TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Ljud & Bild tycker
+Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
-Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.
Specifikationer
  • Microsoft Windows 8.1
  • Intel Core i7 1,8 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, USB (1 x 2.0 + 1 x 3.0), Micro HDMI, SD-kort, 720p-kamera, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 13,3-tums LED-skärm, 3200 x 1800 pixlar, touch
  • 4-cells litiumpolymer-batteri, upp till 9 timmars batteritid
  • 15,5 x 330 x 221 mm/1,39 kg
  • Pris 13 000 kr
  • lenovo.com/se
Riktpris: 13000

Lenovo Yoga 2 Pro är utrustad med en skärm som kan rotera 360 grader runt sin egen axel – tack vare ett supersmidigt gångjärn som lyckligtvis också är både starkt och rejält. Yoga kan alltså både vara hopfälld som en vanlig bärbar dator och vrängas ut och in så att locket och botten vilar mot varandra och allting förvandlas till en surfplatta. Mittemellan finns ett par andra skärmlägen så att maskinen kan se ut på fyra sätt sammanlagt.

När vi ändå är inne på skärmen så är den testets bästa. QHD-upplösning – 3200 x 1800 pixlar – har Yoga 2 Pro gemensamt med Samsung ATIV Book 9 Plus och de två har högst upplösning av alla i testet. Skärmen är dessutom knivskarp, färgtemperaturen är trivsamt naturlig och när alltihop dessutom går att vändas och vridas så att datorn förvandlas till en surfplatta så finns det plötsligt en riktigt bra poäng med touch-funktionaliteten.

Och resten av datorn är lika behagligt för ögat som skärmen. Den är lätt och smal, och även om den är gjord av plast rakt igenom så ligger kvaliteten i topp och designen är genomtänkt. Undersidan har till exempel ett gummiaktigt material som ger en mycket behaglig skrivkänsla. Vår enda kritik gäller faktiskt tangentbordet, som visserligen är läckert formgivet med knappar som är konkava på toppen, men det är lite si och så med känslan. Och så hade Lenovo kanske kunnat vara lite mindre snåla med anslutningsmöjligheterna.

Geekbench 3 ger poängen 3005 (single-core) och 5818 (multi-core), vilket stämmer väl med våra intryck. Nämligen att prestanda ligger i topp. Bara ASUS Zenbook UX301LA klarar sig en smula bättre. Men med tanke på priset är det inget snack om saken. Lenovo Yoga 2 Pro är testets givna vinnare.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.