TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

forfatter
Publicerad 2011-04-14 - 10:39
L&B tycker
Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.
Specifikationer
 • 2-vägs basreflex
 • 1-tums horndiskant
 • 4-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 8 ohm
 • Omfång: 85–24 000 Hz

Amerikanska Klipsch är nog mest kända för sina stora hornhögtalare som används professionellt överallt där det behövs kraftfullt ljud – i allt från stora arenor till biografer. Reference-serien är en av de mest populära modellerna här hos oss, och då främst de större varianterna, till exempel RF-62 II, vinnaren i vårt stora test av golvhögtalare. RB-41 II är en superkompakt version som har samma typ av element som sina större släktingar, fast i ett betydligt mer behändigt format.

Ljudkvalitet
Potent ljud är inte precis vad man förväntar sig av så här små högtalare, men det visar sig snabbt finnas mycket krut i RB-41 II. Här handlar det om massor av energi och liv, särskilt i diskanten där kvinnoröster och blåsinstrument framträder tydligt. Det beror mycket på den speciella Tractrix-diskanten som ger en högre ljudnivå än konventionell domediskanter. Klipsch-högtalaren kan spela övertygande högt utan att tömma förstärkaren på kraft, och målar upp en tuff och rockig ljudbild som är behagligt att lyssna på.

Längre ned i de lägre registren blir det påtagligt tunnare. Frekvensomfånget vid –3 dB-punkten ligger vid 85 Hz, vilket ger en antydan om att detta är en högtalare som passar bäst som satellit- eller bakhögtalare tillsammans med en bra subbas, vilket också visar sig stämma i praktiken. RB-41 har inte på långa vägar lika bra slagkraft i basen som PSB Image B5, och går inte heller lika djupt som System Audio Saxo 1, som har en liknande storlek. Det betyder att de små Klipscharna inte orkar följa upp den energiska diskanten med en lika tuff bas, men om du ställer dem mot väggen eller i en bokhylla får du en fin balans i ljudet.

Slutsats
Om någon skulle lyckas med att få ut ett häftigt ljud ur en så liten högtalare så är det klart att det är Klipsch. RB-41 II spelar hårt och energiskt och passar bra till popmusik och rock. Det finns dock mycket att tjäna på att koppla in en liten subbas så att basregistret blir lika levande som de högre frekvenserna. Om du inte har väldigt begränsat med plats är nog de större RB-51 ett bättre köp från Klipsch.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend