: XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

XTZ är kända för att ge mycket välljud för pengarna och vi kan inte annat än imponeras av 93 WMT. Kvaliteten är högre än priset! Med sitt trapetsformade kabinett i svart pianolack är WMT 93 läckra att titta på, och de har element av hög kvalitet. På baksidan sitter kraftiga högtalarterminaler som tar emot biwiring-kablar. Högtalaren har också fina möjligheter att anpassas efter just ditt rum: en omkopplare på baksidan kan dämpa diskanten med 3 dB vid behov, och basporten kan täppas igen med en skumgummipropp. Då kan högtalaren stå ända in mot väggen eller i en bokhylla. Fast du måste ha ganska så stora böcker om den ska få plats…

Ljudet
Om vi ska beskriva XTZ-ljudet ett ord så måste det vara ”raffinerat”. Vid första lyssningen kan 93 WMT nästan verka lite trista. De gör mindre väsen av sig och låter inte lika engagerande som JBL, Audio Pro eller Pod-speakers på vismusik. I stället för att stå framme vid scenkanten får vi intrycket att vi sitter lite längre bak i konsertsalen, på en plats där vi får en bra uppfattning av både instrument och rumsklang.

XTZ-högtalarna visar sig låta helt lysande med klassisk musik. När vi spelar Mozart förvandlas de helt och hållet och återger stråkar och blåsinstrument med ordentligt tryck. Mängden nyanser och klangfärger är helt enkelt fenomenal! 93 WMT har en stor dynamisk spännvidd som gör att svaga partier kommer fram tydligt, samtidigt som starka partier återges utan att ljudet blir vasst eller hårt. På detta område påminner faktiskt XTZ om Yamahas långt dyrare referens.

Med hårdare musik från Nine Inch Nails visar 93 WMT att de också behärskar en djup och fyllig basåtergivning. Inte lika slagkraftig som hos JBL, men mycket mer exakt taktfast än hos de aningen lössläppta amerikanerna. XTZ återger också röster på ett klart och distinkt sätt, men även här saknar vi lite av drivet och ”glöden” som kännetecknar Audio Pro och Podspeakers. XTZ är nog mest korrekt, men inte nödvändigtvis mest underhållande.

Som alla bra högtalare kräver 93 WMT lite arbete innan ljudet sitter som gjutet. I vårt väldämpade rum lät vi diskantnivån vara i neutralt läge (0 dB), men vi tyckte att högtalarna spelade bäst bas när de ställdes nära bakväggen och hade basportarna igenpluggade.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Sammanfattning

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
Rykten gör gällande att Sonos lanserar sina första hörlurar 2021. Så här kan de se ut!
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.