: Dynavoice Finale 10 Tower

Tredelat torn

Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!

När vi såg bilder som föreställde de 1,66 meter höga Finale 10 Tower så gissade vi att de måste vara dyra, minst 25 000 kronor. När vi såg att det stod 7 000 kronor på prislappen tappade vi hakan och undrade hur det var möjligt.
Det visade sig dock att det var fullt möjligt. Högtalarna verkar nämligen inte alls lika dyra när de plockas ur kartongen. Varje beståndsdel väger ganska lite i förhållande till sin storlek, och både spikes och högtalarterminaler inger en lite billig känsla.
Men ändå, genom att varje kabinett är fullständigt avskilt från de övriga och att enda kontaktpunkten mellan dem är fyra spikes, undviker man att ett högtalarelement påverkar ett annat. Varje högtalardel kan kopplas parallellt till förstärkaren, eller så kan man driva basarna med en och mellanregister och diskant med en annan. Vill du vara riktigt seriös så kopplar du en förstärkare till varje enhet. Det kallas för tri-amping och ger klart bäst kontroll – och plattast plånbok.
 
Ljudkvalitet
Detta är den första konstruktionen hittills som verkligen låter dig ”vrida upp volymen till elva” och sedan känna ljudet i hela kroppen så att det fladdrar i byxbenen!
Rytmerna från Lady Gagas ”Telephone” hamrar loss som om vi är en vägg och högtalarna en slägga. Basen dundrar och vi blir påminda om hur roligt det kan vara att lyssna på – nej, känna – musik.
Högtalarna är märkbart fintrimmade att ha en ökning i basen, men inte så mycket att det känns konstigt – åtminstone inte med syntbaserad pop, techno och hiphop. Metal låter också synnerligen tufft. Visserligen låter en kontrabas aldrig äkta, men det ju inte meningen heller.
Övre mellanregistret är lite dämpat, samtidigt som diskanten är någorlunda upplöst, vilket innebär att det aldrig blir obehagligt att lyssna på Finale 10 Tower, inte ens på extremt hög volym. Det enda du måste se upp med är att de ska ha tillräckligt med förstärkarkraft.
Högtalarnas största brist är att det låter som om mellanregister och diskant inte hänger ihop riktigt tidsmässigt. Det verkar som om ett av elementen är en gnutta tidsförskjutet, så att stereoperspektivet blir en smula diffust. Ur en psykoakustisk synvinkel kommer sångrösterna aldrig riktigt från mitten, samtidigt som ljudbilden inte sträcks tillräckligt långt bakåt. Det anser vi vara ett minus i kanten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Cerwin-Vega XLS-15

När döva väcks till liv

Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!

Massiv ljudbild. Höga ljudtryck. Bra basrespons.
Övertoner saknas.

Fence Audio Boost 212

Fullt ös

Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang.

JBL ES100

Allround-bjässe

JBL är världens största leverantör av konserthögtalare. ES100 flyttar in konserten i vardagsrummet.

Välbalanserat ljud. Blixtsnabb bas. Spelar högt. Fin med akustisk musik.
Lite för ”snälla” i detta sammanhang. Priset.

Jamo S 608

Festcharmören

Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?

Bra tonal sammanhållning. Smala och eleganta.
Lite ”snälla”. Behöver kraftig förstärkare.

Magnat Monitor Supreme 2000

Kompakt underhållare

Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.

Priset! Fyllig bas. Spelar högre än de ser ut.
Aningen odefinierade toner. Vi vill ha lite mer mellanregister.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare