Onkyo A-5VL

Digitalt superljud

Testets enda digitala förstärkare är smal och elegant men tycks inte kunna göra mycket väsen av sig. Men akta dig!

Onkyo A-5VL är testets smalaste förstärkare. Det är en elegant liten sak som man inte skulle kunna tro hade särskilt mycket muskler. Men under topplocket har Onkyo stoppat in digital förstärkning, som är betydligt mer effektivt än den vanliga metoden (klass A/B).
Den här driftmetoden ger ifrån sig mycket mindre värme än normalt, därför behövs det inga stora kylflänsar för att leda bort den. Det betyder mer plats för ljudkomponenter.
Onlyo-förstärkaren är visserligen bara specificerad till 40 watt per kanal, men tack vare fina strömresurser kan det räcka för att driva okomplicerade högtalare med stor övertygelse.
Digitalförstärkarkonceptet vore inte komplett utan digitala ingångar, och det har A-5VL två av, en koaxial och en optisk. Ironiskt nog är detta testets enda förstärkare som stöder både MM- och MC-pickuper från den mest analoga signalkällan som finns, nämligen skivspelaren.
 
Ljudkvalitet
Med Sony SCD-XA5400ES som ljudkälla och ansluten digitalt till koaxialingången, briljerar Onkyo-förstärkaren med en blixtsnabb transientrespons. Anslag på piano klingar med superb attack och varje tangent urskiljs tydligt från föregående. Detta är den snabbaste förstärkaren av alla och ljudbilden är ytterst välbalanserad och neutral. Här finns ingen förförisk värme eller fyllighet, i stället återges varje instrument med sin ursprungliga klangstruktur. Med den analoga ingången finns det ännu mer att hämta om man har en dyr CD-spelare som den från Sony. Basen blir mer utsträckt och energisk, vilket också drar ljudbilden bakåt mot horisonten. En akustisk gitarr blir också mer levande. Med digitalingången blir den både krispig och distinkt, men vi får ett bättre intryck av klangen från gitarrlådan med den analoga ingången. Detta beror främst på en fylligare och mer klangrik återgivning av mellanregistret, vilket naturligtvis påverkar hela ljudbilden. Med akustisk musik som jazz och vismusik ger förstärkaren ett intryck av att ha väldigt stora kraftresurser, även med relativt stora och krävande högtalare som B&W CM9.
Med tuffare, rytmisk rock har Onkyo också gott om livlighet. Den återger hård musik på ett prydligt och upplöst sätt, så att vi blir sugna på att dra på ordentligt. Men det måste man vara försiktig med, för plötsligt blir det för mycket för förstärkaren, och den går inte i mjuk kompression som de övriga utan förvränger väldigt fult när den väl överbelastas. Så se upp på fester!
Tänk på att en billig CD-spelare kan tjäna på att kopplas in via digitalingången, eftersom A-5VL har D/A-omvandlare av ganska så hög klass.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha A-S700

Kraft och finess

Den här förstärkaren från Yamaha är stor och tung och utstrålar pondus. Och den låter likadant.

Kraft. Luftiga övertoner. Häftig basrespons.
Stor och ilsken.

Rotel RA-05SE

Sans och balans

Den nya utgåvan av förstärkaren RA-05 har fått tillägget Special Edition i beteckningen och nya komponenter på insidan.

Stor ljudbild. Välbalanserad klang. Bra dynamik.
Lite ont om kraft?

Pioneer A-A6MK2

Studioljud hemma

De senaste åren har Pioneer bevisat att de fortfarande kan det där med stereo. Kan den nya A6-förstärkaren hävda sig i konkurrensen?

Låter bra. Läcker.
Saknar lite kraft och spänst.

Cambridge Azur 650A

Riktigt kvalitetsintryck

Cambridge Audios förstärkare osar av seriös byggkvalitet och även rent ljudmässigt är den på god väg att leva upp till sina höga ambitioner.

Tjusig byggkvalitet. Låter klart och öppet.
Inte mycket för de här pengarna.

Marantz PM6003

Hög detaljnivå

PM6003 har ärvt Marantz nya design, med kurvig front och fin kvalitetskänsla. Den låter fint och är kraftfullare än förväntat.

Upplöst ljud. Stor ljudbild. Bra tonstruktur i basen.
Ingen utpräglad kraftkarl.

Denon PMA-710AE

Rea på bra ljud

Denon PMA-710AE är testets billigaste förstärkare. Trots det är den välutrustad – och har ett ljud som är anpassat efter europeiska preferenser.

Behaglig och fyllig klang. Mycket kraft för pengarna.
Lite ont om detaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: