Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Cambridge Azur 650A

Riktigt kvalitetsintryck

Cambridge Audios förstärkare osar av seriös byggkvalitet och även rent ljudmässigt är den på god väg att leva upp till sina höga ambitioner.
Ljud & Bild tycker
Tjusig byggkvalitet. Låter klart och öppet.
Inte mycket för de här pengarna.
Specifikationer

2 x 75 watt (8 ohm)
6 linjeingångar, 2 tape-utgångar
Pre Out-utgång
Hörlursuttag

Cambridge Audio är kända för att bygga seriösa produkter som har bra priser. Azur 640A var på sin tid en av våra klara favoriter i prisklassen, och när den nu är avlöst av 650A finns det all anledning att skruva upp förväntningarna.
Kabinettet är gjort av borstad aluminium och att fjärrkontrollen är likadan ger ett intryck av exklusivitet. Vi gillar också att texten vid kontakterna på baksidan både står rättvänd och upp och ned, så att det är enklare att koppla rätt när man står böjd över förstärkaren.
Vad vi saknade hos föregångaren var lite mer tryck basen. Cambridge har rekonstruerat förstärkarsteget för att råda bot på just detta.

Ljudkvalitet
Det märks direkt, särskilt med kvinnoröster, akustiska gitarrer, stråkar och cymbaler, att Cambridges förstärkare har bättre upplösning än Denons. Stereoperspektivet är brett och prydligt och trummorna är bestämda och livliga även på låg volym. Fler klangfärger framträder än med Denon, och plinkandet på en akustisk gitarr är tydligare. Detta beror främst på det mer välfokuserade mellanregistret, vilket gör att ljudbilden kommer närmare. Den som är förtjust i vismusik, jazz och klassiskt lär uppskatta förmågan att hålla fokus på instrumenten och ge dem gott om plats i ljudbilden.
Om du däremot är mer intresserad av rytmisk och hårtslående musik kan det hända att basresponsen hos Cambridge känns väl tunn, även om den är rapp, och därför känns det som om det saknas lite fyllighet. Detta skulle märkas tydligare om förstärkaren var kapabel att spela högre innan den går i förvrängning. Azur 650A är inte vårt förstahandsval till elektroniska rytmer och hårda gitarriff, även om den gör en fin insats även på dessa områden.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Yamaha A-S700

Kraft och finess

Den här förstärkaren från Yamaha är stor och tung och utstrålar pondus. Och den låter likadant.

Kraft. Luftiga övertoner. Häftig basrespons.
Stor och ilsken.

Onkyo A-5VL

Digitalt superljud

Testets enda digitala förstärkare är smal och elegant men tycks inte kunna göra mycket väsen av sig. Men akta dig!

Bra dynamik. Neutralt ljud. Digitalingångar.
Låter illa när den överbelastas.

Rotel RA-05SE

Sans och balans

Den nya utgåvan av förstärkaren RA-05 har fått tillägget Special Edition i beteckningen och nya komponenter på insidan.

Stor ljudbild. Välbalanserad klang. Bra dynamik.
Lite ont om kraft?

Pioneer A-A6MK2

Studioljud hemma

De senaste åren har Pioneer bevisat att de fortfarande kan det där med stereo. Kan den nya A6-förstärkaren hävda sig i konkurrensen?

Låter bra. Läcker.
Saknar lite kraft och spänst.

Marantz PM6003

Hög detaljnivå

PM6003 har ärvt Marantz nya design, med kurvig front och fin kvalitetskänsla. Den låter fint och är kraftfullare än förväntat.

Upplöst ljud. Stor ljudbild. Bra tonstruktur i basen.
Ingen utpräglad kraftkarl.

Denon PMA-710AE

Rea på bra ljud

Denon PMA-710AE är testets billigaste förstärkare. Trots det är den välutrustad – och har ett ljud som är anpassat efter europeiska preferenser.

Behaglig och fyllig klang. Mycket kraft för pengarna.
Lite ont om detaljer.
forfatter
Av

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.