TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

forfatter
Publicerad 2011-04-14 - 10:47
L&B tycker
Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.
Specifikationer
 • 2-vägs basreflex
 • 28-mm silkesdome
 • 5-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 6 ohm
 • Omfång: 49–27 000 Hz

Lektor 2 är den mellersta modellen av tre småhögtalare i DALIs senaste budgetserie. Lektor-högtalarna har ett lite enklare utförande än Ikon-seriens med sina dubbla diskantelement, men grundfilosofin om snabb respons och hög effektivitet är densamma. Kabinettet är fyrkantigt och enkelt men rymmer ett par smarta detaljer. Frontmonterade basportar och integrerat väggfäste gör att de här högtalarna går utmärkt att hänga på väggen eller ställa i en bokhylla. Högtalarterminalerna är gedigna och klarar bi-wiring.

Ljudkvalitet
DALI är kända för att ha ett ljud som kommer nära det skandinaviska ljudidealet. Åratals experimenterande och förfining har resulterat i ett ljud som faller många svenskar i smaken.

Jämfört med de hifi-korrekta och snusförnuftiga Ikon- och Mentor-modellerna har Lektor-serien fått en lite mer popinriktad avstämning, vilket visar sig vara helt rätt tänkt i den här prisklassen.

Lektor 2 låter omedelbart väldigt varmt och behagligt, och har ett generöst mellanregister som ger ett oerhört liv åt sångröster. Det känns som om vi kommer lite närmare inpå musiken och vi hör enkelt detaljer som de andra testdeltagarna missar. Ljudbilden breder ut sig både på bredden och djupet, och sångrösterna planteras mittemellan högtalarna. DALI måste sägas ha prickat ovanligt rätt med mellanregistret, det gör att våra favoritartister nästan känns fysiskt närvarande.

Jämfört med Saxo 1 från System Audio har Lektor 2 framför allt en ännu bättre upplösning i diskanten som gör dem ännu behagligare att lyssna på längre stunder. Basen är ganska så försiktig, och kan inte mäta sig från tyngden från PSB, vare sig när det gäller djup eller slagkraftighet. Å andra sidan är DALI-högtalarna enklare att ha med att göra om du vill hänga upp dem på väggen eller ställa dem nära bakväggen.

Slutsats
DALI Lektor 2 är den mest musikaliska och allroundinriktade högtalaren. Här stämmer allt lite bättre, instrumenten markeras tydligare och är mer exakta i tonerna. Lektor 2 har inte någon utpräglat fyllig bas, men kan å andra sidan ställas tätt intill väggen utan att basen känns för dominerande. Den spröda diskanten bidrar också till att göra ljudet fängslande.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend