Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

Först och främst måste vi medge att vi är imponerade över hur bra ljud det går att få ur så här små krabater! Med en bra förstärkare och D/A-omvandlare och iPoden fullproppad med musik är detta den billigaste vägen till musik-Nirvana vi har varit med om på länge. Och även om alla gör bra ifrån sig finns det som vanligt en hel del skillnader.

Om bokhylla är enda alternativet så lönar det sig att välja en högtalare som är avsedd för det. De som har basporten på baksidan bör ha minst 10 centimeters avstånd till bakväggen om man ska vara säker på att den kan andas fritt, annars kan det påverka ljudet. Högtalare med basporten på framsidan går däremot hur bra som helst att hänga på väggen.

Av de ”väggvänliga” högtalarna låter DALI Lektor 2 definitivt bäst. Det är en väldigt bra och lättanvänd allroundhögtalare som det nästan är omöjligt att hamna fel med. Om du har ett större rum och uppskattar en fyllig bas bör du dock ta en närmare titt på de stenhårda PSB Image B5, som har en betydligt större och ”fetare” klang.

I förhållande till sin storlek är det System Audios lilla Saxo 1 som imponerar mest. Den når inte riktigt upp till de dyrare testdeltagarna när det gäller ljudtryck och bas, och rockar inte loss lika bra som RB-41 II från Klipsch, men har fin timing och musikaliskt engagemang så det räcker och blir över. För dig som vill spara plats och pengar är de ett väldigt bra köp.

Detta kan du räkna med
Du kan förvänta dig ett klart och öppet ljud med exakt stereoperspektiv och en stor, nästan tredimensionell ljudbild. Dessutom har hifi-stativhögtalare en helt annan byggkvalitet än de som ingår i billiga minisystem. Kabinetten är mer solida och bättre dämpade, och elementen och delningsfiltret är av högre kvalitet. Bra stativhögtalare är avsedda för att spela tillsammans med hifi-komponenter och har en mer naturlig klang än”boom-box”-ljudet som kommer från billiga minianläggningar.

Annons

Detta får du klara dig utan
Små högtalare har av naturliga skäl sina begränsningar. De kan inte spela lika högt och är inte lika potenta i basregistret som stora högtalare. Småhögtalarna vinner inga ljudtryckstävlingar. I allmänhet är de också mindre effektiva, så de behöver fler watt för att spela lika högt som stora högtalare. Den maximala ljudnivån begränsas också av storleken och antalet högtalarelement.

Också i detta test:

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.

PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.

Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.