Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Publicerad 2008-03-06 - 13:45
Jamo C603
Lasse Svendsen

Jamo högtalare ser ut som de står uppochned, eftersom diskanten sitter under baselementet. Om detta görs på rätt sätt kan det öka fokuseringen genom att ljudvågorna från de två elementen träffar örat mer exakt än vid konventionell placering.

C603 tillhör de mer kompakta i klassen och passar därför fint i en bokhylla. Eller så kan de hängas upp på väggen med fästena som ingår, eller ställas på ett par stativ. Tänk på att basporten sitter på baksidan, vilket kan innebära en dominerande och odefinierad bas om högtalarna inte kommer ut tillräckligt långt från bakväggen. Alternativt kan portarna täppas igen med ett par skumgummiproppar.

Ljudet
Akustisk musik låter synnerligen skapligt med Jamo. De låter inte lika ljust som med Audio pro eller Podspeakers, men samtidigt mindre mörkt än med KEF och JBL. Balansen är rent allmänt mycket bra. Röster klingar ut fint och pianot låter nästan lika bra som hos de bästa. De ljusaste tangenterna klingar inte lika luftigt som med Podspeakers, men Jamo har ett trovärdigt mellanregister som gagnar alla instrument. Triojazz låter bättre än med JBL och KEF, men också lite mer monitoraktigt än med XTZ och Podspeakers.

Med Mozart gör Jamo musiken mer levande än både JBL och KEF. C603 låter öppet och återger violinerna mer trovärdigt, med mer rymd runt varje instrument. Det finns på det stora hela inte mycket att klaga på.

Jämfört med Yamahas dyra referens Soavo-2, avslöjas dock att Jamo har en lite mörkare och mattare klangbalans. På detta område får C603 sig besegrad av Podspeakers och XTZ, som klangmässigt ligger närmare referensen.

Men pop och rock låter väsentligt bättre med Jamo än med de små The Drop. Det finns mer bas, och det är nödvändigt för sådan musik. Vad är väl Nine Inch Nails om man inte hör basgitarren eller känner suget från bastrumman? Inte mycket.

Jamo ger inte en lika suggestiv och massiv ljudbild som XTZ, KEF och JBL, men ligger inte långt efter. Och Jamo har mer jämna kvaliteter på all slags musik. Så om vi skulle ta med oss ett högtalarpar hem så skulle det vara Jamo C603.

Ljud & Bild tycker

Dunderbra allroundare Bitvis lite ”anonym”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen