TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

forfatter
Publicerad 2009-06-25 - 20:11
L&B tycker
Grym bas.
Aningen grov i diskanten.
Specifikationer
• 3 x 5,5-tums bas/mellanregister • 1-tums diskant • Omfång: 36–23 000 Hz (+/–3 dB) • Känslighet: 88 dB • Impedans: 4 ohm • Pris: 25 000 kr

Hos PSB vet de en hel del om högtalare. Chefskonstruktör Paul Barton har byggt högtalare i snart en mansålder, och baserar sina konstruktioner på forskningsresultat från National Research Council i Kanada, där de har gjort omfattande undersökningar om vad vanligt folk uppfattar som bra ljud. Synchrony Two är en ståtlig högtalare, men det smala och rundade formspråket bidrar till att den ser mindre ut än vad den egentligen är. Solida, rundade aluminiumprofiler på fram- och baksidan bidrar till att kabinettet styvas till ordentligt. Tar man sig en närmare titt ”under huven” på PBS-högtalarna så ser man att de är välutrustade med tre 5-tumselement och en diskant med titanmembran. Konstruktionen är lika enkel som den är genial. Alla tre 5-tummarna spelar bas, men rullar av gradvis uppåt i frekvens så att mellanregistret till slut bara återges av ett enda element. På detta sätt kan högtalarna utnyttja maximal slagvolym för att återge basen, jämfört med en trevägskonstruktion där ett av elementen uteslutande tar sig an mellanregistret.

Ljudkvalitet
Det är lätt att förälska sig i Synchrony Two. Ljudbilden antar grandiosa dimensioner och vi pratar verkligen om en vägg av ljud. Själva avbildningen av instrument och röster är inte lika exakt placerad som hos B&W CM9, och PSB har inte heller samma fokus på detaljer som DALI Mentor 5. Här är det snarare helheten som räknas och Synchrony Two känns genomgående som ytterst musikalisk och underhållande att lyssna på.

Högtalarnas kanske tuffaste egenskap är basåtergivningen. Den har minst lika våldsam kraft som JBL:s, men är mycket mer exakt samtidigt som den sträcker sig djupare. Här behövs ingen separat subbas för att för att ha glädje av kyrkorgel och syntbas – eller hemmabio, för den sakens skull. Basnivån kan emellertid bli lite i häftigaste laget för små rum, i synnerhet när högtalarna placeras tätt intill bakväggen. PSB:erna trivs definitivt bäst rum som kan ”sluka” en hel del ljud.

Det är bara diskanten som är en liten besvikelse i Synchrony Two. Den är lite mer grovkornig än de bästa testdeltagarna och lyckas därför inte får fram lika många nyanser som vi hade velat. Den är inte tillräckligt utsträckt eller dynamisk för att matcha den spänstiga basåtergivningen. Lite synd, för i övrigt tillhör kvaliteterna absolut toppklassen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend