
Närmare bestämt Boost 212, modellen som testas här. Det är en stor högtalare med dubbla 12-tummare och ett mellanregister samt ett litet diskanthorn. På baksidan finns två stora basportar som är igenpluggade med skumgummiproppar. Vi sliter genast ut propparna och slänger dem, detta är ingen söndagsskola!
 
Ljudkvalitet
Äntligen en högtalare som trycker till i basen så att grannarna börjar fundera på att ringa polisen, utan att ljudet är vasst eller plågsamt!
Jill Scotts ”Gettin’ in the Way” svänger ordentligt och hennes röst är inte i närheten av att låta skrikig. Samtidigt finns det mer substans i mellanregistret, så att rösten markeras tydligt. Basen är lite svulstig och inte den rappaste vi har hört. Men den fungerar fint, det är helt enkelt roligt att lyssna på musik genom Boost 212.
Gitarren på Rage Against the Machines ”Killing in the Name” trycker till bra, även om det är uppenbart att mellanregistret är lite dämpat för att ge ett intryck av mer bas.
Men det känns lite stökigt, särskilt när man spelar högt. Vi saknar lite precision, och inser att en billig förstärkare som NAD C375BEE är i minsta laget. Om man kopplar in en förstärkare till, som bara driver baselementen, blir kontrollen en helt annan. Detta går att göra eftersom högtalarna har dubbla högtalarterminaler.
Ljudbilden har bra fokus. Hör bara på elektronikalåten ”Days Like These” med Frost, där ligger rösten precis i mitten och en stor ljudbild breder ut sig runt lyssnaren. Detta förutsätter dock att högtalarna är vinklade inåt mot lyssningsplatsen, eftersom det faktum att mellanregistret spelar ända upp till 5 kHz innebär att det finns en sweetspot. Och det hörs naturligtvis inte på dansgolvet, bara när man sitter i soffan och lyssnar.

Också i detta test:

Cerwin-Vega XLS-15

När döva väcks till liv

Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!

Massiv ljudbild. Höga ljudtryck. Bra basrespons.
Övertoner saknas.

JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang. Priset.

Dynavoice Finale 10 Tower

Tredelat torn

Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!

Stor och fyllig bas. Spelar väldigt högt. Stor ljudbild.
Lite diffus ljudbild. Billig feeling.

Jamo S 608

Festcharmören

Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?

Bra tonal sammanhållning. Smala och eleganta.
Lite ”snälla”. Behöver kraftig förstärkare.

Magnat Monitor Supreme 2000

Kompakt underhållare

Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.

Priset! Fyllig bas. Spelar högre än de ser ut.
Aningen odefinierade toner. Vi vill ha lite mer mellanregister.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend