TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

forfatter
Publicerad 2014-10-22 - 05:00
L&B tycker
Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.
Specifikationer
 • Mac OS X Mavericks
 • Intel Core i7 1,7 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, USB (2 x 3.0), Thunderbolt, SDXC-kort, 720p-kamera, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 13,3-tums LED-skärm, 1440 x 900 pixel
 • Upp till 12 timmars batteritid
 • 17 x 325 x 227 mm/1,35 kg
 • Pris: 16 300 kr
 • apple.com/se

”If it ain’t broken, don’t fix it”, är ett känt talesätt på engelska, och det gäller verkligen för MacBook Air som i stort sett inte har förändrats när det gäller design och användarkänsla sedan den presenterades för första gången 2008. Den var läcker då och den är läcker nu!

Med andra ord är MacBook Air en fröjd för ögat med sitt skal av aluminium som är gjutet i ett enda stycke. Tangentbordet är snudd på helt perfekt, med bra avstånd mellan tangenterna och bra, lång slaglängd.

När det gäller rena prestanda behöver MacBook Air inte skämmas med sitt resultat på 2959 (single-core) respektive 5606 (multi-core) poäng. Det är riktigt bra.

Det finns naturligtvis massor av lagringsplats, Apple har stoppat i en 512 gigabyte SSD-disk i MacBooc Air och den stora styrplattan garanterar smidig skötsel. Det bör också nämnas att MacBook Air klarar sig upp till 12 timmar på en laddning, vilket ger den testets bästa batteritid.

Nej, problemet är skärmen, som utan jämförelse är testets sämsta. Apple har för länge sedan utrustat sina mer potenta MacBook Pro-datorer med en så kallad Retina-skärm, som har hög upplösning och en knivskarp bild, men i skrivande stund har den ännu inte hamnat i MacBook Air. Nästan alla ultrabookar i prisklassen har gått i Apples fotspår och utrustats med högupplösta och fina skärmar – det gäller de övriga testdeltagarna också – och jämfört med dem är MacBook Air-skärmen nästan grovkornig och upplösningen är för låg.

Kommer MacBook Air med Retina-skärm någon dag så kommer den återigen att sätta standarden på ultrabook-marknaden, men i dagsläget bör man nog undvika den om man inte är väldigt, väldigt trött på Windows.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
De viktigaste nyheterna i macOS Ventura Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend