System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.
Ljud & Bild tycker
Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
Specifikationer
  • 2-vägs basreflex
  • 1-tums diskantdome
  • 4-tums bas/mellanregister
  • Impedans: 4–8 ohm
  • Omfång: 60–25 000 Hz
forfatter

Hos System Audio i Danmark är de inte främmande för nya lösningar. Efter att ha hittat en kinesisk fabrik de kan lita på har de lanserat Saxo-serien som präglas av europeisk teknik och design, och har en finish som inte är vardagsmat i prisklassen. Saxo-högtalarna pryds av vit eller svart högglanslack och ser riktigt läckra ut. Pyttelilla Saxo 1 är minst i serien – och näst minst av de fyra testdeltagarna.

Ljudkvalitet
System Audios konstruktörer är inbitna musiker på fritiden och det går att höra i flera av deras högtalare. Modeller som Mantra 60 (testvinnare hos oss förra året) förmedlar en utmärkt livekänsla tack vare ett direkt och osminkat ljud. Flera av dessa kvaliteter återfinns även i Saxo 1. De har en öppen och ”tight” musikåtergivning som känns väldigt fängslande så fort man startar musiken.

Vi märker direkt att Saxo 1 är rytmiska och precisa och att det finns en fin sammanhållning mellan ljudet från bas- och diskantelementet. System Audio har lyckats hitta ”X-faktorn” som ofta uteblir även i betydligt dyrare högtalare. Trumslag sitter som gjutna och röster är distinkta och närvarande. Och även om Saxo 1 inte spelar någon äkta djupbas så har de gott om punch i det övre basregistret. Dessutom är de precisa och skiljer fint på olika tonhöjder. System Audio-högtalarna bevarar en god kontroll även på hög volym, men man får inte luras att höja basnivån.

Normalt sett kräver en liten högtalare som denna lite draghjälp från bakväggen för att spela någon bas över huvud taget, men så är inte fallet med Saxo 1. Här finns ett utmärkt driv även när de står en halvmeter ut på golvet. Den precisa ljudbilden gör också att högtalarna tål att stå brett isär utan att ljudbilden rasar ihop.

Slutsats
System Audios små högtalare är det minsann fart i! Saxo 1 imponerar inte bara med sin stora ljudbild och sin fylliga bas med tanke på storleken, allra mest förtjusta är vi över ljudets fina sammanhållning och den livliga diskanten. Bättre ljud för lite drygt tvåtusen kronor har vi sällan hört!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.