Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet

Fullt ös i vardags- rummet

Plågar stereon dig med ett slappt och instängt ljud? Då är det kanske dags att byta ut högtalarna. Vi har testat fem små golvare som inte tar så mycket plats men som definitivt gör mycket väsen av sig!
Ljud & Bild tycker
Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser
Specifikationer

• 5,25-tums bas, 5,25-tums
mellanregister
• 19-mm Uni-Q-diskant
• Omfång: 48–55 000 Hz (+/–3 dB)
• Känslighet: 87 dB
• Impedans: 8 ohm
• Pris: 30 000 kr

Vilken del av stereon påverkar ljudkvaliteten mest? Somliga hävdar att det hela börjar med CD-spelaren, andra fokuserar på en så bra förstärkare som möjligt, men många hävdar också att högtalarna har sista ordet. Alla komponenter räknas men det är ingen tvekan om att högtalarna har stor inverkan på vad du faktiskt hör. De utgör ju trots allt den sista länken i stereokedjan.

Eftersom hela hemunderhållningen numera kretsar kring platt-TV:n ställs det också nya krav på högtalarna. Det läggs i synnerhet stor vikt vid placeringsvänlighet. Högtalarna bör kunna ställas tätt intill väggen, i direkt anknytning till skärmen. Detta är högtalartillverkarna fullt medvetna om och har därför högtalare som är snyggare, smalare och enklare att placera än förr i tiden. Dagarna då högtalarna var tvungna att stå mitt ute på vardagsrumsgolvet för att låta bra är snart förbi.

Testet
Den här gången har vi försökt hitta ett par riktiga godbitar kring 25 000 kronor, där förhållandet mellan pris och kvalitet är mycket fördelaktigt. I den här prisklassen har högtalarna mer av allt väsentligt: bättre högtalarelement, bättre komponenter i delningsfiltret samt mer solida, väldämpade och snyggare kabinett. Dessutom kostar de flesta märken på sig äkta trä, stilig lack och framför allt en läcker design.

Vi har inte siktat in oss på de största högtalarna vi kunde hitta för pengarna utan i stället letat efter de som kan ge så hög kvalitet som möjligt. Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet, samtidigt som varje förbättring av ljudet kan kosta många tusenlappar extra. Detta är högtalare för entusiaster och för alla som vill få ut något extra av ljudupplevelserna i vardagsrummet!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Grym bas.
Aningen grov i diskanten.

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.