TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

forfatter
Publicerad 2014-10-22 - 05:00
L&B tycker
Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.
Specifikationer
  • Microsoft Windows 8.1
  • Intel Core i7 2,8 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Micro HDMI, Mini Display, USB (2 x 3.0), SD-kort, 720p-kamera, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 13,3-tums LED-skärm, 2560 x 1440 pixlar, touch
  • 6-cells polymer-batteri
  • 15,5 x 325 x 226 mm/1,4 kg
  • Pris: 18 000 kr
  • asus.se
Riktpris: 18000Pr. 2014-10-22 Produktsida

ASUS Zenbook UX301LA är med ett Geekbench 3-resultat på 3316 poäng single-core och 6730 multi-core testets suveräna vinnare när det gäller rena prestanda. Ett säreget drag med Zenbooken är att den har två SSD-diskar på 256 GB vardera, vilket ger en sammanlagt lagringsplats på 512 gigabyte, men som också gör det möjligt att använda RAID 0-lagring, där användarens data flyttas fram och tillbaka mellan diskarna. I praktiken innebär detta att informationen skrivs och läses extremt snabbt eftersom de båda diskarna kan lämna ”sina” data parallellt med varandra – och det betyder också att man riskerar att bli av med alltihop om bara en av diskarna kraschar. Men ASUS har verkligen gjort allt som står i deras makt för att göra Zenbook UX301LA till en riktig fartdåre.

Touch-skärmen är absolut inte testets sämsta. Tvärtom har den en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket visserligen inte kan mäta sig med de 3200 x 1800 man får på köpet om man väljer Lenovo Yoga 2 Pro eller Samsung ATIV Book 9 Plus, men det är ändå rikligt och under alla omständigheter bättre än vad Dell XPS 13 och Apple MacBook Air har att erbjuda. Skärmbilden är precis så skarp som man kan önska sig, fast ljusstyrkan är dessvärre inte riktigt i topp.

Designen är dessvärre lite kantig och 80-talsaktig – Zenbook UX301LA påminner lite om en sportbil från Miami Vice – men den saknar inte kvalitet och robusthet. Sånär som i tangentbordet, som ger efter en smula när man skriver och inte känns riktigt lika läckert som resten av maskinen. Locket är gjort av Gorilla Glass 3 och själva kabinettet av mörk aluminium.

Köper man Zenbook UX301LA får man ett riktigt litet atomkraftverk som inte kompromissar med mycket.

Också i detta test:

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend