Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Av / 2009-06-25 - 20:11
PSB Synchrony Two
Marius

Hos PSB vet de en hel del om högtalare. Chefskonstruktör Paul Barton har byggt högtalare i snart en mansålder, och baserar sina konstruktioner på forskningsresultat från National Research Council i Kanada, där de har gjort omfattande undersökningar om vad vanligt folk uppfattar som bra ljud. Synchrony Two är en ståtlig högtalare, men det smala och rundade formspråket bidrar till att den ser mindre ut än vad den egentligen är. Solida, rundade aluminiumprofiler på fram- och baksidan bidrar till att kabinettet styvas till ordentligt. Tar man sig en närmare titt ”under huven” på PBS-högtalarna så ser man att de är välutrustade med tre 5-tumselement och en diskant med titanmembran. Konstruktionen är lika enkel som den är genial. Alla tre 5-tummarna spelar bas, men rullar av gradvis uppåt i frekvens så att mellanregistret till slut bara återges av ett enda element. På detta sätt kan högtalarna utnyttja maximal slagvolym för att återge basen, jämfört med en trevägskonstruktion där ett av elementen uteslutande tar sig an mellanregistret.

Ljudkvalitet
Det är lätt att förälska sig i Synchrony Two. Ljudbilden antar grandiosa dimensioner och vi pratar verkligen om en vägg av ljud. Själva avbildningen av instrument och röster är inte lika exakt placerad som hos B&W CM9, och PSB har inte heller samma fokus på detaljer som DALI Mentor 5. Här är det snarare helheten som räknas och Synchrony Two känns genomgående som ytterst musikalisk och underhållande att lyssna på.

Högtalarnas kanske tuffaste egenskap är basåtergivningen. Den har minst lika våldsam kraft som JBL:s, men är mycket mer exakt samtidigt som den sträcker sig djupare. Här behövs ingen separat subbas för att för att ha glädje av kyrkorgel och syntbas – eller hemmabio, för den sakens skull. Basnivån kan emellertid bli lite i häftigaste laget för små rum, i synnerhet när högtalarna placeras tätt intill bakväggen. PSB:erna trivs definitivt bäst rum som kan ”sluka” en hel del ljud.

Det är bara diskanten som är en liten besvikelse i Synchrony Two. Den är lite mer grovkornig än de bästa testdeltagarna och lyckas därför inte får fram lika många nyanser som vi hade velat. Den är inte tillräckligt utsträckt eller dynamisk för att matcha den spänstiga basåtergivningen. Lite synd, för i övrigt tillhör kvaliteterna absolut toppklassen.

Ljud & Bild tycker

Grym bas. Aningen grov i diskanten.

Också i detta test:

Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser
Läs hela testet

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.
Läs hela testet

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.
Läs hela testet

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen