Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Tangent Ampster BT II

Mycket förstärkare för lite pengar

Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.

Av / 2021-04-03 - 08:00
Tangent Ampster BT II
John Hvidlykke

Hifi brukar vara en dyr hobby. Det har vi märkt med smärtsam tydlighet här på Ljud & Bild, där majoriteten av redaktionen är hifi-nördar själva. Men emellanåt dyker det upp enstaka produkter som bryter den kostsamma normen.

Tangent Ampster BT II kommer från danska Tangent Audio, och som namnet antyder är det en förstärkare med Bluetooth. Med sina 19,5 centmeter i bredden hittar den lätt sin plats på skrivbordet eller i hyllan. Och om den är på kan den förvaras i ett skåp så att bara den medföljande infraröda sensorn som förlänger fjärrkontrollens räckvidd tittar fram. Och eftersom förstärkaren körs i klass D avger den praktiskt taget ingen värme.

Å andra sidan borde inte vara nödvändigt att gömma undan den lilla minimalistiska saken som bara har en enda knapp på fronten och en rad lysdioder som anger ingångarna. Knappen styr både volymen och väljer ljudkälla. De flesta kommer förmodligen ändå att styra allting med fjärrkontrollen, som både är mer logiskt uppbyggd och snyggare än jag har sett till många förstärkare som kostar tio gånger mer.

Tangent Ampster BT II
Fjärrkontrollen är snyggare och mer logisk än vad man ofta får till mycket dyrare förstärkare. (Foto: Tangent)

Bluetooth, men inte Wi-Fi

Man kan strömma ljud trådlöst från mobilen med Bluetooth. Wi-Fi-anslutning och glädjen på internet, samt app-styrning, får man klara sig utan, men med tanke på priset är det helt OK.  För övrigt kan man enkelt fixa sådant med en Chromecast som får ström från en USB-port på förstärkarens baksida.

Det finns inte massor av in- och utgångar, men en enda optisk Toslink och analoga ingångar med minijack och ett par RCA räcker i praktiken. Även om en skivspelaringång hade varit bra till den lilla retroanläggningen i hobbyrummet. Det finns en subwooferutgång och en uppsättning ganska små och plastiga banankontakter till högtalarna – men någonstans måste ju det låga priset betalas.

Effekten är 2 x 50 watt i 4 ohm. Det räcker för att få ett rimligt ljudtryck ur de flesta högtalare. Och mycket mer än vad min egen nybörjarförstärkare kunde leverera. Den kostade för övrigt exakt lika mycket som Tangent Ampster BT II. Som demoexemplar – och för mer än 40 år sedan!

Tangent Ampster BT II
Tangent Ampster BT II har de ingångar man rimligtvis kan kräva. Även om man mycket väl hade kunnat önska sig en för skivspelare. (Foto: Tangent)

Ljudkvaliteten

Tangent Ampster BT II är inte bara billig, utan rekordbillig. Den är helt enkelt den billigaste integrerade förstärkaren vi någonsin har testat. Även om det märks på ljudet så kunde den lätt ha kostat mer – för den gör det riktigt bra.

Det är OK kontroll över basen. Ampster BT II är inte den mäktigaste femtiowattaren jag har varit med om, men i sällskap med inte alltför tungdrivna eller svåra högtalare går det fint.

I mellanregistret hörs det att vi befinner oss i den billigare änden. Ljudet är behagligt, men översikten och klarheten är inte som med (lyckade) dyra förstärkare. Det hörs på körinspelningar där rösterna flyter ihop till en enda i stället för att kunna placeras i perspektivet. I grund och botten är även diskanten bra för bakgrundsmusik, men om man sätter sig ner för att lyssna kritiskt så hör man att det saknas luft och upplösning i toppen. Cymbaler och hi-hat finns med i trumsetet, men någon har uppenbarligen slängt en kökshandduk över dem.

Första steget

Ovanstående är bara menat som iakttagelser, snarare än kritik. Blir man väl biten av hifi så är Ampster BT II bara det första steget på vägen. En lång väg som leder till både musikaliska upplevelser och ekonomiska förluster.

Det säger sig självt att Ampster BT II inte är en förstärkare som kommer att paras ihop med dyra referenshögtalare. Dess roll blir att spela med de gamla högtalarna på vinden, som far inte kunde förmå sig själv att skiljas från. Eller med Tangents egna Spectrum X4-högtalare.

Av goda skäl finns det inte många direkta konkurrenter till den avgjort billigaste förstärkaren vi har testat. Närmast kommer Argon SA1, som har en smula renare ljud och skivspelaringång, men som också är nästan dubbelt så dyr. Om du behöver både förstärkare och högtalare så ligger aktiva trådlösa högtalare som Harman Kardon Citation One och Denon Home 150 nära till hands.

Tangent Ampster BT II
Ampster BT II och Tangents egna Spectrum X4-högtalare är ett av de absolut billigaste sätten att få en komplett stereo. (Foto: Tangent)

Ampster BT II: Slutsats

Tangent Ampster BT II värmer hjärtat hos en gammal hifi-entusiast. Visst, den är långtifrån felfri, men det är skönhetsfläckar som bleknar med tanke på att vi här får en riktigt integrerad stereoförstärkare till ett pris som är så lågt att det är nästan omöjligt att slå. Den är en fin nybörjarförstärkare för de som vill prova på ”det där med hifi” men vill börja försiktigt. Den är också bra för att väcka liv i ett par gamla högtalare i garaget eller hobbyrummet. Eller till stereon på skrivbordet, där det är ont om plats. Och så naturligtvis som partner till Tangents egna Spectrum X4-högtalare. Multiroom och streaming får man leta förgäves efter, så det får man göra från mobilen. Fast med tanke på priset vore det otacksamt att påpeka sådant.

Karakter
Tangent Ampster BT II
Basic

Ljud & Bild tycker

En riktig förstärkare med vettig effekt. Digitalingång och Bluetooth. Vansinnigt billig! Ingen skivspelaringång. Ingen streaming. Ljudet är inte våldsamt nyanserat. Men för de här pengarna går det verkligen inte att klaga!

3 reaktioner på ”Tangent Ampster BT II”

 1. Skulle den funka som trådlös förstärkare till surround högtalare? Finns det passande sändaren?

 2. Inget av det som du har skrivit i din artikel, får mig att vilja köpa förstärkaren. Den är enligt dig…..
  1. Långt ifrån felfri.
  2. En nybörjarförstärkare.
  3. Passar i garaget eller hobbyrummet.
  4. Mellanregister i ’den billiga änden’.
  5. Dess roll är att spela med de gamla högtalarna på vinden (!!).
  osv osv.

  I slutänden får förstärkaren 5 stjärnor (!!, återigen). Hur?

  1. John Hvidlykke

   Din tolkning er et ret korrekt referat.

   Vores karakterer skal altid ses i sammenhæng med pris og udbud.

   Tangent-forstærkeren har – efter en absolut skala – sine lydmæssige begrænsninger. Men det er også en forstærker, der er så utroligt billig, at det er imponerende, at den overhovedet findes.

   Det gør den egnet til netop begynderforstærker eller til at give de gamle højttalere et nyt liv i hobbyrummet. Ud fra dette og med hensyn til den meget konkurrencedygtige pris er den et rigtig godt tilbud.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen