Stativhögtalare i budgetklassen

Mer för pengarna

Små högtalare är praktiska. Inte bara för att de får plats nästan var som helst, utan för att de kan ge en högre ljudkvalitet för pengarna än en stor högtalare.

Moderna stativhögtalare skiljer sig sällan från större versioner på andra områden än fysik. En stor högtalare kan fortfarande spela högre eftersom den som regel har mer bas och levererar en större ljudbild. Men de flesta småhögtalare är ofta bara kompaktare versioner av sina större syskon och har samma högtalarelement och teknik. Fast till ett lägre pris.

Man kan få mycket ljudkvalitet för pengarna med en liten högtalare, som kan ha ett renare och klarare mellanregister. Och i många fall faktiskt en mer väldefinierad basåtergivning, även om den av fysiska anledningar inte mäktar med lika mycket bas. Bra element kan man nämligen komma långt med, även i mindre högtalare.

Kabinett
Lite av anledningen till detta är ett litet och styvt kabinett med små ytor, som orsakar mindre vibrationer och resonanser. Mindre element är ofta snabbare och i ett litet kabinett råkar de ut för mindre ”luftmotstånd”, vilket kan göra att membranen startar och stannar snabbare. En mindre front (baffel) är inte heller någon nackdel. Den orsakar nämligen färre reflektioner och därför upplever många att stereobilden som små högtalare målar upp är mer stabil och inte lika diffus som den kan vara med en stor högtalare.

Ljud
Större kabinett, större och fler element kostar mer pengar, men ger inte alltid en mer prisvärd ljudkvalitet, snarare mer ljudkvantitet. Man betalar mer för att få kraftigare och djupare bas och högre ljudtryck, men därmed inte sagt att man får ett klarare mellanregister, en renare diskant och en mer transparent ljudbild. Små högtalare är inte bara lättare att få plats med, de kan också användas i en hemmabio som platsbesparande bakhögtalare och kombineras med en subbas om man vill ha lite större räckvidd och mer ljudtryck i basen.

Krav och förväntningar
De sex högtalarna i detta test måste kunna fungera som självständiga högtalare i en bra stereo. Och tillföra musiken mer realism genom ljudkvaliteten de levererar. Även om man inte kan förvänta sig High End-kvaliteter i den här prisklassen. Bas är alltid små högtalares största begränsning så i stället för kvantitet letar vi efter högtalarnas baskvaliteter. Glöm inte att en liten högtalare som placeras nära bakväggen ger fylligare bas.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sammanfattning

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.