Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

4 billiga bokhyllehögtalare

Genvägen till bra ljud!

Små högtalare är väldigt praktiska. De är inte mycket större än en skokartong men kan ändå ha ett ljud med bett i. Vi har testat fyra bra och billiga stativare.

Mot slutet av 90-talet var högtalare av samma storlek som skokartonger enormt populära, och ansågs vara en genväg till bra ljud. Folk gick man ur huse för att investera i sådana små och billiga högtalare, som påstods ge 80 % av ljudkvaliteten från stora High End-högtalare för bara 20 % av priset. Och även om det var en kolossal överdrift så råder det ingen tvekan om att billiga kompakthögtalare ger väldigt mycket ljud för pengarna. Nu för tiden är de främst bra för alla som vill ha något seriösare än en ljudlimpa eller iPod-högtalare.

Stora förbättringar
De ser ut ungefär som de alltid har gjort, men jämför du en tio år gammal bokhyllehögtalare med en av 2011 års årgång så både ser och hör du att det har hänt en hel del. Framför allt har bättre element och delningsfilter gjort dem mer effektiva, och kabinettens kvalitet är markant förbättrad i förhållande till 90-talets tunna spånplattor. Allt detta betyder att ljudet är bättre.

Så testade vi
Högtalarna har testats under kontrollerade former i vårt lyssningsrum. Vi har varit noga med att alla deltagare har spelat på samma volym, vilket vi kontrollerat med en decibelmätare. Allt för att förhindra att en högtalare med högre känslighet uppfattas som ”bättre”. De har testats på stativ en bit på golvet och nära bakväggen för att ta reda på vilken placering som passar bäst. 

Testutrustning
Cambridge Azur 740A har agerat referensförstärkare. Det är en strömstark förstärkare med neutral klangkaraktär, och som dessutom är praktisk i testsammanhang eftersom den har en digital volymkontroll. Som musikkälla har vi växlat mellan Wadias iPod-transport 170i och en Blu-ray-spelare från Pioneer, där bådas signaler har passerat Hegels D/A-omvandlare HD10. Högtalarkablarna kommer från Monster.

Produkter i testet

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.