Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Publicerad 2009-06-25 - 20:11
KEF XQ30
Marius Senaste artiklar:
Marius

XQ30 är i grund och botten ganska så lik sin prisbelönte storebror, fast betydligt kompaktare och har ett baselement färre. Detta är faktiskt testets minsta deltagare, som tack vare sin frontmonterade basport kan ställas tätt intill väggen. Inbyggda spikes ger god kontakt med underlaget och högtalarterminalerna klarar bi-wiring.

Utförandet är tveklöst läckert, med frontplatta i borstad aluminium och ett rundat kabinett med pianolack.

Hjärtat i den här högtalaren är det speciella koaxialelementet – eller Uni-Q som KEF kallar det – där diskanten sitter i mitten av mellanregistret. KEF hävdar att principen ger en mer exakt ljudbild eftersom ljudet kommer från en och samma punkt, och de använder detta patent i de flesta av sina högtalare, inklusive modellerna i den kostsamma Reference-serien.

Ljudkvalitet
Uni-Q-mellanregistret uträttade storverk för XQ40, som är berömda för sin ytterst fina återgivning av röster. Och de små XQ30 är inte heller några klåpare när det gäller att återge röster. I synnerhet ljusa kvinnoröster låter sprudlande och friska. Vi saknar däremot lite extra tryck och pondus hos manliga sångare. Det var ett område som XQ40 briljerade på. XQ30 får nöja sig med ett lite mindre mellanregisterelement (5 tum jämfört med storebrors 6,5) och man kan höra att det ger röster och instrument en lite tunnare karaktär.

Längre ned i basen är det också lite tamt. QX har bara ett enda, 5-tums baselement som återger de djupare oktaverna och dessutom ganska så sparsamt med kabinettvolym. Därför kan man inte räkna med samma ”slam”-effekt i basen som de större högtalarna mäktar med. Men det bör ändå påpekas att basåtergivningen är både taktfast och väldefinierad. Att återge en realistisk klang från gitarr eller kontrabas är inget problem för KEF-högtalarna. Krävande hiphop-rytmer och syntbas är däremot inte favoritsysselsättningen, och skruvar man upp volymen för mycket så tar det stopp fort.

XQ30 går inte speciellt djupt i basen och ljudstyrkan är begränsad. Detta är alltså inte högtalare man skaffar för att fylla stora rum med ljud eller om man vill spela dansmusik på fester. Till små lägenheter och vardagsrum passar de däremot utmärkt. För att få ut så mycket som möjligt ur högtalarna bär de ställas tätt intill bakväggen. Då får de lite välbehövlig draghjälp i basen och man får en fin balans.
 

Ljud & Bild tycker

Öppet och fokuserat ljud. Begränsade basresurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen