Pioneer A-A6MK2

Studioljud hemma

De senaste åren har Pioneer bevisat att de fortfarande kan det där med stereo. Kan den nya A6-förstärkaren hävda sig i konkurrensen?

I och med G-Clef-serien har Pioneer tagit hifi-jobbet på allvar genom att låta Air Studios välrenommerade ljudtekniker ta hand om den sista fintrimningen av apparaterna, allt för att få dem att låta så bra som möjligt i förhållande till komponenterna som används. Ur den synvinkeln är A-A6MK2 inget undantag.
Korta signalvägar och dubbel, symmetrisk mono-konstruktion är viktiga ledord för ett klart och dynamiskt ljud, och alla kontakter är förgyllda på baksidan. Denna läckra 60-wattare matchar övriga serien utseendemässigt, och den speciella, kurviga fronten passar inte vilken elektronik som helst.
 
Ljudkvalitet
Pioneers klangkaraktär är lite mörkare än Marantz. Detta beror på att Marantz har lite extra energi längst upp i frekvensregistret, som ger en luftigare prägel.
Kraftmässigt motsvarar A-A6MK2 Marantz-förstärkaren. Pioneer är aningen mer markerad i röstregistret, vilket innebär att röster framträder fint, utan att bli framfusiga. Kvinnliga röster är inte lika luftiga som hos Marantz eftersom Pioneer inte har lika mycket energi i övertonerna. Vi misstänker dock att Pioneer är mer neutral och ”korrekt”, även om den hade kunnat vara ännu mer upplöst längst upp.
Pioneers förstärkare är stram i basen, medan Marantz och Denons har en lite fetare respons. Men A-A6MK2 har inte våldsamt mycket kraft. Den är mer raffinerad än Cambridge A650, men börjar förvränga på lägre volym.
Detta märks speciellt med musik som har bra tryck. The Prodigy, Nine Inch Nails, Marilyn Manson och Eminem har det gemensamt att rytmerna sparkar bra ifrån sig. Sådan musik är dock inte vad man primärt köper Pioneer-förstärkaren för. Den låter lite tunt och har lite för lite kraft för att det ska bli riktigt roligt. Vi rekommenderar A-A6MK2 tillsammans med ett par stativhögtalare eller kompakta golvhögtalare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha A-S700

Kraft och finess

Den här förstärkaren från Yamaha är stor och tung och utstrålar pondus. Och den låter likadant.

Kraft. Luftiga övertoner. Häftig basrespons.
Stor och ilsken.

Onkyo A-5VL

Digitalt superljud

Testets enda digitala förstärkare är smal och elegant men tycks inte kunna göra mycket väsen av sig. Men akta dig!

Bra dynamik. Neutralt ljud. Digitalingångar.
Låter illa när den överbelastas.

Rotel RA-05SE

Sans och balans

Den nya utgåvan av förstärkaren RA-05 har fått tillägget Special Edition i beteckningen och nya komponenter på insidan.

Stor ljudbild. Välbalanserad klang. Bra dynamik.
Lite ont om kraft?

Cambridge Azur 650A

Riktigt kvalitetsintryck

Cambridge Audios förstärkare osar av seriös byggkvalitet och även rent ljudmässigt är den på god väg att leva upp till sina höga ambitioner.

Tjusig byggkvalitet. Låter klart och öppet.
Inte mycket för de här pengarna.

Marantz PM6003

Hög detaljnivå

PM6003 har ärvt Marantz nya design, med kurvig front och fin kvalitetskänsla. Den låter fint och är kraftfullare än förväntat.

Upplöst ljud. Stor ljudbild. Bra tonstruktur i basen.
Ingen utpräglad kraftkarl.

Denon PMA-710AE

Rea på bra ljud

Denon PMA-710AE är testets billigaste förstärkare. Trots det är den välutrustad – och har ett ljud som är anpassat efter europeiska preferenser.

Behaglig och fyllig klang. Mycket kraft för pengarna.
Lite ont om detaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: