TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Bowers & Wilkins CM9

Tar täten

I den här prisklassen krävs det mycket om en högtalare ska lyckas hävda sig mot alla andra. Men B&W:s nya CM9 har vad som behövs!

forfatter
Publicerad 2009-06-25 - 20:11
Ljud & Bild tycker
Mjukt, behagligt och kristallklart ljud.
Aningen behärskad basåtergivning.
Specifikationer
• 3 x 5,5-tums bas/mellanregister • 1-tums diskant • Omfång: 36–23 000 Hz (+/–3 dB) • Känslighet: 88 dB • Impedans: 4 ohm • Pris: 25 000 kr

Medan alla andra testdeltagare har större syskon är CM9 störst i sin familj. Precis som sig bör för en toppmodell är CM9 naturligtvis proppfull av kända B&W-varumärken. Mest uppenbart är det gula mellanregisterelementet i Kevlar, av samma typ som B&W bestyckar modellerna i den dyra 800-serien. Diskanten i aluminium har också Nautilus-anor, och baselementen har membran av en blandning av Kevlar och papper.

CM9 är definitivt snygga att titta på med sina höga och smala kabinett, och de formligen ryker av kvalitet. Valet mellan wengé, rosenträ och svart pianolack betonar att CM-högtalarna är avsedda för designintresserade. Kontrasten mellan gula och svarta membran, borstade metallbeslag och spegelblank pianolack gör detta till en högtalare du inte kan undgå att lägga märke till. Men CM9 kan också få en ganska så diskret framtoning om du sätter på tygfronten, som fästs med hjälp av dolda magneter.

Ljudkvalitet
Detta är testets största högtalare och det hörs på ljudet. Här infinner sig gåshuden direkt, från första tonen! CM9 målar upp en storslagen ljudbild är samtidigt ytterst exakt när den målar upp instrument och röster. Om vi skulle beskriva ljudkvaliteten med ett enda ord så måste det bli ”smooth”. B&W-högtalarna har ytterst få brister eller fel och klangkaraktären är mycket neutral, utan att något speciellt frekvensregister sticker ut.

Detta är med andra ord en tvättäkta hifi-högtalare som kan tillfredsställa kräsna lyssnare. Diskanten är mycket finkornig och återger massor av detaljer, utan att vara för ljus eller påfrestande som vi har uppfattat en del tidigare generationer B&W-högtalare. Mellanregistret är också enastående bra, det återger röster på ett fylligt och realistiskt sätt utan tecken till färgning.

Basåtergivningen från engelsmannen är stram och väldefinierad, men kan kännas en smula ståndaktig, särskilt om vi jämför med det råa trycket från JBL och PSB. CM9 är däremot mycket lättare att ha med att göra för alla som vill ställa sina högtalare nära väggen eller ha dem i ett mindre rum. Konkurrenterna får en lite uppblåst och oprecis bas när de placeras på detta sätt. CM9 klarar sig betydligt bättre och bevarar en fin klangbalans även när de står tätt intill bakväggen.
BLH 609 Hoyttaletest.indd

Också i detta test:

KEF XQ30

Liten och läcker

KEF:s stora XQ40 gjorde storslam i förra årets stora högtalartest och knep guldmedaljen för bästa högtalare hela 2008. Är det en bragd som lillebror XQ30 kan upprepa?

Öppet och fokuserat ljud.
Begränsade basresurser

DALI Mentor 5

Silver- tungan

Det är inte alls svårt att förstå varför DALI:s Mentor-serie är populär. De danska högtalarna har ett ljud som är väldigt lätt att tycka om.

Energiskt och upplöst ljud. Bra bas med tanke på storleken.
Aningen tunt mellanregister.

JBL LS60

Hög rockfaktor

Har du någonsin satt foten i närheten av en konsertscen har du antagligen redan lyssnat på JBL-högtalare. Den amerikanska tillverkaren är en av världens största leverantörer till proffsmarknaden, men de har också stenhårda högtalare för hemmabruk!

Fylligt och engagerande ljud. Spelar högt och rent.
Aningen ojämn bas. Begränsad spridning.

PSB Synchrony Two

En bortglömd pärla?

Mitt bland alla snofsiga och glänsande ljudskulpturer är det lätt att glömma bort Paul Bartons högtalare. Synchrony Two har ett avgjort mer anonymt utseende än de övriga testdeltagarna, men vänta bara tills du hör ljudet!

Grym bas.
Aningen grov i diskanten.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend