Cerwin-Vega XLS-15

När döva väcks till liv

Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!

Att ha ett test av partyhögtalare utan att ha med Cerwin-Vega vore som att testa snabbmatskedjor utan att ha med McDonald’s, eller som att kalla sig Michael Jackson-fan utan att ha hört ”Thriller”. Cerwin-Vega kan nämligen betraktas som själva definitionen av partyhögtalare.
XLS är namnet på den amerikanska tillverkarens nya toppserie och XLS-15 är den nästa största modellen, med ett 15-tums baselement. Ännu större är XLS-215 som har dubbla 15-tummare. Fast de är sjukt stora och behöver ännu mer förstärkarkraft än XLS-15 för att låta optimalt, och då blir det fort dyrt.
CLS-15 är inte direkt små de heller: 103 cm på höjden och hela 43 cm på bredden och 24 på djupet. För optimal kontroll kan de bi-ampas, tack vare dubbla terminaler.
 
Ljudkvalitet
Cerwin-Vega befinner sig i en klass för sig. Där de andra testdeltagarna kan bli lite runda i kanten och väl försiktiga i mellanregistret, har XLS-15 en annan spelstil. Här finns det både mycket mellanregister och en bas som slår lika hårt som Lennox Lewis.
Basresponsen är inte alls av det djupaste slaget, men i gengäld finns det ett extremt tryck i mellanbasregistret, där bastrummorna ligger. Och att basen är så rapp innebär att högtalarna bättre tål att stå närmare bakväggen. Det är faktiskt en fördel, eftersom basen blir fylligare.
Rage Against the Machine låter stentufft, både basgitarren och trummorna träffar bröstkorgen som skjutna ur en kanon. Dessutom är gitarriffen mer livliga än med de andra högtalarna, kanske med undantag av JBL ES100. Och sångaren Zach de la Rochas vrålande röst kommer mer rakt i ansiktet på oss med Cerwin-Vega.
XLS-15 är dessutom testets mest tidslinjära högtalare, alltså träffar ljudet från diskanten och mellanregistret örat exakt samtidigt, vilket är viktigt för den psykoakustiska placeringen av instrumenten. Hör på Frosts ”Days Like These”, en lugn elektronikalåt med ett stort syntlandskap som omringar sångerskan Aggie Frost. XLS-15 placerar hennes röst bättre i centrum än exempelvis Dynavoice Finale 10, samtidigt som syntljuden är tydligare runt henne.
Vad Cerwin saknar är en luftig diskant. Den är dämpad allra längst upp, vilket gör ljudbilden mindre än vi hade velat, och om du gillar att lyssna koncentrerat på musik med trianglar och harpa så är inte detta rätt högtalare. De har också en resonans i nedre mellanregistret, vilket man märker speciellt tydligt på den lite mörka klangen i manliga sångröster av det lite djupare slaget. Men det påverkar inte festen. XLS-15 kan spela vanvettigt högt och har en partyfaktor av enorma proportioner.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Fence Audio Boost 212

Fullt ös

Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang.

JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang. Priset.

Dynavoice Finale 10 Tower

Tredelat torn

Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!

Stor och fyllig bas. Spelar väldigt högt. Stor ljudbild.
Lite diffus ljudbild. Billig feeling.

Jamo S 608

Festcharmören

Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?

Bra tonal sammanhållning. Smala och eleganta.
Lite ”snälla”. Behöver kraftig förstärkare.

Magnat Monitor Supreme 2000

Kompakt underhållare

Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.

Priset! Fyllig bas. Spelar högre än de ser ut.
Aningen odefinierade toner. Vi vill ha lite mer mellanregister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: