Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Skrivet av / 2011-04-14 - 10:39
Klipsch RB-41 II
Audun Hage

Amerikanska Klipsch är nog mest kända för sina stora hornhögtalare som används professionellt överallt där det behövs kraftfullt ljud – i allt från stora arenor till biografer. Reference-serien är en av de mest populära modellerna här hos oss, och då främst de större varianterna, till exempel RF-62 II, vinnaren i vårt stora test av golvhögtalare. RB-41 II är en superkompakt version som har samma typ av element som sina större släktingar, fast i ett betydligt mer behändigt format.

Ljudkvalitet
Potent ljud är inte precis vad man förväntar sig av så här små högtalare, men det visar sig snabbt finnas mycket krut i RB-41 II. Här handlar det om massor av energi och liv, särskilt i diskanten där kvinnoröster och blåsinstrument framträder tydligt. Det beror mycket på den speciella Tractrix-diskanten som ger en högre ljudnivå än konventionell domediskanter. Klipsch-högtalaren kan spela övertygande högt utan att tömma förstärkaren på kraft, och målar upp en tuff och rockig ljudbild som är behagligt att lyssna på.

Längre ned i de lägre registren blir det påtagligt tunnare. Frekvensomfånget vid –3 dB-punkten ligger vid 85 Hz, vilket ger en antydan om att detta är en högtalare som passar bäst som satellit- eller bakhögtalare tillsammans med en bra subbas, vilket också visar sig stämma i praktiken. RB-41 har inte på långa vägar lika bra slagkraft i basen som PSB Image B5, och går inte heller lika djupt som System Audio Saxo 1, som har en liknande storlek. Det betyder att de små Klipscharna inte orkar följa upp den energiska diskanten med en lika tuff bas, men om du ställer dem mot väggen eller i en bokhylla får du en fin balans i ljudet.

Slutsats
Om någon skulle lyckas med att få ut ett häftigt ljud ur en så liten högtalare så är det klart att det är Klipsch. RB-41 II spelar hårt och energiskt och passar bra till popmusik och rock. Det finns dock mycket att tjäna på att koppla in en liten subbas så att basregistret blir lika levande som de högre frekvenserna. Om du inte har väldigt begränsat med plats är nog de större RB-51 ett bättre köp från Klipsch.

Ljud & Bild tycker

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt. Tunn bas.

Också i detta test:

4 billiga bokhyllehögtalare

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

Läs hela testet

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.
Läs hela testet

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.
Läs hela testet

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen