Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Yamaha A-S700

Kraft och finess

Den här förstärkaren från Yamaha är stor och tung och utstrålar pondus. Och den låter likadant.
Ljud & Bild tycker
Kraft. Luftiga övertoner. Häftig basrespons.
Stor och ilsken.
Specifikationer

2 x 90 watt (8 ohm)
5 linjeingångar, 1 tape-utgång
Skivspelaringång (MM)
Hörlursuttag

A-S700 är namnet på Yamahas billigaste förstärkare i S-serien, som består av apparater med retrodesign. Den här modellen har inte träpaneler på sidorna och känns därför inte fullt lika mycket retro, men direkt modern ser den inte ut heller. Snarare som något från början av 90-talet.
På insidan sitter däremot moderna komponenter. Förstärkaren är symmetriskt konstruerad för att minimera påverkan mellan kanalerna. Yamaha hävdar att de har valt ut komponenterna noggrant för att få ett så rent, klart och naturligt ljud som möjligt. 90 watt per kanal i 8 ohm gör detta till testets kraftigaste på papperet. Vikten på 11 kilo säger också en hel del om att detta är en kraftig historia.
Utöver Pure Direct-funktion har Yamaha något de kallar ”CD Direct Amplification”, vilket ger CD-spelaringången extra kort signalväg när den aktiveras.
 
Ljudkvalitet
Yamaha-förstärkaren har en väldigt groovy basåtergivning. Basgitarren har ett stabilt fundament samtidigt som den har fin fyllighet och fysik. En flygels klangbotten är mer bestämd än med de andra testdeltagarna, och när Till Lindemann från Rammstein eller Leonard Cohen sätter igång med sina groteskt basrika röster, nickar testpanelen i bifall. Så ska det låta.
Yamahas klangkaraktär är fylligare än hos Onkyo, Cambridge, Pioneer och Rotel, som alla känns mer neutrala. Men Yamaha presenterar musiken på ett mycket förföriskt sätt och många lär nog föredra att musiken presenteras på detta sätt. Har du lite tungdrivna högtalare med låg känslighet är det dessutom ingen tvekan om att A-S700 gör jobbet bäst. Lyssna på fioler och flöjter så hör du också att Yamaha-förstärkaren är ett snäpp mer upplöst i övertonerna. Den är dock inte genomgående bättre på allt, och har inte samma blixtrande transientrespons som Onkyo. Ett piano har lite mjukare anslag i Yamahas tappning.
Men sätt på en låt från Nine Inch Nails album ”Fragile” – världens solklart mest hifi-ljudande metalplatta – så är det ingen som helst tvekan om att Yamaha-förstärkaren har mer kraft och auktoritet. Detta är nästan den enda testdeltagaren som klarar rocktestet helt och hållet. Men visst, även A-S700 har sina begränsningar i kraft. Vi befinner oss ju fortfarande i budgetklassen. Ska du fylla på med både finess och muskler så får du nog räkna med att betala dubbla priset.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Onkyo A-5VL

Digitalt superljud

Testets enda digitala förstärkare är smal och elegant men tycks inte kunna göra mycket väsen av sig. Men akta dig!

Bra dynamik. Neutralt ljud. Digitalingångar.
Låter illa när den överbelastas.

Rotel RA-05SE

Sans och balans

Den nya utgåvan av förstärkaren RA-05 har fått tillägget Special Edition i beteckningen och nya komponenter på insidan.

Stor ljudbild. Välbalanserad klang. Bra dynamik.
Lite ont om kraft?

Pioneer A-A6MK2

Studioljud hemma

De senaste åren har Pioneer bevisat att de fortfarande kan det där med stereo. Kan den nya A6-förstärkaren hävda sig i konkurrensen?

Låter bra. Läcker.
Saknar lite kraft och spänst.

Cambridge Azur 650A

Riktigt kvalitetsintryck

Cambridge Audios förstärkare osar av seriös byggkvalitet och även rent ljudmässigt är den på god väg att leva upp till sina höga ambitioner.

Tjusig byggkvalitet. Låter klart och öppet.
Inte mycket för de här pengarna.

Marantz PM6003

Hög detaljnivå

PM6003 har ärvt Marantz nya design, med kurvig front och fin kvalitetskänsla. Den låter fint och är kraftfullare än förväntat.

Upplöst ljud. Stor ljudbild. Bra tonstruktur i basen.
Ingen utpräglad kraftkarl.

Denon PMA-710AE

Rea på bra ljud

Denon PMA-710AE är testets billigaste förstärkare. Trots det är den välutrustad – och har ett ljud som är anpassat efter europeiska preferenser.

Behaglig och fyllig klang. Mycket kraft för pengarna.
Lite ont om detaljer.
forfatter
Av

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.