Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Av / 2014-10-22 - 05:00
Apple MacBook Air 13
Peter Gotschalk

”If it ain’t broken, don’t fix it”, är ett känt talesätt på engelska, och det gäller verkligen för MacBook Air som i stort sett inte har förändrats när det gäller design och användarkänsla sedan den presenterades för första gången 2008. Den var läcker då och den är läcker nu!

Med andra ord är MacBook Air en fröjd för ögat med sitt skal av aluminium som är gjutet i ett enda stycke. Tangentbordet är snudd på helt perfekt, med bra avstånd mellan tangenterna och bra, lång slaglängd.

När det gäller rena prestanda behöver MacBook Air inte skämmas med sitt resultat på 2959 (single-core) respektive 5606 (multi-core) poäng. Det är riktigt bra.

Det finns naturligtvis massor av lagringsplats, Apple har stoppat i en 512 gigabyte SSD-disk i MacBooc Air och den stora styrplattan garanterar smidig skötsel. Det bör också nämnas att MacBook Air klarar sig upp till 12 timmar på en laddning, vilket ger den testets bästa batteritid.

Nej, problemet är skärmen, som utan jämförelse är testets sämsta. Apple har för länge sedan utrustat sina mer potenta MacBook Pro-datorer med en så kallad Retina-skärm, som har hög upplösning och en knivskarp bild, men i skrivande stund har den ännu inte hamnat i MacBook Air. Nästan alla ultrabookar i prisklassen har gått i Apples fotspår och utrustats med högupplösta och fina skärmar – det gäller de övriga testdeltagarna också – och jämfört med dem är MacBook Air-skärmen nästan grovkornig och upplösningen är för låg.

Kommer MacBook Air med Retina-skärm någon dag så kommer den återigen att sätta standarden på ultrabook-marknaden, men i dagsläget bör man nog undvika den om man inte är väldigt, väldigt trött på Windows.

Home tycker

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design. Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.

Också i detta test:

Ultrabook-datorer i highend-klassen

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.
Läs hela testet

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.
Läs hela testet

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.
Läs hela testet

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen