TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 4 billiga bokhyllehögtalare

Genvägen till bra ljud!

Små högtalare är väldigt praktiska. De är inte mycket större än en skokartong men kan ändå ha ett ljud med bett i. Vi har testat fyra bra och billiga stativare.

forfatter
Publicerad 2011-04-15 - 04:14
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • DALI Lektor 2
 • PSB Image B5
 • Klipsch RB-41 II
 • System Audio Saxo 1
 • Mot slutet av 90-talet var högtalare av samma storlek som skokartonger enormt populära, och ansågs vara en genväg till bra ljud. Folk gick man ur huse för att investera i sådana små och billiga högtalare, som påstods ge 80 % av ljudkvaliteten från stora High End-högtalare för bara 20 % av priset. Och även om det var en kolossal överdrift så råder det ingen tvekan om att billiga kompakthögtalare ger väldigt mycket ljud för pengarna. Nu för tiden är de främst bra för alla som vill ha något seriösare än en ljudlimpa eller iPod-högtalare.

  Stora förbättringar
  De ser ut ungefär som de alltid har gjort, men jämför du en tio år gammal bokhyllehögtalare med en av 2011 års årgång så både ser och hör du att det har hänt en hel del. Framför allt har bättre element och delningsfilter gjort dem mer effektiva, och kabinettens kvalitet är markant förbättrad i förhållande till 90-talets tunna spånplattor. Allt detta betyder att ljudet är bättre.

  Så testade vi
  Högtalarna har testats under kontrollerade former i vårt lyssningsrum. Vi har varit noga med att alla deltagare har spelat på samma volym, vilket vi kontrollerat med en decibelmätare. Allt för att förhindra att en högtalare med högre känslighet uppfattas som ”bättre”. De har testats på stativ en bit på golvet och nära bakväggen för att ta reda på vilken placering som passar bäst. 

  Testutrustning
  Cambridge Azur 740A har agerat referensförstärkare. Det är en strömstark förstärkare med neutral klangkaraktär, och som dessutom är praktisk i testsammanhang eftersom den har en digital volymkontroll. Som musikkälla har vi växlat mellan Wadias iPod-transport 170i och en Blu-ray-spelare från Pioneer, där bådas signaler har passerat Hegels D/A-omvandlare HD10. Högtalarkablarna kommer från Monster.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Hetast i hyllan?

  Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

  DALI Lektor 2

  Multibegåvningen

  Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

  Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
  Trist utseende.

  PSB Image B5

  Kanadensisk basbomb

  PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

  Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
  Aningen ”loudness-aktiga”.

  Klipsch RB-41 II

  Potent minsting

  RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

  Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
  Tunn bas.

  System Audio Saxo 1

  Ny prisjägare?

  Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

  Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
  Tungdrivna.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
  High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
  Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
  Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
  Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
  Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend