Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Rotel RA-05SE

Sans och balans

Den nya utgåvan av förstärkaren RA-05 har fått tillägget Special Edition i beteckningen och nya komponenter på insidan.
Ljud & Bild tycker
Stor ljudbild. Välbalanserad klang. Bra dynamik.
Lite ont om kraft?
Specifikationer

2 x 40 watt (8 ohm)
5 linjeingångar, 1 tape-utgång
Skivspelaringång (MM)
Pre Out-utgång
Hörlursuttag
Minijack-ingång

Rotel är ett 40 år gammalt familjeföretag som alltid varit ambassadörer för enkelhet. Under en lång period hade de inte ens bas- och diskantkontroller på sina förstärkare, vilket gjorde en Pure Direct-funktion överflödig. På senare tid har de dock börjat använda sig av sådana tonkontroller på kundernas begäran. Rotel håller fortfarande fast vid tanken på att göra saker och ting så enkla som möjligt och främst koncentrera sig på enkla kretsar med komponenter av hög kvalitet och fintrimning genom noggrann provlyssning.
RA-05SE är en något förbättrad version av RA-05. En uppgradering av strömförsörjning och ett ingångssteg med helt nya komponenter ska göra att SE-versionen låter ännu bättre. Design och funktioner är samma som hos föregångaren, bortsett från en minijack-ingång på fronten där man kan koppla in en iPod eller någon annan bärbar musikspelare.
 
Ljudkvalitet
Rotel har en mer välvuxen ljudbild än både Denon, Cambridge och Pioneer. Vänster och höger kanal verkar vara ännu mer exakta i timing (fas), det är åtminstone någonting som stramar upp stereoperspektivet ett snäpp bättre än hos de övriga förstärkarna. Det betyder att instrumenten är ännu mer punktformigt placerade, samtidigt som klangen breder ut sig mer viktlöst. Ljuden verkar komma från luften mellan högtalarna i stället för direkt från dem.
Kvinnliga röster som Bat For Lashes och Kate Bush kryper in längre under huden på mig och ljudlandskapet ger ett större psykoakustiskt intryck.
Basregistret återges bestämt och fysiskt, bastrumman är saftig och bestämd. Basgitarren groovar längst ned. Den är fängslande och lite fylligare än med Cambridge och Pioneer, men ändå stramare än med Denon och Marantz.
S-ljuden hos Kate Bush, Tori Amos, Sarah McLachlan eller Alexandra Bråten från Draumir-projektet, är inte lika tydliga som hos Marantz. Å andra sidan är Rotel mer förlåtande för vassa produktioner eftersom förstärkaren har lite tillbakadragna övertoner.
Ljudbildens bakgrund skildras tydligt, vilket indikerar att Rotel-förstärkaren har låg förvrängning och startar och stannar exakt på musiksignalens kommando. Och när vi snackar rockmusik är detta goda egenskaper. Rammstein låter tufft och välbalanserat och Till Lindemanns ultramanliga röst rungar fint i högtalarna. Sådana kvaliteter gör att vi önskade att förstärkaren skulle kunna spela ännu högre innan det blir för mycket, fast då hade RA-05SE hamnat i en annan prisklass. RA-1520 är till exempel ännu kraftigare och låter ännu renare, men kostar 3 500 kronor mer.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha A-S700

Kraft och finess

Den här förstärkaren från Yamaha är stor och tung och utstrålar pondus. Och den låter likadant.

Kraft. Luftiga övertoner. Häftig basrespons.
Stor och ilsken.

Onkyo A-5VL

Digitalt superljud

Testets enda digitala förstärkare är smal och elegant men tycks inte kunna göra mycket väsen av sig. Men akta dig!

Bra dynamik. Neutralt ljud. Digitalingångar.
Låter illa när den överbelastas.

Pioneer A-A6MK2

Studioljud hemma

De senaste åren har Pioneer bevisat att de fortfarande kan det där med stereo. Kan den nya A6-förstärkaren hävda sig i konkurrensen?

Låter bra. Läcker.
Saknar lite kraft och spänst.

Cambridge Azur 650A

Riktigt kvalitetsintryck

Cambridge Audios förstärkare osar av seriös byggkvalitet och även rent ljudmässigt är den på god väg att leva upp till sina höga ambitioner.

Tjusig byggkvalitet. Låter klart och öppet.
Inte mycket för de här pengarna.

Marantz PM6003

Hög detaljnivå

PM6003 har ärvt Marantz nya design, med kurvig front och fin kvalitetskänsla. Den låter fint och är kraftfullare än förväntat.

Upplöst ljud. Stor ljudbild. Bra tonstruktur i basen.
Ingen utpräglad kraftkarl.

Denon PMA-710AE

Rea på bra ljud

Denon PMA-710AE är testets billigaste förstärkare. Trots det är den välutrustad – och har ett ljud som är anpassat efter europeiska preferenser.

Behaglig och fyllig klang. Mycket kraft för pengarna.
Lite ont om detaljer.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.