TEST: Tangent Ampster BT II

Mycket förstärkare för lite pengar

Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Karakter
Tangent Ampster BT II
Ljud & Bild tycker
En riktig förstärkare med vettig effekt. Digitalingång och Bluetooth. Vansinnigt billig!
Ingen skivspelaringång. Ingen streaming. Ljudet är inte våldsamt nyanserat. Men för de här pengarna går det verkligen inte att klaga!
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 50 watt (4 ohm)
  • Ingångar: Optisk digital, linjenivå (RCA), aux (RCA), IR-styrning
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0
  • Utgångar: Högtalarterminal (banan/skruv), subwoofer out (RCA), USB (endast laddning)
  • Digital upplösning: 24 bit/96 kHz
  • Styrning: Fjärrkontroll
  • Mått/vikt: 19,5 x 7,0 x 19,4 cm/1,7 kg
  • Färg: Svart
  • Webb: tangent-audio.com
Annons
Annons
forfatter

Hifi brukar vara en dyr hobby. Det har vi märkt med smärtsam tydlighet här på Ljud & Bild, där majoriteten av redaktionen är hifi-nördar själva. Men emellanåt dyker det upp enstaka produkter som bryter den kostsamma normen.

Tangent Ampster BT II kommer från danska Tangent Audio, och som namnet antyder är det en förstärkare med Bluetooth. Med sina 19,5 centmeter i bredden hittar den lätt sin plats på skrivbordet eller i hyllan. Och om den är på kan den förvaras i ett skåp så att bara den medföljande infraröda sensorn som förlänger fjärrkontrollens räckvidd tittar fram. Och eftersom förstärkaren körs i klass D avger den praktiskt taget ingen värme.

Å andra sidan borde inte vara nödvändigt att gömma undan den lilla minimalistiska saken som bara har en enda knapp på fronten och en rad lysdioder som anger ingångarna. Knappen styr både volymen och väljer ljudkälla. De flesta kommer förmodligen ändå att styra allting med fjärrkontrollen, som både är mer logiskt uppbyggd och snyggare än jag har sett till många förstärkare som kostar tio gånger mer.

Tangent Ampster BT II
Fjärrkontrollen är snyggare och mer logisk än vad man ofta får till mycket dyrare förstärkare. (Foto: Tangent)

Bluetooth, men inte Wi-Fi

Man kan strömma ljud trådlöst från mobilen med Bluetooth. Wi-Fi-anslutning och glädjen på internet, samt app-styrning, får man klara sig utan, men med tanke på priset är det helt OK.  För övrigt kan man enkelt fixa sådant med en Chromecast som får ström från en USB-port på förstärkarens baksida.

Det finns inte massor av in- och utgångar, men en enda optisk Toslink och analoga ingångar med minijack och ett par RCA räcker i praktiken. Även om en skivspelaringång hade varit bra till den lilla retroanläggningen i hobbyrummet. Det finns en subwooferutgång och en uppsättning ganska små och plastiga banankontakter till högtalarna – men någonstans måste ju det låga priset betalas.

Annons

Effekten är 2 x 50 watt i 4 ohm. Det räcker för att få ett rimligt ljudtryck ur de flesta högtalare. Och mycket mer än vad min egen nybörjarförstärkare kunde leverera. Den kostade för övrigt exakt lika mycket som Tangent Ampster BT II. Som demoexemplar – och för mer än 40 år sedan!

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II har de ingångar man rimligtvis kan kräva. Även om man mycket väl hade kunnat önska sig en för skivspelare. (Foto: Tangent)

Ljudkvaliteten

Tangent Ampster BT II är inte bara billig, utan rekordbillig. Den är helt enkelt den billigaste integrerade förstärkaren vi någonsin har testat. Även om det märks på ljudet så kunde den lätt ha kostat mer – för den gör det riktigt bra.

Det är OK kontroll över basen. Ampster BT II är inte den mäktigaste femtiowattaren jag har varit med om, men i sällskap med inte alltför tungdrivna eller svåra högtalare går det fint.

I mellanregistret hörs det att vi befinner oss i den billigare änden. Ljudet är behagligt, men översikten och klarheten är inte som med (lyckade) dyra förstärkare. Det hörs på körinspelningar där rösterna flyter ihop till en enda i stället för att kunna placeras i perspektivet. I grund och botten är även diskanten bra för bakgrundsmusik, men om man sätter sig ner för att lyssna kritiskt så hör man att det saknas luft och upplösning i toppen. Cymbaler och hi-hat finns med i trumsetet, men någon har uppenbarligen slängt en kökshandduk över dem.

Första steget

Ovanstående är bara menat som iakttagelser, snarare än kritik. Blir man väl biten av hifi så är Ampster BT II bara det första steget på vägen. En lång väg som leder till både musikaliska upplevelser och ekonomiska förluster.

Annons

Det säger sig självt att Ampster BT II inte är en förstärkare som kommer att paras ihop med dyra referenshögtalare. Dess roll blir att spela med de gamla högtalarna på vinden, som far inte kunde förmå sig själv att skiljas från. Eller med Tangents egna Spectrum X4-högtalare.

Av goda skäl finns det inte många direkta konkurrenter till den avgjort billigaste förstärkaren vi har testat. Närmast kommer Argon SA1, som har en smula renare ljud och skivspelaringång, men som också är nästan dubbelt så dyr. Om du behöver både förstärkare och högtalare så ligger aktiva trådlösa högtalare som Harman Kardon Citation One och Denon Home 150 nära till hands.

Tangent Ampster BT II
Ampster BT II och Tangents egna Spectrum X4-högtalare är ett av de absolut billigaste sätten att få en komplett stereo. (Foto: Tangent)

Ampster BT II: Slutsats

Tangent Ampster BT II värmer hjärtat hos en gammal hifi-entusiast. Visst, den är långtifrån felfri, men det är skönhetsfläckar som bleknar med tanke på att vi här får en riktigt integrerad stereoförstärkare till ett pris som är så lågt att det är nästan omöjligt att slå. Den är en fin nybörjarförstärkare för de som vill prova på ”det där med hifi” men vill börja försiktigt. Den är också bra för att väcka liv i ett par gamla högtalare i garaget eller hobbyrummet. Eller till stereon på skrivbordet, där det är ont om plats. Och så naturligtvis som partner till Tangents egna Spectrum X4-högtalare. Multiroom och streaming får man leta förgäves efter, så det får man göra från mobilen. Fast med tanke på priset vore det otacksamt att påpeka sådant.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

4.3 / 5. Antal röster: 6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Skulle den funka som trådlös förstärkare till surround högtalare? Finns det passande sändaren?

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Asus har gjort en serie ultralätta bärbara datorer med OLED-skärmar som faktiskt är överkomliga.
Apple ersätter inte utgående iMac Pro.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare