KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Det som var pricken över i för KEF i förra testet var det enormt klara och homogena mellanregistret, som fick instrument och röster att sprudla av liv. Mycket av detta beror på det speciella Uni-Q-koaxialelementet, som har diskanten monterad i mitten av mellanregistret. IQ3 har en billigare variant av samma princip, och kan därför utnyttja samma fördelar: När diskant- och mellanregister kommer från samma punkt når de också öronen samtidigt. I den stora XQ40:s fall gav detta en mycket exakt och fokuserad ljudbild. Så frågan är om den betydligt billigare IQ3 förmår ge samma upplevelse?

Ljudet
Inte helt och hållet, tyvärr. Det första vi hör är att KEF-högtalarna inte är lika distinkta i övertonerna som Podspeakers. Det gör att särskilt kvinnliga röster hamnar lite längre bak i ljudbilden och inte slår lika friskt emot oss. IQ3 har däremot betydligt mer tyngd i basen, vilket ger trummor och basgitarr ett helt annat driv. Ändå är det något med The Drops sammanhållning som gör att de engagerar mer när musiken inte tar alltför mycket plats. Lågmäld vismusik från artister som Diana Krall eller Katie Melua låter mer underhållande med Podspeakers, trots att KEF har en fylligare basåtergivning.

En kontroll mot referenshögtalaren avslöjar också att KEF är en aning för mörka i klangen. Med körmusik är det svårt att urskilja rösterna från varandra och de ljusaste stämmorna får en odistinkt karaktär. Jämfört med referensen är IQ3 väldigt oklar i övergången mellan mellanregister och diskant – vilket är en smula förvånande eftersom detta är en av de dyrare KEF-modellernas bästa egenskaper. När vi spelar stenhård rock lyckas IQ3 däremot svänga förvånansvärt bra för att vara en engelsman. Under förutsättning att inspelningen är av hög kvalitet, för dåliga och hårt komprimerade inspelningar oinspirerande.

KEF:arna kräver också en del arbete med placering för att ge ett bra resultat. IQ3 har en frontmonterad basport och kan därför ställas nära bakväggen. I vårt lyssningsrum fick vi dock bäst balans ungefär 30 cm ut på golvet. Högtalarna är dessutom tämligen tungdrivna och därför kräsna på vilken förstärkare de paras ihop med.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.