Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Publicerad 2009-06-25 - 20:11
JBL LS60
Marius Senaste artiklar:
Marius

Det är inte så ofta man ser horn i högtalare för inomhusbruk. Inte så konstigt eftersom det bara är JBL, Klipsch och ett par andra som har tillräcklig kompetens och erfarenhet att bygga fina hornhögtalare.

Ett diskanthorn kan ha många fördelar om man får det att fungera. Den kanske största är högre ljudtryck och bättre effektivitet. Det beror på att kompressionshornet koncentrerar ljudet mot lyssnaren och förstärker det på samma sätt som en megafon. Men innan du tänker på spretigt megafonljud och sprakande PA-anläggningar kan vi lugna dig med att LS60 inte har mycket gemensamt med sådana avarter.

Ljudkvalitet
Jämfört med högtalarna från KEF och DALI har JBL:s en lite mörkare klangbalans. Ljusa röster och stränginstrument klingar inte ut lika tydligt och vid första lyssningen kan ljudet kännas en smula instängt. Men när vi vrider upp volymen lite visar de stora JBL:erna att de har ett utmärkt och välbalanserat ljud, med gnistrande dynamisk diskant och mellanregister.

Högtalarna trivs bäst på lite högre volym än genomsnittet, men då är de verkligen i sitt esse. Basen har en amerikansk prägel, med stor pondus och en god portion slagkraftighet. Ingen annan testdeltagare får det att smälla lika hårt från trummor och bas som LS60. Däremot kan de saknas lite precision i anslagen.

Basen har en smula loudness-aktig ”puckel” i det övre basregistret som gör ljudet underhållande, men som också medför lite ojämna tendenser i återgivningen av svåra instrument som piano och kontrabas. Precis som resten av frekvensregistret finns det mer fokus på engagemang än kirurgisk precision. Sätt på en platta med exempelvis The Killers eller Kings of Leon, så dröjer det inte många sekunder förrän foten börjar stampa takten.

En sak som man måste räkna med är att JBL-högtalarna har en lite mindre ”sweet spot”. Diskanthornet har en mer direktstrålande och snävare spridningskaraktäristik än en vanlig domediskant, vilket kan ha sina för- och nackdelar. Diskantnivån sjunker om man sitter långt ut mot sidan i soffan och ljudbilden kan tappa lite fokus. Men den kontrollerade spridningen begränsar också problem som kan uppstå med oönskade ljudreflektioner från tak och väggar. LS60 kan därför passa bra i rum som har lite ”hård” akustik, till exempel rum med gips- eller betongväggar.

Ljud & Bild tycker

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent. Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen