TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

forfatter
Publicerad 2008-03-06 - 13:53
L&B tycker
Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare
Specifikationer
 • Tvåvägs stativhögtalare
 • 1-tums diskantelement
 • 6,5-tums bas/mellanregister
 • 50–40 000 Hz frekvensomfång
 • 89 dB känslighet
 • 4 ohm impedans
Riktpris: 2000Pr. 2008-03-06 Produktsida

XTZ är kända för att ge mycket välljud för pengarna och vi kan inte annat än imponeras av 93 WMT. Kvaliteten är högre än priset! Med sitt trapetsformade kabinett i svart pianolack är WMT 93 läckra att titta på, och de har element av hög kvalitet. På baksidan sitter kraftiga högtalarterminaler som tar emot biwiring-kablar. Högtalaren har också fina möjligheter att anpassas efter just ditt rum: en omkopplare på baksidan kan dämpa diskanten med 3 dB vid behov, och basporten kan täppas igen med en skumgummipropp. Då kan högtalaren stå ända in mot väggen eller i en bokhylla. Fast du måste ha ganska så stora böcker om den ska få plats…

Ljudet
Om vi ska beskriva XTZ-ljudet ett ord så måste det vara ”raffinerat”. Vid första lyssningen kan 93 WMT nästan verka lite trista. De gör mindre väsen av sig och låter inte lika engagerande som JBL, Audio Pro eller Pod-speakers på vismusik. I stället för att stå framme vid scenkanten får vi intrycket att vi sitter lite längre bak i konsertsalen, på en plats där vi får en bra uppfattning av både instrument och rumsklang.

XTZ-högtalarna visar sig låta helt lysande med klassisk musik. När vi spelar Mozart förvandlas de helt och hållet och återger stråkar och blåsinstrument med ordentligt tryck. Mängden nyanser och klangfärger är helt enkelt fenomenal! 93 WMT har en stor dynamisk spännvidd som gör att svaga partier kommer fram tydligt, samtidigt som starka partier återges utan att ljudet blir vasst eller hårt. På detta område påminner faktiskt XTZ om Yamahas långt dyrare referens.

Med hårdare musik från Nine Inch Nails visar 93 WMT att de också behärskar en djup och fyllig basåtergivning. Inte lika slagkraftig som hos JBL, men mycket mer exakt taktfast än hos de aningen lössläppta amerikanerna. XTZ återger också röster på ett klart och distinkt sätt, men även här saknar vi lite av drivet och ”glöden” som kännetecknar Audio Pro och Podspeakers. XTZ är nog mest korrekt, men inte nödvändigtvis mest underhållande.

Som alla bra högtalare kräver 93 WMT lite arbete innan ljudet sitter som gjutet. I vårt väldämpade rum lät vi diskantnivån vara i neutralt läge (0 dB), men vi tyckte att högtalarna spelade bäst bas när de ställdes nära bakväggen och hade basportarna igenpluggade.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Sammanfattning

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild