Sammanfattning

Sammanfattning

Podspeakers The Drop – Droppformad musikant
Podspeakers återger musiken med klangneutral signatur. Förutom att det saknas bas och att diskanten gärna hade fått ha fler nyanser, bevaras ljudbilden som det var tänkt. Akustisk musik låter mycket bra, så länge den inte är alltför dynamiskt krävande. Då svarar högtalarna med en snävare ljudbild och det låter hårt.

Pop och rock kan inte spelas på dessa högtalare om man inte har en subbas. Med så lite bas är det alltför tråkigt för att fungera.

KEF IQ3 – Kompakt och unik
KEF-högtalarna har flera fina kvaliteter men också ett par brister. Jämfört med ett par av testdeltagarna är det i synnerhet mer fart i mellanregistret som saknas. Högtalarna har nämligen en tendens att bli lite mörka i klangen och att maskera en del detaljer i ljusa röster och instrument. IQ3 är en fin och prydlig hifi-högtalare men trots en fyllig bas är den aldrig särskilt engagerande att lyssna på, och det är ett av de viktigaste kraven i den här prisklassen.

Audio Pro Avanti A.10 – Bra allroundare
A.10 är en utmärkt högtalare som kan göra ett lika bra jobb i hemmabion som i en musikanläggning. Kvaliteterna i diskant- och mellanregister är bitvis strålande och Audio Pro lyckas engagera med de flesta musikstilar. Vi uppskattade särskilt den rena och precisa klangkaraktären som gör det lätt att följa melodin. Det enda som förhindrar maxbetyg är en gnutta tunn grundton som i kombination med aningen för lite djupbas gör ljudet lite ”tanigt” emellanåt. Men detta är ändå en högtalare som är lätt att tycka om och som har en stor potential tillsammans med en passande subbas.

JBL ES30 – Rockchefen
Även om JBL-högtalarna fungerar med den mesta musiken tillhör inte akustisk musik, visor och jazz favoriterna. Det är basen lite för plastig och monoton för, så att en kontrabas inte får särskilt många klanglager och det saknas liv i instrumenten.

Det är när pop, rock, rap och annan festmusik sätts på som JBL vaknar till liv och drar till sig uppmärksamheten. Hör bassuget på ”Closer” med Nine Inch Nails, så förstår du vad JBL handlar om. Alla krokigheter ursäktas direkt, för detta är testets tuffaste rockhögtalare!

XTZ 93 WMT – Kräsen budgethögtalare
Testets billigaste deltagare är långtifrån någon besvikelse. Tvärtom är 93 WMT en mycket raffinerad högtalare som gör ett bra jobb i renodlade stereoanläggningar. Men det är under förutsättning att du ger den bra arbetsförhållanden! 93 WMT är på gott och ont lite mer sparsmakad när det gäller omgivningen än övriga testdeltagare och inte nödvändigtvis den bästa allroundhögtalaren. Men om du lägger pengarna du sparar på ett par bra stativ och en ordentlig förstärkare så är XTZ antagligen den högtalare i testet som har störst potential. Ett mycket bra köp som du kan leva länge med!

Jamo C603 – Allroundmästaren
Du behöver inte vinna ett enda lopp för att bli totalsegrare i Formel 1. Inte i ett högtalartest heller. På klassiskt och jazz är Podspeakers bättre och många sätt även XTZ och Audio Pro. På pop och rock är både JBL och KEF ett mer naturligtval än Jamo. Men har du en bred musiksmak så lär du hålla med om att C603 är den bästa kompromissen. Det finns tillräckligt med bas för att pop och rock ska vara ganska så kul, samtidigt som en kyrkokör låter som en kör och en gitarr som en gitarr. Högtalarna blir aldrig vassa eller framfusiga, utan målar tvärtom upp en behaglig och aningen tillbakadragen ljudbild. Jamo är jämnbra i alla discipliner och en superbra allroundhögtalare. Bäst i test!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.