TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

forfatter
Publicerad 2009-06-25 - 20:11
Ljud & Bild tycker
Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser
Specifikationer
• 5,25-tums bas, 5,25-tums mellanregister • 19-mm Uni-Q-diskant • Omfång: 48–55 000 Hz (+/–3 dB) • Känslighet: 87 dB • Impedans: 8 ohm • Pris: 30 000 kr

XQ30 är i grund och botten ganska så lik sin prisbelönte storebror, fast betydligt kompaktare och har ett baselement färre. Detta är faktiskt testets minsta deltagare, som tack vare sin frontmonterade basport kan ställas tätt intill väggen. Inbyggda spikes ger god kontakt med underlaget och högtalarterminalerna klarar bi-wiring.

Utförandet är tveklöst läckert, med frontplatta i borstad aluminium och ett rundat kabinett med pianolack.

Hjärtat i den här högtalaren är det speciella koaxialelementet – eller Uni-Q som KEF kallar det – där diskanten sitter i mitten av mellanregistret. KEF hävdar att principen ger en mer exakt ljudbild eftersom ljudet kommer från en och samma punkt, och de använder detta patent i de flesta av sina högtalare, inklusive modellerna i den kostsamma Reference-serien.

Ljudkvalitet
Uni-Q-mellanregistret uträttade storverk för XQ40, som är berömda för sin ytterst fina återgivning av röster. Och de små XQ30 är inte heller några klåpare när det gäller att återge röster. I synnerhet ljusa kvinnoröster låter sprudlande och friska. Vi saknar däremot lite extra tryck och pondus hos manliga sångare. Det var ett område som XQ40 briljerade på. XQ30 får nöja sig med ett lite mindre mellanregisterelement (5 tum jämfört med storebrors 6,5) och man kan höra att det ger röster och instrument en lite tunnare karaktär.

Längre ned i basen är det också lite tamt. QX har bara ett enda, 5-tums baselement som återger de djupare oktaverna och dessutom ganska så sparsamt med kabinettvolym. Därför kan man inte räkna med samma ”slam”-effekt i basen som de större högtalarna mäktar med. Men det bör ändå påpekas att basåtergivningen är både taktfast och väldefinierad. Att återge en realistisk klang från gitarr eller kontrabas är inget problem för KEF-högtalarna. Krävande hiphop-rytmer och syntbas är däremot inte favoritsysselsättningen, och skruvar man upp volymen för mycket så tar det stopp fort.

XQ30 går inte speciellt djupt i basen och ljudstyrkan är begränsad. Detta är alltså inte högtalare man skaffar för att fylla stora rum med ljud eller om man vill spela dansmusik på fester. Till små lägenheter och vardagsrum passar de däremot utmärkt. För att få ut så mycket som möjligt ur högtalarna bär de ställas tätt intill bakväggen. Då får de lite välbehövlig draghjälp i basen och man får en fin balans.
 

Också i detta test:

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Grym bas.
Aningen grov i diskanten.

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend