Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Yamaha förbättrar hörlursfavorit

Yamaha YH-E700B ersätter den tidigare toppmodellen, där den största skillnaden verkar vara utseendet.

Av / 2023-02-23 - 18:47
Yamaha förbättrar hörlursfavorit

Vi blev mycket positivt överraskade av Yamaha YH-E700A, när de för över ett år sedan vann vårt grupptest, mot ganska välrenommerade utmanare, som Sony WH-1000XM4, Bose QuietComfort 45, JBL Tour One och Philips Fidelio L3. Nu är det dags för en uppgradering, i form av nya YH-E700B. Om namnet inte överraskar eller verkar spännande, gör förhoppningsvis själva produkten det.

Yamaha YH_E700B_beige angle
Stången på utsidan av öronkåporna ser nästan ut som en infälld mikrofonbom. Foto: Yamaha

Utseendet är helt klart nytt, med en oval passform där föregångaren var rund. På bilderna ser stängerna som håller fast kåporna ut som infällda mikrofonbommar. Lite konstigt, något som vi hoppas ser bättre ut i verkligheten.

Vikten har ökat något, från redan höga 325 gram till 335 gram. Detta är nästan 100 gram mer än Bose QC45 och Sony WH-1000XM5, som båda är konkurrenter Yamaha måste mäta sig mot i sin prisklass. Särskilt Sony kommer att bli svåra att slå!

Yamaha YH_E700B_black lying
Foto: Yamaha

Bättre samtalsljud

YH-E700B har Qualcomm-tekniken Clear Voice Capture, som avlägsnar ekon och undertrycker bakgrundsbrus genom mikrofonen under samtal. Med andra ord, bättre samtalsljud.

YH-E700B har också en mer avancerad form av vad den kallar Listening Care, som ger fylligare ljud när du spelar lågt. Ljudinställningen (EQ) ska nu vara mer intelligent, så att den återger fler nyanser i ljudbilden, oavsett ljudnivå.

Läs också Det bästa ljudet Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Brusreducering

Annars ser det inte ut som att det är så mycket nytt. Det verkar som om brusreduceringen är identisk med sin föregångare. Där många konkurrenter nu har fler mikrofoner, vilket ger fler möjligheter till fasmanipulation, vilket är principen som används för att aktivt släcka ut bakgrundsbrus när man lyssnar på musik, använder Yamaha bara en mikrofon på insidan av varje klocka. Ingen på utsidan.

Yamaha påstår sig använda en mer avancerad algoritm i DSP än sina konkurrenter, vilket gör att man kan avlägsna buller utan att påverka musiken. Men i vårt test av föregångaren, YH-E700A, fann vi att brusreduceringen påverkade musikåtergivningen något och vi föredrog att bara aktivera den när vi satt i en bullrig miljö.

Vi tyckte även att brusreduceringen i sig var måttlig, även om den smidigt undertryckte statiskt ljud inuti en bil. Vi testade det inte på flygplan, men vi vill gärna tro att det fungerar bra där också.

Foto: Yamaha

Hur är det med ljudet?

Om Yamaha har gjort något åt det redan utmärkta ljudet framgår inte av pressmeddelandet. True Sound har båda, vilket är Yamahas garanti för en mer naturlig ljudåtergivning. Samma kodekar stöds, det vill säga aptX Adaptive utöver AAC och vanlig SBC. De nya LC3- och LC3+ koderna, som är inbakade i det senaste Android-operativsystemet och tros så småningom ersätta SBC, saknas.

Yamaha YH_E700B lifestyle- scaled
Foto: Yamaha

Yamaha YH-E700B Pris och tillgänglighet

Nya Yamaha YH-E700B kan beställas nu och kostar 3 990 kronor.

yamaha.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Rulla till toppen