Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!
Ljud & Bild tycker
Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.
Specifikationer
• Bi-Radial diskanthorn • 2 x 6,5-tums bas/mellanregister • 19-mm superdiskant •Omfång: 48–38 000 Hz (–3 dB) • Känslighet: 87 dB • Impedans: 6 ohm • Pris: 25 000 kr

Det är inte så ofta man ser horn i högtalare för inomhusbruk. Inte så konstigt eftersom det bara är JBL, Klipsch och ett par andra som har tillräcklig kompetens och erfarenhet att bygga fina hornhögtalare.

Ett diskanthorn kan ha många fördelar om man får det att fungera. Den kanske största är högre ljudtryck och bättre effektivitet. Det beror på att kompressionshornet koncentrerar ljudet mot lyssnaren och förstärker det på samma sätt som en megafon. Men innan du tänker på spretigt megafonljud och sprakande PA-anläggningar kan vi lugna dig med att LS60 inte har mycket gemensamt med sådana avarter.

Ljudkvalitet
Jämfört med högtalarna från KEF och DALI har JBL:s en lite mörkare klangbalans. Ljusa röster och stränginstrument klingar inte ut lika tydligt och vid första lyssningen kan ljudet kännas en smula instängt. Men när vi vrider upp volymen lite visar de stora JBL:erna att de har ett utmärkt och välbalanserat ljud, med gnistrande dynamisk diskant och mellanregister.

Högtalarna trivs bäst på lite högre volym än genomsnittet, men då är de verkligen i sitt esse. Basen har en amerikansk prägel, med stor pondus och en god portion slagkraftighet. Ingen annan testdeltagare får det att smälla lika hårt från trummor och bas som LS60. Däremot kan de saknas lite precision i anslagen.

Basen har en smula loudness-aktig ”puckel” i det övre basregistret som gör ljudet underhållande, men som också medför lite ojämna tendenser i återgivningen av svåra instrument som piano och kontrabas. Precis som resten av frekvensregistret finns det mer fokus på engagemang än kirurgisk precision. Sätt på en platta med exempelvis The Killers eller Kings of Leon, så dröjer det inte många sekunder förrän foten börjar stampa takten.

Annons

En sak som man måste räkna med är att JBL-högtalarna har en lite mindre ”sweet spot”. Diskanthornet har en mer direktstrålande och snävare spridningskaraktäristik än en vanlig domediskant, vilket kan ha sina för- och nackdelar. Diskantnivån sjunker om man sitter långt ut mot sidan i soffan och ljudbilden kan tappa lite fokus. Men den kontrollerade spridningen begränsar också problem som kan uppstå med oönskade ljudreflektioner från tak och väggar. LS60 kan därför passa bra i rum som har lite ”hård” akustik, till exempel rum med gips- eller betongväggar.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Grym bas.
Aningen grov i diskanten.

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.