Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2021-2022

Här är de bästa ljudkällorna och förstärkarna från det senaste året.

Av / 2021-10-19 - 12:00
Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2021-2022

Nu för tiden säljer soundbar-högtalare som smör i solsken och de gör ett otroligt bra jobb med att ge bättre ljud från TV:n. Och förbättrar på så sätt TV-upplevelserna i vardagsrummet. Men även om vi vet att många även använder sin soundbar som husets främsta ljudkälla, även för musik, så är det fortfarande ingenting som går upp mot riktigt bra hifi-komponenter.

Så om du vill känna gåshuden sprida sig nästa gång du lyssnar på din favoritmusik – det må vara jazz, klassiskt eller pop – så ska du seriöst överväga en hifi-anläggning. Och även med en överkomlig budget så kommer du att märka att ett par högtalare med en bra ljudkälla spelar i cirklar runt soundbar-högtalarna.

Nu är tiden kommen för att sammanfatta intrycken från de allra bästa hifi-produkterna vi har testat de senaste 12 månaderna.

Ljudkällor

Hifi-marknaden har konsoliderats starkt de senaste åren. Rena digitala ljudkällor är det inte så många som köper längre, av den enkla anledningen att de flesta förstärkare nu har digitala ingångar. Många av dem har streaming-funktioner också. Det betyder att du kan hoppa över källkomponenten och koppla in datorn eller ansluta mobiltelefonen direkt till förstärkaren.

Men vi har testat ett par ljudkällor. Det finns nämligen fortfarande många helt analoga förstärkare där ute, som behöver moderniseras med en nätverksspelare. Vi har också testat ett par spännande CD-spelare, inklusive ett förbaskat bra renodlat drivverk från Pro-ject samt en nätverksspelare med inbyggt CD-drivverk från Marantz.

Den mest populära ljudkällan tycks dock ha blivit den helt analoga grammofonen. Skivspelarna har haft en jämn uppgång de senaste tio åren och numera är försäljningen nästan på samma nivå som 1992. Den här trenden är likadan över hela världen, så därför har vi testat en hel del skivspelare det senaste året. Visserligen av det kostsamma slaget den här gången.

Som lite kuriosa har vi också en ny 4K Blu-ray-spelare i highend-klassen!

Förstärkare

Men om urvalet av ljudkällor inte precis exploderade i år, så har vi tagit igen det genom att testa fler förstärkare än vi har gjort på länge. De flesta är stereoförstärkare, men även ett fåtal surroundförstärkare. Gemensamt för de allra flesta är att de har digitala ingångar och många av dem har också streaming inbyggt. Komplettera med ett par högtalare så har du en komplett anläggning!

Den här gången har vi testat förstärkare i nästan alla prisklasser, från 2 000 kronor och upp till nästan det tiodubbla!

Tips

Använd öronen

Vi både kan och vill gärna rekommendera det bästa baserat på våra tester. Den här guiden och våra utvalda produkter hjälper dig en bra bit på vägen mot bättre ljud och fler tappa hakan-upplevelser, men i slutändan är det dina egna öron som måste bestämma. Lita på dig själv, läs tester och ta reda på vad du vill åstadkomma med en ny anläggning. Eller en uppgradering av den du redan har. När du sedan har en plan, ta den till en kompetent hifi-butik och förklara vad du vill ha. Ett tips: om de pratar illa om konkurrenterna och deras produkter så vet du att du har gått till fel butik. Gå någon annanstans.

Kablar och sådant

Kablar är ett getingbo som få människor stoppar ner händerna i. Men de är absolut nödvändiga för att sätta ihop en anläggning. Det går att både läsa och höra påståenden som har mer gemensamt med healing än vetenskap, och man kan bli pank på bara ett par meter holistiska kablar som är välsignade av andar som bara en enda tillverkare har kontakt med. Vårt råd är återhållsamhet. Men du behöver bra kablar och de kan kosta lite mer än du tror – fast inte lika mycket som högtalarna.

Nominerade till Årets bästa ljudkällor och förstärkare

Vinnare av Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2021-2022

Årets bästa förstärkare, highend

Rotel Michi X3

Fantastisk highend-förstärkare

Den ser ut som om den kostar över hundratusen kronor. Den kostar "bara" hälften. Och vilket ljud!

Det är frestande att kalla Michi ett nytt highend-undermärke till japanska Rotel, även om namnet dök upp i vissa highend-produkter redan 1991. År 2019 återupplivades Michi-namnet med förstärkargänget P5 och M8 och även stereoeffektförstärkaren S5. Och nu, med ett par nya integrerade förstärkare kan man äntligen kalla det en familj. Michi X3 är den minsta och mest prisvärda, men det betyder inte att den är klen.

Michi-produktena är minimalistiska på utsidan, men gediget byggda. Detsamma gäller X3. Minst i familjen, men fortfarande kraftigt byggd Den är 2 cm bredare än normalt, vilket ger den ett ganska bastant yttre. Med nästan 30 kilo på vågen osar den byggkvalitet som få andra gör.

Bluetooth

Förstärkaren kan bara strömma musik på ett enda sätt, och det är Bluetooth. Ja, du läste rätt. Tanken är kanske att det ska vara ett användarvänligt sätt för andra familjemedlemmar att spela musik när entusiasten är borta. Men det är anmärkningsvärt att göra en sådan överdådig förstärkare med digital konvertering, utan några anständiga streamingmöjligheter. Här hade de gott kunnat kosta på sig AirPlay eller Chromecast som ett minimum, helst också Roon-support.

Slutsats

Att Rotel Michi X3 är den minsta förstärkaren under Michi-paraplyet betyder inte att den är liten. Den är nämligen både stor, tung och härligt kapabel. Med 2 x 200 watt i 8 ohm och hela 350 watt i 4 ohm driver den vad den är tänkt att göra, och det gör den med glans när musiken kräver det och med den renaste råheten när det behövs.

Här får du allt i ett, det är frestande att svara ”alla” när någon frågar vem förstärkaren är gjord för. Den bryr sig inte mycket om musikgenrer eller högtalare. Här kommer musiken ut som den spelas in och med komplett kontroll.

Utmärkt digital konvertering och en mängd digitala ingångar är mycket praktiskt.

Årets bästa förstärkare, premium

Yamaha A-S2200

En förstärkarpärla

För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.

A-S2200 är den mellersta modellen i Yamahas serie med tre integrerade förstärkare i premiumklassen: A-S1200, A-S2200 och A-S3200. Som alla är byggda på samma sätt, fast mer påkostade med dyrare komponenter, starkare strömförsörjningar och bättre mekanisk kvalitet i takt med att priset ökar.

Förstärkarna är rena analoga konstruktioner, helt utan digitala anslutningar, strömning eller nätverksanslutning. Det kan snabbt göra dem ointressanta för somliga, som hellre väljer Hegel H190 eller Naim Uniti Atom, som har allt sådant. Men som saknar något Yamaha-förstärkaren har: skivspelaringång. För både MM- och MC-pickuper.

Först packade vi upp A-S2200 och ställde den bredvid en Hegel H360. Lite A-B-testande avslöjade att Hegel-förstärkaren har stramare basdynamik och mer kraft och kontroll när man spelar högt, men Yamaha-förstärkaren har fetare bas och en mycket mer känsla av rymd. Med våra Sonus faber Olympica III fick Leif Ove Andsnes Beethoven-inspelning mer djup och klang, och pianot klingade ut mer med Yamaha-förstärkaren.

Yamaha-förstärkaren är oförskämt välgjord. Träsidorna med svart pianolack och fronten av borstad aluminium i svart eller silver, den analoga effektmätaren och de silkeslena kontrollerna – inklusive volymkontrollen – ger en ordentlig dos lyxkänsla.

Årets bästa skivspelarförstärkare, premium

Hegel V10

Fullträff på första försöket

Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla väsentliga områden.

Man får vrida upp volymen tämligen högt för att det ska susa i högtalarna när V10 är inkopplad. Men då hörs ett svag högfrekvent susande (white noise), som många andra phonosteg också har. Inte Electrocompaniet ECP-2, men där har susandet lägre frekvens.

Inget av dem är lika tyst som Rega Aura MC, men det (som bara går att använda med MC) kostar nästan fyra gånger mer.

De här tre har för övrigt en fördel mot många andra, de har balanserade utgångar vilket ger lite mindre brus och lite mer gain.

Just det här har Hegel V10 hinkvis av. Föga överraskande påminner klangen om Hegels förstärkare. Stramt, detaljerat, dynamiskt och med mäktigt potent bas. Ljudbilden öppnar sig mer med V10 än med ett enkelt phonosteg av typen man ofta hittar inbyggt i förstärkare.

Det som Hegel V10 är bäst på är den svarta, tysta bakgrunden som målas upp bakom artisterna och den neutrala klangen som släpper igenom detaljer så bra. Radka Toneffs delikata röst behandlas med finess och har vackert djup och värme, på samma gång som pianot är djupt och klangrikt. Längre uppe i frekvens är transienter lite mer dämpade än vid låga frekvenser, och Mark Knopflers gitarr låter exceptionellt kraftfull, men de högsta tonerna klingar inte lika länge som med Rega Aria MC.

Man kan alltid undra varför det har tagit Hegel nästan 30 år att komma med ett phonosteg. V10 är ett välgjort och lyckat första försök som ger mer mersmak och ett måste för alla vinylsamlare som älskar ljudet av en Hegel-förstärkare. Alla kanske inte gillar ”muspianot” på baksidan och somliga kanske har en mer romantisk inställning till hur vinyl ska låta. Men för de som vill ha ett öppet, dynamiskt, neutralt och framför allt brusfritt ljud från LP-skivorna är Hegel V10 så bra det kan bli i den här klassen.

Årets bästa ljudkälla, premium

Marantz SACD 30n

Det bästa av två världar

Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …

Nu kan vi lägga till Marantz SACD 30n i listan över de bästa kombinerade CD- och strömningsspelarna på marknaden. Den är oerhört attraktiv och en av två apparater i Marantz nya 30-serie. Den integrerade förstärkaren Model 30 är den andra – och den har för övrigt bara analoga ingångar, ingen strömning, och kompletteras alltså av SACD 30n och ger anläggningen både CD-avspelning och streaming.

Den har Bluetooth inbyggt, som demokratiserar strömningen så att alla kan ansluta och spela musik från sin mobil. Med Wi-fi och AirPlay 2 kan man strömma i ännu högre kvalitet via husets trådlösa nätverk, och med ethernet kan man koppla sig till routern och spela ljudfiler i full studioupplösning.

Den grundläggande ljudsignaturen drar sig fortfarande mot varm fyllighet, men ljudet är aldrig luddigt, musiken låter aldrig tillbakadragen och dynamiken är aldrig anemisk. Nej, ljudbilden är transparent, rik på detaljer och med CD visar den att Marantz är bättre på att fintrimma digitalt ljud än de flesta andra.

Det låter mjukt och snyggt när det ska, men biter och sparkar ifrån sig när det behövs. Den dynamiska kontrasten är märkbart bättre än från en Blu-ray-spelare från Cambridge som jag har stående, den stora ljudbilden som presenteras påminner mer om McIntosh MCD600, som kostar tre gånger så mycket, än om en CD-spelare i lägre prisklasser.

Den nya 30-serien från Marantz, med den integrerade förstärkaren Model 30 och spelaren SACD 30n, har allt man behöver i form av anslutningar till signalkällor och är en härlig kombination för musikfantaster som vill unna sig lite extra. De båda komponenterna klarar sig fint på egen hand men man måste berömma Marantz för hur lyckad SACD 30n har blivit som kombinerad CD- och nätverksspelare. Med den här är man garanterad bra ljud i anläggningen under lång tid framöver.

Årets bästa skivspelare, highend

Thorens TD 1601

Ny legend från Thorens

Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.

Remdrivna TD 1600 och versionen med motorstyrd tonarmslyftning och elektronisk motorstyrning TD 1601, är en framgångsrik blandning av klassiska principer och modern elektronik.

Den låter mycket bättre än övriga i klassen och det är osannolikt att det blir en lätt uppgift att hitta bättre analogt ljud än det här. Åtminstone för de som uppskattar en luftig, ultraneutral, exakt, öppen och dynamisk ljudbild. Den låter mer potent och dynamiskt än föregångaren RP10, och med nya Apheta 3 är detta ett paket som kan sätta stopp för sökandet efter en bättre skivspelare för många vinylälskare.

När nålen sänks ner i spåren blir det ljuv musik. Vår TD 1601 levererades med en ZYX Premium 4D MC-pickup, en kostsam öppen variant med låga 0,24 mV utnivå, som gjorde ett utmärkt jobb i den mellantunga TP92-armen.

Det gav en uppfriskande transparent och detaljerad ljudbild, med oerhört bra fokus, kanske speciellt i mellanregistret men även i diskanten. Man får en djupare ljudbild som har mer insikt och fler klangnyanser med en Linn Akurate LP12, och ett ännu stramare fokus med en Rega Planar 10. Thorens-spelaren lägger sig någonstans mellan de två.

Musiken klingar varmare genom en TD 1601 än genom en Planar 10 med Apheta-pickup, men den har inte riktigt lika bred struktur och fyllighet som den kan ha genom en LP12.

Thorens TD 1601 är en välkommen comeback för det välrenommerade Thorens-ljudet. Den är faktiskt bättre än någonsin, jag har inte hört en bättre Thorens-spelare sedan TD 350. Om detta är någon som helst indikation på vad vi har att förvänta oss i framtiden så har vi mycket att se fram emot. Vi gratulerar Thorens för att äntligen ha ”hittat hem”. Den välljudande och välbyggda spelaren är så bra att den med rätt pickup kan utmana vem som helst i den här klassen och hamna överst på pallen.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen