Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.
Ljud & Bild tycker
Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.
Specifikationer
  • Intel Core i7 2 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, USB (2 x 3.0), Mini Display, 720p-kamera, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 13,3-tums LED-skärm, 1920 x 1080 pixlar, touch
  • 6-cells litiumjon-batteri
  • 18 x 316 x 205 mm/1,37 kg
  • Pris: 15 500 kr
  • dell.se
forfatter

Om Dell XPS 13 hade varit en chokladbit så skulle det varit en Ritter Sport: kvadratisk, praktisk, bra! Precis som innanmätet och den yttre designen är nämligen resten av utrustningen bra och praktisk utan att vara prålig. Tangentbordet är läckert, med stora knappar som sitter på bra avstånd från varandra, vilket gör dem enklare att pricka, och slaglängden är också lysande.

På samma sätt är skärmen snygg, fast med 1920 x 1080 pixlar är den långtifrån testets mest högupplösta. Men det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem för Dell XPS 13. Skärmen är i gengäld mycket ljusstark, skärmbilden är tillräckligt skarp för Blu-ray-film, och så har den naturligtvis touch-funktionalitet. Och man kan ju fråga sig om man egentligen behöver 3200 x 1800-upplösning på en 13,3-tums skärm.

Under alla omständigheter uppskattar vi att Dell har försett XPS 13 med en SSD-disk på hela 512 gigabyte. Då finns det gott om lagringsutrymme och det gör inte så mycket att datorn inte har någon ingång för SD-kort.

Med resultaten 2480 och 5168 (single-core respektive multi-core) i vårt Geekbench 3-prestandatest är XPS 13 definitivt inte den snabbaste maskinen i startfältet, men å andra sidan tycker vi inte att hastigheten påverkar användarkänslan negativt. Det hade ju varit under all kritik nu när datorn faktiskt är utrustad med både Intel Core i7-processor och 8 GB RAM-minne.

Sammantaget är Dell XPS en rejäl produkt rakt igenom. Frågan är bara om man kan hitta något ännu bättre för sina pengar om man köper någon annan. Tangentbordet är strålande, skärmen är godkänd och prestanda kan man absolut leva med – men för de här pengarna finns det andra datorer där ute som trots allt gör det ännu bättre.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.