PSB Image B5

Kanadensisk basbomb

PSB har nästan blivit specialister på bra och billiga högtalare. De och konstruktör Paul Barton var delaktiga i att uppfinna uttrycket ”Bang for the buck” för flera årtionden sedan när de släppte sin första billiga högtalare, PSB Alpha.
Ljud & Bild tycker
Stenhård bas. Stor och exakt ljudbild.
Aningen ”loudness-aktiga”.
Specifikationer
  • 2-vägs basreflex
  • 1-tums titandome
  • 5,25-tums bas/mellanregister
  • Impedans: 4–8 ohm
  • Omfång: 55–35 000 Hz
forfatter

Nya Image-serien är utvecklad i Kanada på forskningscentret NRC men tillverkas i Kina för att hålla priserna låga. Image B5 är bestyckade med ett diskantelement av titan och ett keramikbelagt bas/mellanregister. Kabinettet är klätt med vanligt svart laminat, men kombinationen av lackad frontplatta och mjuka kanter gör att B5 ser snäppet mer exklusiva ut än många fyrkantiga lådor som finns där ute.

Ljudkvalitet
De här PSB:erna låter tufft! Basen är stenhård och slår hårdare än vi är vana vid i den här storleksklassen. Image B5 känns faktiskt inte som små högtalare alls, eftersom de är oerhört utsträckta och exakta i den djupare änden av basen, och träffar även den lägsta basgitarrsträngen på ett fint sätt.

Medaljens baksida är att de inte trivs särskilt bra i en bokhylla, då blir basen helt enkelt för dominant och stjäl uppmärksamhet från resten av ljudbilden. B5 låter mycket bättre på stativ minst en halvmeter ut från bakväggen.
Det finns en viss ”loudness-effekt”, med fet bas och extra tryck i diskanten, men i den här prisklassen är det tillåtet att breda på lite extra för att få fram ett ljud som engagerar – precis så som vi vill ha det. PSB-högtalarna lider ändå inte av någon plågsam färgning eller av resonanser, så här är det bara att vrida upp volymen och trivas! B5 är dessutom väldigt effektiva och får fram ett bra ljudtryck.

Slutsats
Image B5 har ett ljud med hög macho-faktor, och jämfört med de andra testdeltagarna låter det som om någon har tryckt på loudness-knappen! Basen är dessutom så omfångsrik och fyllig att det lätt kan låta som om man lyssnar på större högtalare. För alla som gillar musik med tryck i är PSB B5 det naturliga valet i den här församlingen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Hetast i hyllan?

Vilken av de här fyra du ska välja beror på musiksmaken och på var du ska ställa den.

DALI Lektor 2

Multibegåvningen

Alla högtalare har sina styrkor och svagheter, men den som kombinerar flest positiva egenskaper är Lektor 2 från DALI.

Låter lätt, ledigt och musikaliskt. Magiskt mellanregister.
Trist utseende.

Klipsch RB-41 II

Potent minsting

RB-41 II är testets minsta högtalare, men långt ifrån spinkigast när det gäller tryck och volym. Klipsch gillar att spela högt!

Utsträckt och häftig diskant. Låter rent, öppet och dynamiskt.
Tunn bas.

System Audio Saxo 1

Ny prisjägare?

Testets billigaste högtalare har ett tufft och spänstigt ljud som inte går av för hackor.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.