TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Ultrabook-datorer i highend-klassen

MacBook Air mot resten

Satsa på en ultrabook om du vill ha en dator som är både lätt och bärbar och dessutom potent och stark. Vi testar fem stycken.

forfatter
Publicerad 2014-10-22 - 06:00
Produkter i testet
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • ASUS Zenbook UX301LA
 • Dell XPS 13
 • Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI
 • Apple MacBook Air 13
 • MacBook Air var på många sätt och vis den första ultrabook-datorn. Den såg dagens ljus 2008 och det speciella och unika med Apples lättviktsdator var att den under flera år var den enda maskinen på marknaden som kombinerade ett ultratunt yttre med höga prestanda. Till skillnad från alla Windows-baserade netbook-datorer som fanns på den tiden. De var också lätta och bärbara, men hade usla prestanda.

  2011 introducerade Intel begreppet ”ultrabook” och det banade väg för en helt ny sorts Windows-dator som kunde mäta sig med MacBook Air och ha en lätt och bärbar design, lång batteritid och rejäla prestanda.

  Ändå var MacBook Air – trots att den rent tekniskt inte är någon ultrabook i Intels bemärkelse – startfältets obestridda ledare tack vare sin överlägsna design och fina mobilitet. Så var det åtminstone väldigt länge. Men nu har vi bestämt oss för att ännu en gång ta temperaturen på ultrabook-marknaden – och att jämföra den ikoniska MacBook Air med alla Windows-kloner som hittills aldrig riktigt har lyckats få oss att tappa hakan när vi jämfört dem direkt med Apples lättviktare.

  Och slutsatsen är klar! MacBook Air behöver förnyas. Vi kallar den här artikeln ”MacBook Air mot resten”, eftersom det var vår utgångspunkt, men testresultatet talar sitt tydliga språk: Apple har hamnat på efterkälken och i dagsläget är det märken som Lenovo, ASUS och Samsung som visar var skåpet ska stå.

  Apple, ta upp kampen med en rejält uppdaterad MacBook Air! Just nu är det ni som är ”resten”!

  Så testade vi
  Ultrabookarnas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

  Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnda anger hur snabb varje processorkärna är.

  Utöver prestanda har vi undersökt skärm, bildkvalitet, tangentbord (inklusive känsla), design, ergonomi, byggkvalitet (inklusive material, mått och vikt) samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc).

  Vi har fuskat
  Den här gången ville vi testa det allra bästa av det bästa som tillverkarna hade att erbjuda. Alltså att testdeltagarna skulle ha bästa möjliga konfiguration som går att köpa för pengar. Dessvärre kunde inte alla tillverkare leverera testmaskiner som levde upp till våra krav. De har visserligen sådana modeller i sortimentet, men de är inte tillgängliga för teständamål.

  Men att jämföra produkter om några har bästa möjliga konfiguration och andra kostar hälften så mycket och har betydligt sämre specifikationer, är som att jämföra äpplen och päron. Det är inte så meningsfullt. Därför har vi valt att fuska lite och låtsas som att alla datorerna är toppkonfigurerade. I realiteten påverkar detta bara benchmark-testet för de datorer som inte fanns till förfogande som toppmodeller. För dessa produkter har vi använt testresultat från Primate Labs stora Geekbench 3-databas. Där har vi hittat resultat som direkt motsvarar de deltagande modellerna med bästa möjliga specifikationer.

  bench

  Produkter i testet

  Lenovo Yoga 2 Pro

  Stark och flexibel

  Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

  Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
  Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.

  ASUS Zenbook UX301LA

  Fartdåre

  AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

  Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
  Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

  Dell XPS 13

  Inte illa

  Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

  Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
  Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.

  Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

  Windows-bärbar för hipsters

  Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

  Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
  Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.

  Apple MacBook Air 13

  Föråldrad skärm

  En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

  Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
  Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
  Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
  Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
  Följ Ljud & Bild