Podspeakers The Drop

En liten droppe räcker

De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

Konstruktören hos danska Podspeakers har tidigare jobbat för Bowers & Wilkins, och det syns. Utseendemässigt har samtliga små högtalarmodeller hämtat inspiration från B&W:s klassiker i Nautilus-serien, inklusive membran av flätad Kevlar i mellanregistret. Materialet har egenskapen att för varje förvrängning som uppstår i membranet, skapas en motförvrängning och de båda tar ut varandra. Resultatet är ett renare ljud.

The Drop, som finns i vitt, svart, silver, blått, gult och rött, har ett mycket speciellt, droppformat utseende. Formen fyller även en funktion eftersom den saknar parallella ytor på insidan. Detta reducerar kabinettresonanser till ett minimum – även om kabinettet är av plast som här.

Ljudet
Med enkel jazz à la Diana Krall, Nat King Cole eller Bill Evans låter det betydligt bättre än vi förväntade oss av dessa små rara krabater. De låter fängslande och engagerande, utan hörbara missljud någonstans. Tvärtom är dynamiken bra och sångröster kommer fram särskilt tydligt. Piano klingar klart och tydligt och detsamma gäller kontrabasens övertoner. Det är inte någon enorm ljudbild vi hör och basen är inte så fyllig. Men just eftersom högtalarna inte försöker åstadkomma mer än de klarar av är ljudbilden osedvanligt välbalanserad och klangneutral.

Jämfört med Yamahas dyra referenshögtalare Soavo-2 är klangbalansen ganska så lik, bortsett från att Yamaha har väsentligt mer av allt.

När Mozart åker in i spelaren blir vi överraskade av musikens klarhet. The Drop spelar rent och fint och när kontrabasen sätter igång så är det faktiskt riktigt bra dynamik även hos Pod-speakers, trots att basregistret är lite tunt.

Jämfört med referenshögtalarna är ljudbilden naturligtvis mindre och vassare. Övertonstrukturen finns inte på plats i samma utsträckning, så violinerna är lite grövre. Somliga skulle kanske säga att fiolerna låter lite vassa, men i verkligheten låter inte fioler i närheten av så fint och försiktigt som del högtalare återger dem. Vi vill hellre ha dem lite grova och med bra dynamik, än alltför tillbakadragna.

Pop och rock är mer problematiskt. Bristen på bas gör detta till en särdeles tråkig historia. Här är det nödvändigt med en bra subbas, som tål en hög delningsfrekvens.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas
Kräver kraftig förstärkare

Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”

JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Tuff bas Spelar högt
Saknar akustisk finess

Audio Pro Avanti A.10

Pytteliten hårding

Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!

Musikaliskt och engagerande ljud
Tunn i basen

KEF IQ3

Kompakt och unik?

KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?

Stor ljudbild Fyllig bas
Aningen mörk och instängd klang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.