Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!
Ljud & Bild tycker
Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.
Specifikationer
  • Microsoft Windows 8.1
  • Intel Core i7 1,8 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Micro HDMI, USB (2 x 3.0), SDXC-kort, 720p-kamera, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 13,3-tums LED-skärm, 3200 x 1800 pixel, touch
  • Upp till 11 timmars batteritid
  • 13,6 x 319,6 x 222,9 mm/1,39 kg
  • Pris: 15 000 kr
  • samsung.se
forfatter

Med sin svarta design och sitt läckra tangentbord med grön belysning liknar ATIV Book 9 Plus mest MacBook Airs demoniska kusin. Samsung har verkligen brytt sig om detaljerna och gjort i princip allting rätt.

Den har höga prestanda – 2979 poäng single-core och 5684 multi-core i vårt Geekbench 3-test – och skärmen tillhör de absolut bästa vi har sett i en bärbar dator. Den 13,3 tum stora skärmen klarar en upplösning på 3200 x 1800 pixlar (identiskt med Lenovo Yoga 2 Pro och därmed testets högsta) och är knivskarp, samtidigt som färgtemperaturen är dynamisk på samma sätt som vi är vana att se på Samsung-TV-apparater.

Däremot är vi lite trötta på att det inte går att köpa ATIV Book 9 Plus med mer lagringsplats än de 256 GB SSD som finns i testmodellen. Det slutar med att vi drar av en poäng i slutbetyget, nu när alla konkurrenterna – till och med Apple – ger dubbelt så mycket lagringsutrymme för samma pengar.

En annan stilla kritik skulle kunna vara att tangentbordet hade tjänat på en lite längre slaglängd, däremot är avståndet mellan tangenterna helt tillfredsställande.

ATIV Book 9 Plus tjänar på lång batteritid samt diverse Samsung-funktioner. Inklusive SideSync som gör att användaren kan koppla sin Samsung Galaxy-telefon trådlöst till datorn och sedan styra mobilen och använda de mobila apparna på datorskärmen.

I slutändan handlar det om en fulländad, läcker och ytterst användarvänlig produkt som trots sin smala lätthet går som på steroider. Visst kan man använda Windows och ändå vara hip och sexig, det är bara den något återhållsamma lagringsplatsen som hindrar ATIV Book 9 Plus från att få absolut maxbetyg.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.