Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet

Fullt ös i vardags- rummet

Plågar stereon dig med ett slappt och instängt ljud? Då är det kanske dags att byta ut högtalarna. Vi har testat fem små golvare som inte tar så mycket plats men som definitivt gör mycket väsen av sig!

Skrivet av / 2009-06-25 - 20:11
Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet
Marius

Produkter i detta test

Vilken del av stereon påverkar ljudkvaliteten mest? Somliga hävdar att det hela börjar med CD-spelaren, andra fokuserar på en så bra förstärkare som möjligt, men många hävdar också att högtalarna har sista ordet. Alla komponenter räknas men det är ingen tvekan om att högtalarna har stor inverkan på vad du faktiskt hör. De utgör ju trots allt den sista länken i stereokedjan.

Eftersom hela hemunderhållningen numera kretsar kring platt-TV:n ställs det också nya krav på högtalarna. Det läggs i synnerhet stor vikt vid placeringsvänlighet. Högtalarna bör kunna ställas tätt intill väggen, i direkt anknytning till skärmen. Detta är högtalartillverkarna fullt medvetna om och har därför högtalare som är snyggare, smalare och enklare att placera än förr i tiden. Dagarna då högtalarna var tvungna att stå mitt ute på vardagsrumsgolvet för att låta bra är snart förbi.

Testet
Den här gången har vi försökt hitta ett par riktiga godbitar kring 25 000 kronor, där förhållandet mellan pris och kvalitet är mycket fördelaktigt. I den här prisklassen har högtalarna mer av allt väsentligt: bättre högtalarelement, bättre komponenter i delningsfiltret samt mer solida, väldämpade och snyggare kabinett. Dessutom kostar de flesta märken på sig äkta trä, stilig lack och framför allt en läcker design.

Vi har inte siktat in oss på de största högtalarna vi kunde hitta för pengarna utan i stället letat efter de som kan ge så hög kvalitet som möjligt. Sådana här högtalare kan ge en försmak av High End utan att kosta en förmögenhet, samtidigt som varje förbättring av ljudet kan kosta många tusenlappar extra. Detta är högtalare för entusiaster och för alla som vill få ut något extra av ljudupplevelserna i vardagsrummet!

Produkter i detta test

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser
Läs hela testet

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.
Läs hela testet

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.
Läs hela testet

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Grym bas.
Aningen grov i diskanten.
Läs hela testet

Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Öppet och fokuserat ljud. Begränsade basresurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen