Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

I förhållande till den mer traditionella Image-serien har Avanti A.10 en mer sofistikerad, böjd form på kabinettet som ska motverka resonanser och stående vågor på insidan. De finns även i valnöt, och för den mer modeintresserade delen av befolkningen så finns också ett trendigt, vitlackerat utförande. De kompakta högtalarna passar bra i bokhyllan eller på ett par stativ nära väggen. Och du slipper oroa dig för att katter och andra husdjur ska förvilla sig in i basportarna, för de är knappt stora nog för att man ska få in tummen.

Ljudet
Trots små mått är detta en högtalare med ett imponerande stort ljud. Vi upplevde direkt att Audio Pro har en mer luftig och frisk ljudbild än de aningen för mörka KEF:arna. Röster kommer äntligen fram i ljuset och A.10 ger stråkarna en helt annan attack när vi spelar klassiskt på hög volym. De upplevs också som lite mer påflugna i diskanten än både KEF och Podspeakers, men lite extra energi i det registret skadar inte.

Audio Pro har en fin balans och serverar all slags musik med en stor dos engagemang. Men jämfört med referensen från Yamaha kan ljudet verka lite tunt emellanåt. Djupa mansröster saknar lite av ”raspet” och pondusen som de dyrare Soavo-2 får fram. I likhet med The Drop är A.10 för små för att spela någon som helst djupbas. Den bas som finns är emellertid fast och fin, och högtalarna lyckas enkelt följa varje litet krumsprång från kontrabas och basgitarr.

Det största, och egentligen enda, minuset med Avanti A.10 är att de saknar de större testdeltagarnas slagkraftighet. Det gör dem lite tama och tunna med tyngre rockmusik. Audio Pro har uppenbarligen satsat mest på att få så bra mellanregister och diskant som möjligt. Och det tycker vi är en förnuftig kompromiss i den här prisklassen. Para ihop dem med en bra förstärkare och en ganska så stor subbas så kan du få en hejdundrande fin anläggning för en beskedlig summa pengar.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Mycket dynamiskt mellanregister Livlig med akustisk musik
Saknar bas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.